De ce să NU iei vitamina D cu pumnul: efectele pe termen lung în cancer și boli cardiovasculare. STUDIU BOMBĂ!

Un studiu efectuat de Universitatea din Finlanda de Est a constatat că administrarea unei doze mult mai mari de vitamina D decât cea recomandată, timp de cinci ani, nu a avut efectul scontat în cancer și boli...
În studiile populaționale, nivelurile scăzute de vitamina D din organism au fost legate de un risc crescut de multe boli cronice, precum și de moarte prematură. Cu toate acestea, nu se poate deduce direct din astfel de studii observaționale dacă utilizarea suplimentelor cu vitamina D poate reduce riscul de boală sau deces. La începutul anilor 2010, au început studii pe scară largă cu vitamina D în mai multe țări, care au examinat efectele dozelor de vitamina D mai mari decât cele recomandate asupra riscului de a dezvolta boli. Unul dintre acestea a fost studiul finlandez privind vitamina D (FIND) realizat la Universitatea din Finlanda de Est în perioada 2012-2018.
În studiul FIND (link direct rezultate studiu), cale cărui prime rezultate au fost dejua publicate în The American Journal of Clinical Nutrition, 2.495 de participanți (bărbați de 60 de ani sau mai mult și femei de 65 de ani sau mai mult) au fost randomizați timp de cinci ani fie în grupul placebo, fie în grupurile care au primit fie 40, fie 80 micrograme (1600 sau 3200 UI) de vitamina D3 per fiecare. zi. Toți participanții nu aveau boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului și li s-a permis să-și folosească propriul supliment de vitamina D de până la 20 de micrograme (800 UI) pe zi (aportul recomandat pentru această grupă de vârstă la momentul studiului).
La început și în timpul studiului, s-au folosit formulare de cercetare pentru a colecta informații cuprinzătoare de la subiecți cu privire la stilul de viață, nutriția, factorii de risc pentru și incidența bolilor. Informații privind incidența bolilor și a deceselor au fost obținute și din registrele naționale de sănătate. Aproximativ o cincime dintre subiecții selectați aleatoriu au fost supuși unor examinări mai detaliate și au furnizat mostre de sânge.
Cei mai mulți nu aveau deficiență de vitamina D
În cei cinci ani de studiu, 119 participanți au dezvoltat boli cardiovasculare, 129 de subiecți au fost diagnosticați cu cancer și 19 au murit. Nu a existat o diferență semnificativă statistic în numărul de evenimente între grupuri. Dozele de vitamina D s-au dovedit a fi sigure, deoarece nu au fost observate diferențe în ceea ce privește efectele secundare între grupuri. În sub-eșantionul examinat mai detaliat, concentrația medie a vitaminei D (calcidiol) din sânge a fost de 75 nmol/L (30 ng/mL) la momentul inițial.
După un an, concentrația medie de calcidiol a fost de 100 nmol/L (40 ng/mL) în grupul care a luat 40 de micrograme de vitamina D pe zi și de 120 nmol/L (48 ng/mL) în grupul care a luat 80 de micrograme de vitamina D. pe zi. Nu a existat o modificare semnificativă a concentrațiilor de calcidiol în grupul placebo. Doar 9% dintre subiecți aveau niveluri scăzute de vitamina D la momentul inițial, adică aveau o concentrație de calcidiol în sânge mai mică de 50 nmol/L (20 ng/mL).
Concluziile studiului FIND sunt în concordanță cu alte studii similare care au arătat că administrarea de doze mai mari de vitamina D decât cea recomandată, timp de mulți ani, nu are un efect semnificativ asupra riscului de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer dacă nivelul de vitamina D din organism este deja adecvat. În Finlanda, aportul mediu de vitamina D al populației a crescut de la începutul anilor 2000 datorită, printre altele, suplimentării cu vitamina D a tartinelor cu ulei vegetal și a produselor lactate lichide, precum și a utilizării crescute a suplimentelor de vitamina D.
Asigurarea aportului de vitamina D cu suplimente este încă recomandată, mai ales în timpul iernii, dacă dieta este săracă în surse de vitamina D, cum ar fi peștele sau alimentele fortificate cu vitamina D. În Finlanda, pentru populația adultă este recomandată suplimentarea cu vitamina D de 10 micrograme pe zi (400 UI); recomandarea este de 20 micrograme pe zi (800 UI) pentru cei cu vârsta de 75 de ani și peste. Cu toate acestea, studiul nu susține utilizarea unor doze mari de vitamina D pentru prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!