Păstârnacul, 4 beneficii INCREDIBILE pentru sănătate DOVEDITE ȘTIINȚIFIC
Se spune despre păstârnac că este afrodisiac, dar rădăcinoasă are alte 4 beneficii pentru sănătate mult mai importante, care sunt dovedite științific. Iată care sunt acestea:...
Păstârnacul (Pastinaca sativa) este o legumă rădăcinoasă folosită pe scară largă în lume. Este rudă apropiată cu morcovul și pătrunjelul, despre care se crede că ar avea calități de afrodisiac.
Potrivit Departamentului american de Agrcultură (USDA, link direct sursa informației), păstârnacul conține niveluri ridicate de minerale precum calciu, potasiu, mangan, magneziu, fosfor, zinc și fier, pe lângă o gamă impresionantă de vitamine, inclusiv acid folic, tiamină, acid pantotenic, vitamina B6, C, E și K. În plus, are niveluri ridicate de fibre, apă, proteine și antioxidanți poliacetilenici, cum ar fi falcarinol, falcarindiol, panaxadiol și metil-falcarindiol și un conținut scăzut de carbohidrați, sodiu și calorii.
Dar iată ce beneficii pentru sănătate aduce păstârnacul:
1) Îmbunătățește sănătatea inimii
Păstârnacul conține un nivel ridicat de potasiu, care poate acționa ca un vasodilatator, precum și poate reduce tensiunea arterială și stresul asupra inimii. Totodată, nivelurile ridicate de acid folic din această legumă rădăcinoasă pot reduce, de asemenea, nivelurile de homocisteină din sânge, care sunt în general asociate cu riscuri mai mari de boli de inimă. Fibrele solubile din păstârnac accelerează digestia, ajută la dietă și slăbire (inhibă eliberarea de grelină, care este un hormon al „foamei”), ceea ce chiar ajută la reducerea nivelului de colesterol (link direct studiu). Astfel, aceste legume rădăcinoase pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral, aterosclerozei și a altor probleme coronariene.
2) Poate ajuta la reducerea defectelor congenitale
Păstârnacul este bogat în folați (vitamina B9 sau acid folic). Conform CDC, folații sunt adesea asociați cu reducerea riscului de apariție a malformațiilor congenitale ale tubului neural, inclusiv despicătură de palat, spina bifida și leziuni cerebrale la sugari (link direct sursa informației). Folații ajută, totodată, la optimizarea proceselor metabolice legate de producerea de energie și sistemul nervos, și le ajută pe proaspetele mămici să facă față depresiei postpartum.
3) Stimulează sistemul imunitar
Păstârnacul conține o mulțime de antioxidanți, vitamine și compuși organici care pot îmbunătăți imunitatea prin protejarea organismului de invadatorii străini, precum și de subprodușii toxici din propriul nostru metabolism celular. Vitaminele C (link direct studiu) și E din păstârnac pot acționa ca antioxidanți în organism și pot elimina sau neutraliza radicalii liberi nocivi, oferind ameliorarea stresului oxidativ.
4) Poate îmbunătăți vederea
Un studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul de cercetare Scientific Reports sugerează că acidul ascorbic, care se găsește și în păstârnac, este renumit pentru a preveni diverse probleme oculare, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, care cauzează vedere încețoșată la persoanele în vârstă. Antioxidanții din legume pot proteja, de asemenea, ochii împotriva daunelor cauzate de soare. În general, pare a fi o legumă foarte capabilă să îmbunătățească sănătatea ochilor și vederea.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
