
Un grup european de protecție a consumatorilor avertizează asupra toxinelor care există în ambalajele alimentare din hârtie. Este vorba de cerneala folosită pentru inscripționarea diferitelor...
Cerneala și alte substanțe folosite pentru paiele și paharele de cafea din hârtie și pentru recipientele alimentare din carton pot elibera toxine, a avertizat joi un grup european de protecție a consumatorilor, conform DPA.
Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), reprezentantă a mai multor asociații naționale, a cerut Uniunii Europene să reglementeze ambalajele alimentare din hârtie și carton.
Hârtia este printre cele mai utilizate materiale pentru ambalarea alimentelor, aflată pe locul al doilea în acest domeniu, după plastic, arată BEUC.
UE reglementează substanțele chimice folosite la ambalajele din plastic, iar produsele din plastic de unică întrebuințare vor fi interzise din 2021. Pentru ambalajele din hârtie nu există reglementări similare, iar organizația susține că sistemul de reguli naționale existent expune anumiți consumatori la riscuri.
S-ar putea să nu fie așa inofensive
BEUC a stabilit că în producția cernelurilor pentru ambalajele alimentare se folosesc peste 5000 de substanțe chimice. Printre acestea se numără coloranți, solvenți, aditivi și filtre pentru radiațiile ultraviolete (UV). Toxicitatea majorității acestor substanțe nu a fost complet verificată, arată raportul organizației.
Teste de laborator comandate de BEUC au dovedit că mai mult de o șesime din probe conțineau amine aromatice primare, utilizate pentru coloranți galbeni, portocalii și roșii, dintre care unele sunt posibil cancerigene. În nouă probe din 76, s-a constatat depășirea limitelor impuse de UE pentru ambalajele din plastic. Aproape toate probele conțineau filtre UV, dintre care, de asemenea, unele sunt suspectate că au potențial carcinogen sau pot perturba sistemul hormonal; cantitățile care ajung în alimente sunt peste limitele recomandate.
„S-ar putea ca ambalajele alimentare din hârtie să nu fie atât de inofensive cât par", a conchis directoarea BEUC Monique Goyens, citată de Agerpres.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-