Listerioză, cei mai virulenți reprezentanți ai bacteriei care provoacă boala au fost descoperiți

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta
Dieta

Au fost descoperiți cei mai virulenți reprezentanți ai bacteriei Listeria monocytogenes, care provoacă listerioza, o infecție care poate pune viața la animale la oameni.

Listerioza, virulenți. Un grup internațional de cercetare condus de Institutul de Microbiologie Medicală de la Universitatea Justus Liebig Giessen (JLU) a găsit cei mai virulenți reprezentanți ai speciei bacteriene Listeria monocytogenes. Aceștia ua fost identificați drept cauza bolilor grave la ovine într-o zonă îndepărtată a provinciei chineze Jiangsu. „Detectarea unei forme complet noi de Listeria monocytogenes patogene în China evidențiază nevoia de colaborare internațională", subliniază profesorul Trinad Chakraborty, director al Institutului de Microbiologie Medicală din cadrul JLU și om de știință de cercetare la Centrul German de Cercetare a Infecțiilor (DZIF).

Listerioza, virulenți. Sursele de infecție și persoanele vulnerabile

O frecventă sursă de infecție este mâncarea. Persoanele în vârstă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate prezintă un risc deosebit cu o rată a mortalității de până la 30%.
Cercetătorii au identificat factorii care sporesc capacitatea acestei tulpini Listeria de a provoca boli septice severe: "Sunt unice în sensul că combină caracteristicile de virulență ale diferitelor specii de listeria extrem de patogene care infectează animalele sau oamenii într-o singură tulpină".

Însă, întrucât listerioza este o infecție transmisă de alimente, măsurile pentru identificarea unor tulpini extrem de virulente sunt extrem de urgente. Printre simptomele clinice ale listeriozei amintim: febra, otrăvirea sângelui (sepsis) și infecțiile sistemului nervos central, care pot duce la sechele de-a lungul vieții. Infecțiile în timpul sarcinii pot duce la naștere prematură, avort spontan sau chiar naștere. Atât alimentele crude, cât și cele prelucrate pot fi contaminate de listeria, în special produse lactate, carne, fructe de mare și produse gata de consum, cum ar fi salatele preambalate.

Având în vedere natura extrem de periculoasă a listeriozei la om, multe țări au creat sisteme de monitorizare pentru a identifica și reaminti rapid produsele alimentare contaminate. Deoarece poate dura până la 70 de zile pentru ca o infecție cu listeria să se manifeste cu simptome severe, poate fi foarte dificil să se identifice sursa de contaminare și să se inițieze retragerea alimentelor, arată reprezentanții Centrului German pentru Cercetarea Infecțiilor.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel