Mâncărimile în zona intimă, cauze. Pot fi semnul unor infecții, iritații sau cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
mancarimile in zona intima - FOTO: Freepik@Fantastic Studio
mancarimile in zona intima - FOTO: Freepik@Fantastic Studio

Mâncărimile în zona intimă pot fi cauzate de o mulțime de afecțiuni. În anumite cazuri poate fi vorba chiar de cancer.

Mâncărimile în zona intimă sunt neplăcute și deranjante. Când femeile vorbesc despre mâncărimile din zona intimă, multe se referă de fapt la mâncărimi la nivelul vulvei, partea exterioară a organelor genitale feminine, spune Mary Jane Minkin, MD, medic ginecolog și profesor clinic la Școala de Medicină a Universității Yale. 

Mâncărimile în regiunile inferioare sunt foarte frecvente și există multe motive care le-ar putea explica, spune Alyssa Dweck, MD, medic ginecolog ginecolog în Westchester County, New York. Într-adevăr, a avea mâncărimi la nivelul vaginului este unul dintre principalele motive pentru care oamenii merg la ginecolog, notează Katharine O'Connell White, MD, medic ginecolog și profesor asociat în cadrul departamentului de obstetrică și ginecologie de la Universitatea din Boston.

Orice, de la o infecție (cum ar fi o infecție cu drojdie sau o vaginoză bacteriană) până la afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul sau păduchii pubieni, ar putea fi de vină în acest caz, spune Leah S. Millheiser, MD, profesor clinician în cadrul departamentului de obstetrică și ginecologie de la Stanford Medicine.

Dar mâncărimile pot avea și cauze care nu au legătură cu nicio afecțiune medicală de bază. Vaginul tău ar putea fi doar iritat de reziduurile de detergent de pe lenjeria intimă, de tampoanele menstruale sau de un lubrifiant, spune Dr. White.

Sau hainele tale ar putea fi pur și simplu prea strâmte, adaugă Dr. Millheiser, potrivit Women's Health.

Vezi și: Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic

Vaginoză bacteriană

Vaginoza bacteriană este o afecțiune destul de frecventă, cauzată de o creștere excesivă a bacteriilor și de un dezechilibru al pH-ului în vagin. Deși poate afecta toate femeile, ratele mai mari de vaginoză bacteriană sunt deosebit de răspândite în rândul femeilor de culoare.

Experții nu știu cu adevărat de ce încă, spune Carroll Medeiros, MD, medic ginecolog la Partners in Obstetrics and Gynecology. Ar putea fi legată de predispoziția genetică, conform unui studiu din 2016 în American Journal of Reproductive Immunology.

Dar mâncărimea nu este, de fapt, principalul simptom al vaginozei bacteriene - semnele distinctive sunt, de obicei, o scurgere slabă, un miros puternic și o iritație generală (deși cu siguranță vă poate provoca și mâncărimi), spune Dr. Minkin.

Eczeme sau psoriazis

”Afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul, pot apărea din cauza unei alergii sau a unei probleme autoimune”, spune Natasha Chinn, MD, medic ginecolog ginecolog la Brescia și Migliaccio Women's Health din New Jersey.

Eczema apare adesea în crăpăturile brațelor, pliurile, zona inghinală și pe labiile, explică ea. Psoriazisul poate fi prezent, de asemenea, pe pielea din jurul vaginului, adaugă ea.

Majoritatea persoanelor cu eczeme și psoriazis cunosc bine aspectul (și tratamentul) acestor erupții roșii, petice. Dar dacă nu ați mai avut niciodată aceste simptome, faceți o programare la medic.

Vezi și: Vezica neurogenă, pierderea controlului asupra vezicii urinare, semn al unor boli. Poate duce la deces

Dermatită de contact

Ați încercat vreodată o nouă cremă de corp și v-ați trezit cu pielea uscată și descuamată sau cu o erupție cutanată în toată regula câteva zile mai târziu? Ei bine, același lucru se poate întâmpla și cu pielea din jurul vaginului.

”Săpunurile, detergenții și băile cu spumă, un nou tip de lenjerie intimă - de fapt, orice produs nou care vine în contact cu vaginul poate provoca mâncărimi”, explică Dr. Minkin.

Absorbantele și tampoanele, prezervativele și lubrifianții, produsele de bărbierit și chiar hârtia igienică pot fi de vină (în principiu, orice lucru cu adaos de parfumuri sau substanțe chimice, așa că rămâi la chestii hipoalergenice dacă ești sensibilă).

Infecție cu drojdie

Infecțiile vaginale cu drojdie, care apar atunci când există o creștere excesivă a ciupercii Candida.

”O scurgere asemănătoare brânzei de vaci, roșeața din jurul labiilor și vulvei și mâncărimea sunt toate semnele clasice ale unei infecții cu drojdie”, spune Dr. Minkin.

Dar ea observă, de asemenea, că doar aproximativ o treime dintre femeile care se confruntă cu mâncărimi și iritații au cu adevărat o infecție cu drojdie.

Vezi și: Sindromul de colon iritabil, efect asupra sănătății mintale. Duce la depresie, anxietate și chiar suicid

Infecție cu transmitere sexuală

Mâncărimea nu este chiar un simptom clasic al majorității infecțiilor cu transmitere sexuală, deși poate fi uneori un prim semn că ceva se întâmplă, spune Dr. Minkin. De acolo, simptomele pot progresa spre arsuri, urinare dureroasă, secreții urât mirositoare, răni pe organele genitale sau relații sexuale dureroase, moment în care ar trebui să te îndrepți neapărat spre ginecologul tău pentru o cultură vaginală.

Păduchi pubieni

Nimeni nu vrea să se gândească la gândaci care se târăsc pe orice parte a corpului, dar mai ales nu acolo jos. Din nefericire, exact asta este păduchele pubian (cunoscut și ca păduchele): o infestare ușor de transmisibilă de mici insecte în zona genitală.

Există două motive pentru mâncărime, spune Dr. Chinn: mușcăturile de la păduchi și ouăle (lăuzele) pe care le depun pe piele, ambele cauzând iritații.

Lichen sclerosus

O altă problemă de dermatologie, lichenul scleros este o erupție cutanată albă peticită care provoacă mâncărimi intense și care apare adesea în zona genitală (deși poate apărea și pe alte părți ale corpului). Poate fi tratată cu un steroid topic cu prescripție medicală, dar Dr. Minkin spune că o erupție de lichen sclerosus poate mima adesea cancerul vulvar, astfel încât apariția sa poate complica puțin lucrurile.

Schimbări hormonale sau perimenopauză

Atunci când hormonii fluctuează în timpul ciclului menstrual, s-ar putea să te trezești cu un țesut vaginal mai uscat decât în mod normal, ceea ce poate provoca mâncărimi. Dar Dr. Minkin subliniază că perimenopauza (acea perioadă de timp înainte de a începe efectiv menopauza) este un moment mai frecvent pentru uscăciunea vaginală și mâncărimi, datorită scăderii estrogenului.

Este posibil ca și sarcina să provoace mâncărimi și uscăciune vaginală. Schimbările hormonale comune din timpul sarcinii pot perturba pH-ul tipic al biomului vaginal, spune Dr. Dweck. Aceasta este ceea ce face ca infecțiile cu drojdie să fie destul de obișnuite în timpul sarcinii, explică Dr. Dweck.

Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru

Infecție a tractului urinar

O infecție a tractului urinar este o infecție bacteriană care apare oriunde în tractul urinar (a se citi: rinichi, uretră, uretere și vezică urinară) și va provoca în mod obișnuit dureri pelviene, o dorință puternică de a urina, o senzație de arsură în timpul urinării și urină tulbure sau urât mirositoare.

Dar Dr. Minkin confirmă că poate provoca, de asemenea, mâncărimi sub forma unei senzații de furnicături și iritații, mai ales dacă infecția este localizată în apropierea uretrei. 

Tratamentele de înfrumusețare pot provoca iritații

În ultimele câteva decenii, femeile au devenit mai preocupate de aspectul vulvei lor, spune Dr. Minkin - ceva ce ea atribuie tendinței de a avea mai puțin păr în zona intimă.

Zona de bikini este la fel de sensibilă - dacă nu chiar mai sensibilă - la arsurile provocate de aparatul de ras și la iritațiile cauzate de bărbierit sau epilat cu ceară.

”Când ne epilăm cu ceară sau ne radem oriunde pe corp, perturbăm integritatea pielii. Înroșirea, mâncărimea și arsurile pot apărea dacă ești sensibil la ele”, spune Dr. Chinn.

Vezi și: Ce boli poți avea dacă ai păr în jurul mameloanelor. Simptomele la care să fii atentă

Cancer vulvar

Cancerul vulvar este un cancer mai rar, care este diagnosticat de obicei la femeile mai în vârstă, spune Dr. Medeiros. Este cauzat de o creștere anormală a celulelor canceroase în vulvă. Cele mai multe femei care îl au nu observă cu adevărat că îl au până când un medic observă o neregulă, precum o leziune, pe piele, explică ea.

Mâncărimile care sunt asociate cu această afecțiune tind să fie localizate în zona în care se află cancerul.

”Genul de mâncărime pe care o ai de la o tumoare malignă vulvară tinde să se transforme în durere foarte repede; pe măsură ce cancerul crește superficial și în profunzime, acesta ciupește nervii și provoacă durere”, spune Dr. Medeiros.

Acest lucru este destul de rar. Și, deși cancerul vulvar poate provoca mâncărimi, probabil că veți avea și alte simptome, cum ar fi modificări ale pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel