Sindromul de colon iritabil, efect asupra sănătății mintale. Duce la depresie, anxietate și chiar suicid

Monika Baciu |
Data publicării:
sindromul de colon iritabil - FOTO: Freepik@geetaroy
sindromul de colon iritabil - FOTO: Freepik@geetaroy

Sindromul de colon iritabil afectează sănătatea mintală. Persoane care se confruntă cu această boală sunt mai predispuse să sufere de depresie sau anxietate.

Sindromul de colon iritabil poate fi un factor declanșator al anxietății și depresiei la adulți. În timp ce cercetările arată o corelație între sindromul de colon iritabil și bolile psihice, experții externi sunt prudenți în ceea ce privește utilizarea sindromului de colon iritabil ca semn de anxietate sau depresie.

Pentru a gestiona simptomele sindromului de colon iritabil, experții recomandă dieta cu conținut scăzut de FODMAP; dacă simptomele persistă, persoanele ar trebui să consulte un medic primar.

Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru

Sindromul de colon iritabil, efect asupra sănătății mintale

O nouă cercetare a constatat că sindromul colonului iritabil poate avea un mare impact asupra sănătății mentale a unei persoane.

Un studiu recent publicat în Irish Journal of Medical Science a constatat o legătură puternică între sindromul de colon iritabil și un risc crescut de anxietate, depresie și comportament suicidar. Constatările sugerează că furnizorii de servicii medicale ar trebui să plătească în mod regulat screening-ul pacienților cu sindromul de colon iritabil pentru tulburări psihiatrice comune.

Deși afecțiunea variază de la o persoană la alta, aceasta implică în mod obișnuit alternarea episoadelor de diaree și constipație. Nu este o tulburare care pune în pericol viața, dar inconvenientele și jena care vin cu problemele gastrointestinale pot afecta emoțional și mental o persoană.

”Mulți oameni cred că dacă nu ar avea simptomele sindromului de colon iritabil care le deranjează fiecare centimetru din viață, nu ar avea anxietate sau depresie”, a declarat Ashkan Farhadi, MD, gastroenterolog la MemorialCare Orange Coast Medical Center din California, care nu a fost implicat în studiu, potrivit Health.

O majoritate covârșitoare a persoanelor cu sindrom de colon iritabil nu dezvoltă forme severe de anxietate și depresie, a continuat Dr. Farhadi.

Vezi și: Ce boli poți avea dacă ai păr în jurul mameloanelor. Simptomele la care să fii atentă

Sindromul de colon iritabil, predictor al tulburărilor psihiatrice

Un studiu susține că sindromul de colon iritabil este un predictor al tulburărilor psihiatrice. Pentru a stabili o legătură între sindromul de colon iritabil și bolile psihice, echipa de cercetare a analizat câte persoane cu sindrom de colon iritabil aveau și o tulburare psihiatrică.

Aceștia au colectat informații medicale din baza de date National Inpatient Sample a Agenției pentru Cercetare și Calitate în Sănătate, care conținea date despre milioane de internări în spitale din SUA.

Din 2016 până în 2019, au existat 1.256.325 de spitalizări ale adulților cu un diagnostic confirmat de sindrom de colon iritabil. Dintre acestea, 38,1% au avut anxietate și 27,4% au avut depresie.

Pacienții spitalizați cu antecedente de sindrom de colon iritabil au fost mai susceptibili de a avea un diagnostic psihiatric coexistent decât populația generală de adulți. Aproximativ 38,1% dintre persoanele cu sindrom de colon iritabil aveau și depresie sau anxietate, comparativ cu 15,1% dintre persoanele fără SII.

Au existat mai mulți factori care au influențat șansele unei persoane de a avea o afecțiune psihiatrică.

Cei cu sindrom de colon iritabil cu diaree au fost mai predispuși să dezvolte anxietate și depresie. Cei cu preponderență de constipație  aveau mai multe șanse de a dezvolta simptome de anxietate.

Cei cu un amestec de diaree și constipație au avut șanse mai mari de depresie. Toate cele trei subtipuri au fost asociate cu ideația suicidară și tentativa de suicid.

Vezi și: Cum trebuie să îți alegi ochelarii de soare. De ce mărimea acestora este importantă

Semne și simptome ale sindromului de colon iritabil

Potrivit lui Sri Naveen Surapaneni, MD, gastroenterolog la Memorial Hermann din Houston, unul dintre semnele revelatoare ale sindromului de colon iriabil este durerea abdominală. A avea diaree, constipație sau un amestec dintre cele două este, de asemenea, obișnuit.

Alte simptome posibile includ balonare, gaze și senzația de sațietate chiar dacă ați mâncat doar porții mici.

Persoanele care suspectează că au sindrom de colon iritabil ar trebui să țină evidența obiceiurilor lor intestinale, a sfătuit Dr. Surapaneni. S-ar putea să vă treziți că aveți scaune pe care nu le puteți controla sau că aveți probleme cu evacuarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel