Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Ce efect are asupra organismului.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în mai 2018, a constatat că pâinea prăjită are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic estimează efectul unui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge. Prăjirea pâinii scade, de asemenea, cantitatea de grăsime dintr-o pâine prăjită.
Deși grăsimea din pâine nu va fi redusă semnificativ, cu siguranță va face o diferență dacă mâncați pâine în fiecare zi. De asemenea, cei care urmăresc greutatea ar trebui să aleagă pâinea prăjită în locul celei proaspete, potrivit Times of India.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă atunci când mănânci pâine prăjită. De care ar trebui să alegem: proaspătă sau prăjită.
”Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.
Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.
Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.
Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul.
Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Pâinea prăjită, beneficii
Pâinea prăjită este o metodă excelentă pentru a ajuta persoanele care suferă de diaree. Pâinea prăjită adaugă volum la scaun și tratează diareea.
Pâinea prăjită face parte, de asemenea, din cea mai mare dietă antidiareea, BRAT, care înseamnă banane, orez, sos de mere și pâine prăjită. Combinația acestor alimente este perfectă pentru a combate diareea.
Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru
Pâinea prăjită crește nivelul de energie
Pâinea prăjită are amidon fără indice glicemic ridicat, iar amidonul este o modalitate excelentă de a crește energia. De aceea, consumul de pâine prăjită la micul dejun poate fi o modalitate excelentă de a vă începe ziua.
Pâinea prăjită elimină senzația de greață
Unul dintre tratamentele mai puțin cunoscute pentru greață este consumul de pâine prăjită. Pâinea prăjită cu lapte este cea mai eficientă pentru a trata această afecțiune.
-
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
