Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic

Monika Baciu |
Data publicării:
ce patesti cand mananci paine prajita - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers
ce patesti cand mananci paine prajita - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers

Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Ce efect are asupra organismului.

Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în mai 2018, a constatat că pâinea prăjită are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic estimează efectul unui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge. Prăjirea pâinii scade, de asemenea, cantitatea de grăsime dintr-o pâine prăjită.

Deși grăsimea din pâine nu va fi redusă semnificativ, cu siguranță va face o diferență dacă mâncați pâine în fiecare zi. De asemenea, cei care urmăresc greutatea ar trebui să aleagă pâinea prăjită în locul celei proaspete, potrivit Times of India.

Ce pățești când mănânci pâine prăjită

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă atunci când mănânci pâine prăjită. De care ar trebui să alegem: proaspătă sau prăjită.

”Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Vezi și: Vezica neurogenă, pierderea controlului asupra vezicii urinare, semn al unor boli. Poate duce la deces

Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul.

Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Sindromul de colon iritabil, efect asupra sănătății mintale. Duce la depresie, anxietate și chiar suicid

Pâinea prăjită, beneficii

Pâinea prăjită este o metodă excelentă pentru a ajuta persoanele care suferă de diaree. Pâinea prăjită adaugă volum la scaun și tratează diareea.

Pâinea prăjită face parte, de asemenea, din cea mai mare dietă antidiareea, BRAT, care înseamnă banane, orez, sos de mere și pâine prăjită. Combinația acestor alimente este perfectă pentru a combate diareea.

Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru

Pâinea prăjită crește nivelul de energie

Pâinea prăjită are amidon fără indice glicemic ridicat, iar amidonul este o modalitate excelentă de a crește energia. De aceea, consumul de pâine prăjită la micul dejun poate fi o modalitate excelentă de a vă începe ziua.

Pâinea prăjită elimină senzația de greață

Unul dintre tratamentele mai puțin cunoscute pentru greață este consumul de pâine prăjită. Pâinea prăjită cu lapte este cea mai eficientă pentru a trata această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel