Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Ce efect are asupra organismului.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în mai 2018, a constatat că pâinea prăjită are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic estimează efectul unui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge. Prăjirea pâinii scade, de asemenea, cantitatea de grăsime dintr-o pâine prăjită.
Deși grăsimea din pâine nu va fi redusă semnificativ, cu siguranță va face o diferență dacă mâncați pâine în fiecare zi. De asemenea, cei care urmăresc greutatea ar trebui să aleagă pâinea prăjită în locul celei proaspete, potrivit Times of India.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă atunci când mănânci pâine prăjită. De care ar trebui să alegem: proaspătă sau prăjită.
”Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.
Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.
Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.
Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul.
Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Pâinea prăjită, beneficii
Pâinea prăjită este o metodă excelentă pentru a ajuta persoanele care suferă de diaree. Pâinea prăjită adaugă volum la scaun și tratează diareea.
Pâinea prăjită face parte, de asemenea, din cea mai mare dietă antidiareea, BRAT, care înseamnă banane, orez, sos de mere și pâine prăjită. Combinația acestor alimente este perfectă pentru a combate diareea.
Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru
Pâinea prăjită crește nivelul de energie
Pâinea prăjită are amidon fără indice glicemic ridicat, iar amidonul este o modalitate excelentă de a crește energia. De aceea, consumul de pâine prăjită la micul dejun poate fi o modalitate excelentă de a vă începe ziua.
Pâinea prăjită elimină senzația de greață
Unul dintre tratamentele mai puțin cunoscute pentru greață este consumul de pâine prăjită. Pâinea prăjită cu lapte este cea mai eficientă pentru a trata această afecțiune.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
