Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Ce efect are asupra organismului.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în mai 2018, a constatat că pâinea prăjită are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic estimează efectul unui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge. Prăjirea pâinii scade, de asemenea, cantitatea de grăsime dintr-o pâine prăjită.
Deși grăsimea din pâine nu va fi redusă semnificativ, cu siguranță va face o diferență dacă mâncați pâine în fiecare zi. De asemenea, cei care urmăresc greutatea ar trebui să aleagă pâinea prăjită în locul celei proaspete, potrivit Times of India.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă atunci când mănânci pâine prăjită. De care ar trebui să alegem: proaspătă sau prăjită.
”Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.
Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.
Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.
Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul.
Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Pâinea prăjită, beneficii
Pâinea prăjită este o metodă excelentă pentru a ajuta persoanele care suferă de diaree. Pâinea prăjită adaugă volum la scaun și tratează diareea.
Pâinea prăjită face parte, de asemenea, din cea mai mare dietă antidiareea, BRAT, care înseamnă banane, orez, sos de mere și pâine prăjită. Combinația acestor alimente este perfectă pentru a combate diareea.
Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru
Pâinea prăjită crește nivelul de energie
Pâinea prăjită are amidon fără indice glicemic ridicat, iar amidonul este o modalitate excelentă de a crește energia. De aceea, consumul de pâine prăjită la micul dejun poate fi o modalitate excelentă de a vă începe ziua.
Pâinea prăjită elimină senzația de greață
Unul dintre tratamentele mai puțin cunoscute pentru greață este consumul de pâine prăjită. Pâinea prăjită cu lapte este cea mai eficientă pentru a trata această afecțiune.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum scap de pofta de dulce
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
