Mâncatul la birou, nesănătos. 4 motive pentru care să nu o mai faci

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mancatul la birou - FOTO: Freepick
mancatul la birou - FOTO: Freepick

Mâncatul la birou este o atitudine nesănătoasă, avertizează specialiștii. Riști să te îmbolnăvești.

Mâncatul la birou te poate îmbolnăvi. Specialiștii arată că mediul înconjurător, precum tastatura sau chiar biroul sunt pline de germeni. Dacă nu doriți să ingerați niciunul dintre acești germeni, mâncați undeva departe de birou și nu uitați să vă curățați mâinile înainte de a pune ceva în gură.

Riscuri pe termen lung

Mâncarea prânzului la birou înseamnă că vei sta așezat mai mult, iar statul pe scaun pentru perioade lungi de timp te poate îmbolnăvi în mai multe moduri. După cum notează Huffington Post, statul în picioare ore în șir poate provoca riscuri crescute de boli de inimă, hipertensiune arterială și colesterol ridicat. De asemenea, vă poate afecta funcționarea pancreasului, provocând diabet și alte boli, deoarece mușchii sedentari nu reacționează bine la insulină.

Vezi și: Difteria, boala infecțioasă cu mortalitate de 20%. Medic: Orice pacient necesită spitalizare obligatorie şi de urgenţă

Articulații dureroase

Dincolo de problemele de sănătate pe termen lung, ai putea simți mai multe dureri pe termen scurt dacă te hotărăști să mănânci prânzul la birou. Statul așezat mai mult în timp ce privești la ecranul computerului poate duce la tensiune în mușchii și articulațiilor, care astfel se inflamează. Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp slăbește, de asemenea, mușchii șoldului, ceea ce poate provoca probleme.

Dacă trebuie neapărat să stai la birou, nu uita să faci câteva întinderi și exerciții pentru a ajuta la contracararea efectelor sedentarismului.

”Un efect secundar fizic comun al acestui stil de viață sedentar este durerea de spate. În termeni simpli, acest lucru înseamnă mușchi abdominali slabi și glute slabe, împreună cu flexori strânși ai șoldului și mușchi strânși ai spatelui inferior. Pentru mulți oameni, acest lucru provoacă dureri lombare, care pot avea un impact atât asupra vieții lor profesionale, cât și asupra vieții personale", a precizat Orla Veale, director al Wellness Club, notează Irish Times.

Vezi și: Mituri despre îngrijirea tenului, demontate. Pasta de dinți nu vindecă acneea, tenul gras are nevoie de hidratare

Mâncatul la birou este stresant

Nu este un secret faptul că munca poate fi stresantă, dar consumul prânzului la birou poate face chiar mai rău. Dacă nu vă faceți timp să vă opriți, nu vă faceți niciodată timp să vă recuperați, poate duce la niveluri mai ridicate de epuizare și oboseală.

În schimb, a-ți face timp să te relaxezi poate fi de mare ajutor în ceea ce privește productivitatea, așa că ridică-ți sandwich-ul și pleacă afară pentru o scurtă pauză.

"Ar putea părea o idee bună să stai la birou și să-ți verifici e-mailurile în timpul prânzului. Dar, pășind și luându-ți timp pentru a-ți oferi un pic de pauză, îți vei îmbunătăți productivitatea mai târziu. În mod ideal, 30 de minute până la o oră este un moment bun pentru a păși", a spus Brook Scheller, medic nutriționist.

Mâncatul la birou afectează creierul

Când ai multe de făcut, poate părea cu siguranță o idee bună să iei un sandwich rapid și să mănânci la birou. Cu toate acestea, creierul ar putea fi afectat.  Oferind creierului o mică pauză vă poate ajuta, de asemenea, să vă concentrați mai bine și să vă îmbunătățiți starea de spirit, astfel încât să vă puteți întoarce la locul de muncă mai fericit și cu un impuls de performanță, mai arată Rise People.

În timp ce masa de prânz la birou poate provoca stres suplimentar și productivitate diminuată, monotonia poate duce, de asemenea, la o lipsă de creativitate și idei noi. Ieșirea din când în când iîț poate oferi timpul de care ai nevoie pentru a trece prin probleme dificile care apar. În schimb, dacă stai la birou să mănânci, ai mai multe șanse să continui să te uiți la ecran. 

Vezi și: Mersul, semn al anumitor boli. Poate indica demență sau accident vascular cerebral. Cum ne schimbăm postura odată cu vârsta

Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament

Fiecare oră stată pe scaun, la birou, sau pe canapea, în fața televizorului, chiar și orele în mașină, în drum spre serviciu înseamnă cumul de ore de sedentarism.

Ce putem face pentru ca sedentarismul să nu aibă un impact nociv prea mare asupra organismului a explicat dr. Anca Hâncu, specialistul în nutriție și boli metabolice, în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani”.

”Sedentarismul se definește ca fiind o activitate ușoară, sub 1,5 met (metabolic), adică în momentul în care noi stăm pe scaun, la birou, stăm pe canapea, la televizor, toate aceste activități reprezintă sedentarism. Nu consumăm decât foarte puțină energie și atunci suntem sedentari. În momentul în care stăm în mașină, iarăși suntem sedentari.

Și iată că adunăm ore de sedentarism. Problema este că aceste ore se leagă de mortalitate, reprezintă risc pentru boli cardiovasculare, obezitate, cancere de sân, cancere de colon.

Și nu am să vorbesc de partea urâtă, de riscuri, dar vreau să spun că activitatea fizică este cea care poate contrabalansa sedentarismul și care ne poate aduce foarte multe beneficii, scăzând riscul cardiovascular, de două ori. Este de fapt un medicament și așa trebuie să o vedem”, a spus dr. Anca Hâncu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel