EXCLUSIV Medic, dezvăluire despre diete. Ce nu ai știut până acum și care sunt cele 3 alimente care ne fac rău: Nicio dietă din lume nu este construită să funcționeze

Medicul Florin Ioan Bălănică rupe tăcerea despre diete. De ce nu funcționează și care sunt cele 3 alimente care ne fac rău.
Medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică ne-a vorbit despre alimentele nocive pentru siluetă pe care trebuie să le îndepărtăm complet dacă vrem să avem rezultate, dar și despre diete și motivul pentru care acestea nu funcționează.
"Eu nu sunt nu sunt de acord cu a împărți alimentele în nu și da, am voie și n-am voie. De ce? În momentul în care mergem pe o astfel de direcție, mintea intră într-o zonă care se numește mentalitate de dietă. Nicio dietă din lume, și asta o spun cu toată responsabilitatea, conform studiilor și conform cercetărilor mele de peste 20 de ani, nu funcționează. Nicio dietă din lume nu este construită să funcționeze pe termen lung, ci este construită să funcționeze pe termen scurt.
Adică am slăbi câteva kilograme în termen scurt.
Sigur că nu discutăm dacă modalitatea prin care scad în greutate îmi afectează starea de sănătate. Discutăm despre rezultatul final. Adică minus 2 - 3 kg. Dietele presupun că citind pe internet sau am vorbit cu o vecină sau o prietenă sau mergem undeva la un cabinet medical unde se promovează dietele și primesc un plan alimentar pe care îl respect o perioadă, de abia aștept să termin cu el, ca să revin la ce se întâmpla înainte și să pot să mănânc ceea ce îmi face plăcere. Și atunci împărțirea alimentelor așa da, așa nu, aici se întâmplă, iar mintea nu percepe o schimbare pe termen lung, ci percepe doar o schimbare pe termen scurt.
Pe de altă parte, discutăm despre terapia medicală nutrițională, adică prevenția proactivă și terapia bolilor cronice și scăderea în greutate personalizată prin folosirea nutrientului ca și pilulă modernă.
Acolo, împărțirea nu se face așa, ci se pornește de la obiectivul fiecărei persoane în parte și de la a introduce în meniul fiecărei persoane alimentele plăcute", a declarat medicul Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Pastila de frumusețe".
3 alimente care ne fac rău
"Haideți să ne gândim așa: dacă cineva ar veni să ne spună nouă că de mâine trebuie să ne schimbăm complet modelul alimentar, ar fi ușor? În mod cert nu.
Și atunci, dacă e să discutăm despre alimente care, consumate constant și pe termen lung ne fac rău, pe primul loc aș pune zahărul și produsele rafinate, pe locul doi aș pune carnea roșie procesată.
Pe locul trei aș pune grăsimile de origine animală consumate în exces. Atenție, consumate în exces! Și aici vreau să fac o paranteză, pentru că în metoda dr. Bălănică pentru scădere în greutate, pentru că discutăm acum numai de acest lucru, nu neapărat de terapia medicală untițională, discutăm despre un consum echilibrat de proteine, un consum echilibrat, chiar în exces de legume de culoare verde, o scădere a consumului de carbohidrați rafinați și o echilibrare a consumului de grăsimi, pentru că avem nevoie de grăsimi.
Grăsimile stau la baza producerii multor structuri ale corpului uman de care noi avem nevoie, cum ar fi, de exemplu, hormoni și nu numai.
Și atunci, în momentul în care eu consum, de exemplu, ceva care aparent este nesănătos, o prăjitură, dar o consum dimineață și o consum rar, nu se întâmplă nimic. Dar dacă obiceiul meu este ca în fiecare zi când vin la serviciu să mănânc un covrig sau doi sau o merdenea sau un produs de patiserie produs fără să avea controlul asupra ingredientelor, pe termen lung evident că starea mea de sănătate va fi afectată.
Așa că zahărul și produsele rafinate, carnea roșie procesată, grăsimile de origine animală în exces, iar în rest, de aici mai departe, putem să consumăm absolut orice dacă îl adaptăm fiecărei persoane în parte. Această împărțire în așa da, așa nu, avem voie, n-am voie, nu funcționează pe termen lung", a mai spus medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică.
Vezi mai multe în video:
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.