Medicament pentru diabet, cu efecte asupra obezității. Scădere semnificativă în greutate

Sonia Baciu |
Data publicării:
medicament pentru diabet. FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich
medicament pentru diabet. FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich

Mounjaro, un medicament cu administare săptămânală, bifează două afecțiuni: diabetul și obezitatea.

Un nou tratament pentru diabetul de tip 2 a fost aprobat de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). Potrivit NewAtlas, noul produs - Mounjaro (tirpetadiză), ce se administrează sub formă de injecție, o dată pe săptămână, s-a dovedit a fi mai eficient în controlul nivelului de zahăr din sânge, comparativ cu alte tratamente actuale.

Mai mult, un studiu recent a arătat că acest medicament poate fi util și ca terapie împotriva obezității.

"Având în vedere provocările cu care se confruntă mulți pacienți în atingerea obiectivelor de glicemie, aprobarea de astăzi a Mounjaro reprezintă un progres important în tratamentul diabetului de tip 2", a declarat Patrick Archdeacon, de la Centrul pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor din cadrul FDA.

Altfel, Mounjaro face parte dintr-o nouă clasă de medicamente pentru tratarea diabetului, dezvoltate pentru a imita peptidul 1 glocagon PGL-1, care este eliberat în mod natural de intestine și care este cunoscut pentru reglarea glicemiei și a apetitului.

Primul medicament care vizează acest mecanism PGL-1, numit Wegovy, a fost aprobat pentru diabetul de tip 2 în 2017.

Acest nou medicament funcționează ușor diferit de Wegovy. Acesta a fost conceput pentru a imita PGL-1 și un alt hormon intestinal numit polipeptid inhibitor gastric (PIG).

Studiile clinice au constatat că agonistul PGL-1 și PIG cu dublă acțiune poate fi mai eficient ca tratament pentru diabetul de tip 2 decât terapiile care vizează doar PGL-1, acesta având tendința de a fi rapid absorbit de corp.

Cromul și legătura cu diabetul. Ce beneficii are pentru sănătate și unde îl găsim

Aprobarea medicamentului, doar pentru adulți

Pentru moment, aprobarea de către FDA a acestui medicament este doar pentru pacienții adulți. Mai mult, se recomandă ca acest tratament să fie administrat în paralel cu un program de dietă și exerciții fizice.

Deși Wegovy a fost aprobat inițial ca tratament pentru diabet, studiile clinice ulterioare au constatat că acesta este un medicament anti-obezitate eficient la subiecții supraponderali care nu sunt diabetici.

De altfel, anul trecut FDA l-a autorizat ca tratament împotriva obezității.

Potrivit unor date preliminare dintr-un studiu care testează proprietățile anti-obezitate ale Mounjaro a fost indicat faptul că două treimi dintre subiecții supraponderali care au luat o doză mare de Mounjaro au scăzut cu 20 la sută din greutatea corporală totală după ce au folosit medicamentul timp de un an.

OMS avertizează: Un sfert dintre europeni sunt obezi sau supraponderali

Val de cazuri de CANCER renal și vezică urinară. NOU tratament pentru pacienții în stadii avansate: ȘANSĂ în plus

O combinație de medicamente inovatoare este acum disponibilă în România pentru tratamentul pacienților care suferă de forme avansate de cancer renal și urotelial. Tratamentele sunt disponibile gratuit prin Programul Naţional de Oncologie și sunt dezvoltate de companiile Merck și Pfizer. 

Numărul de decese cauzate de aceste tipuri de cancere este în creștere continuă, deși dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament recomandată, cancerul poate fi transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal, rapid, într-o boală cronică.

În prezent, pacienții se adresează medicului de familie care îi îndrumă spre medicul chirurg specialist sau ei se adresează direct specialistului. Chirurgul prezintă cazul echipei multidisciplinare care decide tratamentului. 

„Evaluarea cazurilor în echipă multidisciplinară – chirurg, oncolog, urolog, anatomo-patolog, radioterapeut, genetician, radiolog, specialist în îngrijire paleativă - este obligatorie” spune dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicală. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Medicament pentru diabet, asociat cu malformații congenitate la băieți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel