Medicamente care cresc riscul de cădere. Atenție la reacții secundare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sinuciderile sunt frecvente în rândul medicilor americani
Sinuciderile sunt frecvente în rândul medicilor americani

Multe medicamente pot crește riscul de cădere. Cu cât consumați mai multe, cu atât mai mare este riscul ca una sau o combinație dintre acestea să facă să vă pirdeți echilibrul. Despre unele pastile se știe că aduc acest risc, dar despre altele nu. Iată lista:

Înainte de a lua orice medicament, cu sau fără prescripție, ar trebui să faceți două lucruri esențiale: să vorbiți cu medicul curant despre respectivele pastile și să citiți prospectul până la capăt, pentru a ști exact la ce să vă așteptați.

Medicii prescriu, spre exemplu, medicamente antihipertensive pentru a menține tensiunea arterială sub control și pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral și de insuficiență cardiacă. Se știe că aceste medicamente pot provoca scăderea tensiunii arteriale atunci când te ridici brusc dintr-o poziție șezândă sau așezată (hipotensiune ortostatică). Acest lucru se întâmplă frecvent la bătrâni. Rezultatul este amețeala și senzația de slăbiciune, care poate duce cu ușurință la cădere.

Medicamente cu efecte secundare

Dar acestea nu sunt singurele patile care te-ar putea face să cazi. 

Medicamentele care suprimă sistemul nervos central sunt printre cele mai susceptibile de a contribui la cădere, deoarece reduc vigilența și provoacă reacții și mișcări mai lente, arată experții de la Harvard Health Publising. Acestea includ:

- Medicamente anti-anxietate, cum ar fi diazepam și lorazepam;

- Difenhidramina, un antihistaminic mai vechi. Deoarece provoacă somnolență, acesta este cel mai popular ingredient în pastilele pentru somn pentru care nu e nevoie de prescripție. Acesta este adesea combinat cu medicamente pentru durere, cum ar fi acetaminofen (paracetamol), ibuprofen și naproxen.

- Medicamente cu prescripție pentru tratarea vezicii urinare hiperactive, cum ar fi oxibutinina și tolterodina.

- Antidepresive triciclice. Cel mai adesea medicii prescriu aceste tipuri de antidepresive, cum ar fi amitriptilină, pentru a ajuta la ameliorarea durerii cronice, în special a durerii nervoase.

- Medicamente de somn cu prescripție, inclusiv zolpidem, zaleplon și eszopiclonă.

- Narcotice (opioide), cum ar fi codeină, hidrocodonă, oxicodonă, hidromorfonă și fentanil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel