Hepatotoxicitate, lista de medicamente și suplimente care distrug ficatul

Ficat
Ficat

Boala hepatică toxică - afectarea ficatului - se mai numește și hepatotoxicitate sau hepatită toxică, și poate fi dată de unele medicamente și suplimente, dar și de expunere la chimicale, solvenți sau consumul de alcool. Poate duce la afecțiuni hepatice grave, transplant sau chiar la deces, dacă nu primiți ajutor.

Cum se ajunge la hepatotoxicitate

Ficatul este organul care filtrează tot ce intră în organism. Elimină alcool, medicamente și substanțe chimice din sânge. Apoi procesează acele părți nedorite, astfel încât să poată fi eliminate prin urină sau bilă. Uneori, pe măsură ce ficatul își face treaba pentru a procesa sângele, se formează toxine. Ele pot inflama și afecta grav ficatul.

Boala hepatică toxică poate fi ușoară sau severă. Dacă hepatotoxicitatea durează, aceasta ar putea provoca cicatrizarea ficatului sau ciroza. Acest lucru poate duce la insuficiență hepatică, nevoia de transplant sau chiar la deces. În unele cazuri severe, ca și în cazul acetaminofenului (paracetamolului), chiar utilizarea pe termen scurt poate fi suficientă pentru a provoca insuficiență hepatică.

Care sunt simptomele hepatotoxicității?

Ai putea să constați că simți sau ai:

 1. Febră;
 2. Diaree;
 3. Urină închisă la culoare;
 4. Mâncărime;
 5. Icter, ochii și pielea gălbuie;
 6. Dureri de cap;
 7. Apetit scăzut;
 8. Geață;
 9. Durere în stomac;
 10. Vărsături;
 11. Slăbire inexplicabilă;
 12. Scaun alb sau gri.

Simptomele pot apărea în câteva ore după ce ați intrat în contact cu una din cauze. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți din ce în ce mai rău, în decursul a câteva zile sau săptămâni în caz de expunere regulată.

Cauzele hepatotoxicității

Boala hepatică toxică are mai multe cauze posibile. Unele sunt mai ușor de observat decât altele:
Medicamente. Multe medicamente care nu necesită prescripție medicală (OTC), dar și medicamente eliberate pe bază de rețetă ar putea provoca boală hepatică toxică.

Medicamente fără prescripție: Acetaminofen (paracetamol); medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); Aspirina, ibuprofenul și naproxenul sodic pot determina boală hepatică toxică dacă luați prea multe sau le luați cu alcool.

Medicamente cu prescripție: Statinele; Antibiotice precum amoxicilina-clavulanat sau eritromicina; Medicamente pentru artrită cum ar fi metotrexatul sau azatioprina; Medicamente antifungice; Niacina; Steroizii; Alopurinolul pentru gută; medicamentele antivirale pentru infecția cu HIV.

Chimioterapia. Acest tratament comun al cancerului este o altă posibilă cauză de hepatotoxicitate. Aceste medicamente sunt toxice și pot stresa ficatul.

Suplimente din plante. Unele ierburi comune pot provoca boală hepatică toxică. Aveți grijă la suplimentele care conțin aloe vera, cohoş negru, crușin american, chaparral, tătăneasă, ephedra sau kava, notează experții de la WebMD.

Produse chimice și solvenți. Unele substanțe chimice la care puteți fi expuși locul de muncă sau acasă, spre exemplu, vă pot afecta ficatul. Câteva exemple sunt clorura de vinil care este folosită pentru fabricarea materialelor plastice, o soluție de curățare uscată numită tetraclorură de carbon (tetraclorometan); paraquatul – o substanță folosită pentru distrugerea buruienilor și bifenilii policlorurați (PCB sau BPC) folosiți, printre altele, la transformatoare electrice, condensatori, în fluide de răcire sau ca aditivi și în adezivi.

Ce crește riscul de a face această boală?

Este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni hepatice toxice dacă:

 • - Luați prea mult timp medicamentele menționate peste doza recomandată sau cu alcool. La fel și suplimentele enunțate.
 • - Aveți deja o altă boală hepatică, cum ar fi ciroza, boala hepatică nealcoolică grasă sau hepatita.
 • - Aveți un loc de muncă unde se utilizează produse chimice industriale care ar putea fi toxice.
 • - Sunteți mai în vârstă.
 • - Sunteți femeie.
 • - Aveți o mutație genetică ce afectează funcționarea normală a ficatului.

Cum se pune diagnosticul

Dacă observați simptomele enunțate anterior și aveți factorii de risc menționați, consultați imediat medicul.
Medicul vă va face un examen fizic, va examina simptomele și istoricul medical. Spuneți-i medicului dacă utilizați medicamentele de mai sus sau dacă luați suplimente pe bază de plante, beți alcool sau folosiți substanțe chimice la locul de muncă.

Analizele pentru boala hepatică toxică pot include:

Teste de sânge: Ele caută niveluri de enzime hepatice care pot arăta cât de bine funcționează ficatul.

Ultrasunete: Acest test de imagine utilizează unde sonore pentru a produce o imagine detaliată a ficatului, care va arăta dacă acesta este afectat sau nu.

Tomografia computerizată (CT): Acest test imagistic cu raze X analizează în secțiune transversală orice parte a corpului, inclusiv ficatul.

Biopsia hepatică: medicul dumneavoastră va extrage un eșantion de țesut din ficat care va fi analizat la microscop pentru a verifica dacă aveți o boală hepatică severă.

Tratament

Medicii au mai multe modalități de a vă trata boala hepatică toxică:

Primul pas este să opriți expunerea la substanțele care v-au provocat hepatotoxicitate. Medicul vă poate prescrie alte medicamente, să vă ceară să renunțați la suplimentele pe care le luați sau să nu mai stați în locuri unde sunt folosite substanțe chimice periculoase. De asemenea, este recomandat să renunțați la alcool. De cele mai multe ori, simptomele se ameliorează în decurs de câteva zile dacă evitați expunerea la factorii toxici.

Dar, dacă credeți că ați făcut o supradoză de paracetamol, atunci trebuie să ajungeți rapid la Urgență. Medicii de la camera de gardă vă pot adminsitra anumite medicamente și perfuzii, care să oprească afectarea hepatică. Din păcate, așa cum a explicat dr. Speranța Iacob, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, o parte dintre cei care au ingerat paracetamol în cantitate mare ajung să aibă nevoie de transplant de ficat, ceea ce e o mare problemă în România dat fiind faptul că nu sunt suficienți donatori.

Prevenție

Nu puteți ști dinainte de ce medicamente sau substanțe chimice pot provoca boală hepatică toxică. Dar iată câteva modalități pe care le puteți preveni:

 1. Luați doar medicamentele de care aveți nevoie și v-au fost recomandate de un doctor. Luați-le exact după instrucțiunile medicului sau urmați instrucțiunile din pachet pentru doza recomandată.
 2. Nu luați suplimente care conțin ierburi care ar putea fi toxice pentru ficat. Verificați etichetele oricărui tratament naturist înainte de a-l lua.
 3. Dacă luați acetaminofen, nu beți alcool.
 4. Respectați regulile de siguranță dacă utilizați substanțe chimice sau solvenți la locul de muncă. Evitați sau limitați expunerea dacă puteți.
 5. Ascundeți orice medicamente sau substanțe chimice din casa dvs., astfel încât copiii să nu aibă acces la ele și să nu ajungă să le ingereze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt50
YesMy - smt4.1.0