Medicii doljeni din Promedica și USMR – Alianțe Medicilor, în grevă japoneză

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sindicatul Promedica a tras un semnal de alarmă
Sindicatul Promedica a tras un semnal de alarmă

Medicii din spitalele din Dolj afiliați la Sindicatul Promedica și USMR - Alianța Medicilor au continuat, luni, greva japoneză începută vineri, nemulțumiți de proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care se limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari.

Medicii din spitalele din Dolj afiliați la Sindicatul Promedica și USMR - Alianța Medicilor susțin că prin demersul lor doresc să tragă un puternic semnal de alarmă Guvernului și reprezentanților Ministerului Sănătății cu privire la aspecte importante, care afectează în mod grav sistemul de sănătate, personalul medical și pacienții.

„Solicităm dialog, dezbatere, asumare, transparență. Modul în care reprezentanții Guvernului și Ministerului Sănătății aleg să îi trateze pe medici este total incorect, și neasumat. Ne dorim respectul cuvenit pentru munca făcută zi de zi în spitale și colaborare, nu măsuri luate peste noapte, fără a exista dezbatere, dialog și a cântări consecințele directe și indirecte. Ne declarăm total nemulțumiți de lipsa de dialog social a Guvernului și Ministerului Sănătății cu privire la proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care se limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari", afirmă reprezentanții Promedica și USMR - Alianța Medicilor.

Potrivit sursei citate, peste 11.000 de angajați din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar peste 50.000 în următorii doi ani și solicită scoaterea OUG 114 din procesul de transparență decizională pentru a fi mai întâi dezbătut și discutat cu organizațiile sindicale.

„Vorbim aici de modificarea modalității de calcul a sporurilor, de oameni care o să fie grav afectați, unii dintre ei vor avea pierderi salariale de peste 2.000 - 3.000 de lei. Considerăm că există soluții ca acești profesioniști să nu aibă de suferit, ele pot fi găsite dacă ne așezăm la masa dialogului! Solicităm scoaterea OUG 114 din procesul de transparență decizională pentru a fi mai întâi dezbătut și discutat cu organizațiile sindicale, astfel încât împreună să găsim cele mai bune soluții. Scăderea veniturilor va însemna exodul multor medici și va duce la scăderea accesibilității pacienților la specialiști și servicii medicale de calitate", mai susțin medicii, citați de Agerpres.

Promedica și USMR - Alianța Medicilor atrag atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa, cifrele oficiale arătând că în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din României, iar alți 10.000 de medici au plecat din țară, în ultimii doi ani.

„România are mai puțini medici și asistenți medicali pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor UE! În pofida creșterii forței de muncă în domeniul sănătății în decursul ultimului deceniu, sistemul de sănătate din România este afectat în continuare de deficite de medici și de asistenți medicali. În 2017, existau 2,9 medici practicanți la 1.000 de locuitori, cifră aflată pe locul trei între cele mai scăzute cifre din UE (media UE fiind de 3,6) și 6,7 asistenți medicali la 1.000 de locuitori (media UE fiind de 8,5), arată cel mai recent raport al Comisiei Europene", se mai menționează în informarea Promedica și USMR - Alianța Medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel