Melanomul malign, tot ce ar trebui să știți despre el

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Boli de piele
Boli de piele

Prof dr Olga Simionescu a detaliat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu cum se depistează acum melanomului malign.

”Melanomul malign rămâne definit ca o tumoră malignă a celulelor de pigment din epiderm, o definiție care poate fi completată cu o boală imunologică și genetică, deci o proliferare malignă a melanocitelor, pentru care există terapii țintite”, afirmă prof dr Olga Simionescu, medic dermatolog. Aceasta este șefa disciplinei Dermatologie la UMF Carol Davila și șefa Clinicii Dermatologie nr I din Spitalul Clinic Colentina din București.

Diagnosticarea și tratamentul melanomului a avansat în ultimii 15 ani. Românii nu sunt nici foarte blonzi, dar nici foarte închiși la culoarea pielii, adaugă specialista în dermatologie: ”Ne încadrăm în așa-numitul fototip cutanat 3, o pigmentare constituțională moderată în care ne bronzăm gradual. S-au făcut progrese în depistaj”.

Melanomul malign este depistat azi, în România, ”la indici de grosime tumorală mult mai mici comparativ cu acum 15 ani. Și depistat cu un indice de grosime tumorală sub 1 milimetru, corect vizualizat, melanomul, printr-o operație corect executată, este live saving, adică pacientul nu va muri și va fi vindecat”, explică prof dr Olga Simionescu. 

Potrivit specialistei, rolul fundamental al examenului dermatologic al medicului de familie este acela de a prinde leziunea în faze inițiale, în care nici sistemul de sănătate nu va costa fiindcă nu vor fi tratamente atât de scumpe și în care pacientul, printr-o operație corect executată, operație care este singurul tratament, va fi salvat complet.

Melanom malign. Opiniile specialiștilor internaționali

În lumea științifică internațională există două teorii legat de melanom. Prima este teoria progresiei tumorale, conform căreia o leziune care era benignă poate să capete caractere suspecte și să se transforme într-una malignă.

A doua teorie aparține unui grup de dermatoscopiști celebri și se referă la profilul genetic al fiecărei alunițe, dar și al melanomului. Face referire și la melanomul care poate rămâne pe loc 25 de ani, dar și la cel care este foarte rapid, invaziv - cel nodular - și la care, dintr-o dată, pronosticul este sumbru. 

Melanom malign. Categorii vulnerabile

Oamenii foarte blonzi, cu ochi deschiși la culoare fac parte din rândul celor care au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune, precizează dermatologul Olga Simionescu. La aceștia se adaugă cei care au antecendente familiale, urmași ai persoanelor care au avut melanom, pacienți cu sindromul nevilor displazici sau atipici sau pacienți care remarcă că una dintre alunițe nu seamănă cu restul. Pe toți, specialista îi sfătuiește să meargă preventiv la un examen medical.  

Depistat precoce, melanomul e extirpat chirurgical. Ghidurile americane și cele europene, ultimele apărute recent (de vreo 3 săptămâni) în melanom, ”dau foarte precis ceea ce ai de făcut”, spune prof dr Olga Simionescu. ”Practic, pacientul, e matematic abordat,atât în cadrul examinării clinice generale, cât și în cazul unei leziuni suspecte - a melanomului. Și abordarea pluridisciplinară e fundamentală. Un pacient nu trebuie lăsat singur, ci trebuie să facă obiectul unui consens, a unei întâniri între mai multe specialități în care dosarul lui să fie evaluat corect”, apreciază medicul dermatolog Olga Simionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel