Menopauză. Când încep și cât durează simptomele

Georgiana Ioniță / 27 iun 2020 / 15:48

Simptomele menopauzei durează în medie apriximativ 7 ani. Intensitatea, debutul și durata simptomelor variază în funcție de mai mulți factori. 

 

Un studiu (link direct), publicat în JAMA, sugerează că medici le recomandă femeilor să se aștepte la o durată a simptomelor de 7 ani. De asemenea, se remarcă faptul că femeile care prezintă simptome regulate, înainte de menopauză sau în primele faze, pot avea o durată mai lungă, unele femei având simptome 11,8 ani.

Aproximativ 8 din 10 femei prezintă simptome înainte și după încheierea perioadelor menstruale. Medicii se referă la timpul dintre ultima perioadă menstruală  și menopauză ca perimenopauza.

Durata extinsă a acestor simptome este rezultatul reechilibrării organismului și al scăderii nivelurilor de estrogen și progesteron, deoarece ovarele își pierd progresiv funcția.

 


Când începe menopauză?

 

Deși se consideră că menopauza începe la un an de la sfârșitul ultimei menstruații, simptomele pot debuta chiar mai devreme. 


Potrivit Societății Nord-Americane pentru Menopauză, vârsta medie a pentru debutul menopauzei este de 51 de ani. Însă, acest aspect poate varia. Menopauza poate debuta mai devreme. 

Menopauza poate debuta ca urmare a unei intervenții chirurgicale care reduce funcția ovariană sau hormonală, cum ar fi o histerectomie, în care uterul este extirpat, sau alte genuri de operații sau  tratamente pentru cancer. În aceste condiții, simptomele pot începe rapid, ca efect advers al acestor proceduri.

 

Simptome

 

Simptomele menopauzei încep de obicei atunci când nivelul de estrogen începe să scadă. De obicei, acest lucru se întâmplă la 3–5 ani înainte de începerea menopauzei, în perioada de perimenopauza.

Menstruatie neregulată

Uscăciune vaginală

Scăderea fertilității

Creștere în greutate

Bufeuri

Transpirații nocturne

Tulburări de somn

Dispoziție proastă:

Probleme de atenție

Subtierea pielii si a parului

Urinare frecventă și incontinența

 

Studiul integral, aici. 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy