Menopauza, efecte asupra dinților. Medic: Femeile sunt și mai predispuse la a dezvolta carii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
menopauza efecte asupra dintilor. FOTO: Freepik @DC Studio
menopauza efecte asupra dintilor. FOTO: Freepik @DC Studio

Menopauza poate avea impact și asupra sănătății dinților. Cum se poate preveni declinul sistemului osos, cu efecte și asupra danturii.

Menopauza este doar o altă etapă din viața unei femei și se instalează în jurul vârstei de 52 de ani, însă medicii dau ca ”normal” intervalul 45-46 de ani și 54 de ani.

Impactul pe care îl va avea menopauza asupra sănătății femeii este unul major, fiind vizibil atât la nivelul pielii și părului, cât și al sănătății orale sau la nivel psiho-emoțional. În perioada menopauzei, corpul începe să sufere modificări atunci când există niveluri mai scăzute de estrogen, progesteron, testosteron, hormonul foluculostimulant și hormonul luteinizant.

”Se întâmplă multe modificări la momentul menopauzei, important este însă să știm cum să le gestionăm astfel încât ele să nu ne impacteze în mod negativ”, a explicat dr. Sorina Stroe, medic stomatolog, la Vorbește lumea de la Pro TV, cu privire la problemele de natură dentară care pot să apară în perioada menopauzei.

Astfel, odată cu intrarea în menopauză, pe fondul scăderii secreției de estrogen, scade și secreția de salivă, iar acest lucru are impact asupra sănătății dentare, ”pe lângă faptul că apare această senzație de uscăciune a gurii, femeile sunt și mai predispuse la a dezvolta carii”, a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, consumul de gumă de mestecat poate să ajute la îndepărtarea grosieră a resturilor de mâncare, în plus, în cazul femeii aflate la menopauză, ”fluxul salivar va scădea pe fondul scăderii secreției de hormoni estrogeni, ceea ce face ca nevoia de hidratare să crească. Guma de mestecat ne ajută să secretăm mai multă salivă și atunci anulează din aceste efecte nedorite”, a mai spus medicul stomatolog.

O altă problemă cu care se pot confrunta femeile ajunse la menopauză este cea privind căderea dinților, care din păcate este o realitate.

Prin scăderea nivelului de estrogen se va reduce densitatea osoasă, însă acest lucru se poate preveni printr-o dietă bogată în calciu, vitamina D și magneziu, dar și prin alimente cu un conținut important de fitoestrogeni, precum soia și produsele derivate din soia.

Vezi și: Fitoestrogenii, benefici pentru sănătatea femeii. Unde îi găsim

Potrivit medicului, femeile aflate la menopauză sunt ”mai expuse în ceea ce privește traumatismele, mai ales pentru purtătoarele de proteze. Devin mai dificile și mai inconfortabile”, mai mult decât atât, osul mandibular trece și el prin modificări, ca urmare a procesului de resorbție osoasă, ce se întâmplă inclusiv în sfera dentară.

De altfel, mai spune medicul, afirmația potrivit căreia ”dinții nu mai pot fi salvați la menopauză” este doar un mit.

”Dacă suntem atente, mergem la medic și la orice fel de problemă ne adresăm pentru un consult extra, aceste probleme pot fi prevenite”, a mai spus medicul, subliniind că scopul medicilor stomatologi este de a face totul posibil pentru păstrarea danturii naturale, atât timp cât sănătatea dinților permite acest lucru, iar utilizarea implanturilor să fie amânată cât de mult se poate.

Vizita la stomatolog, cât de devreme și de des

Trebuie reținut că sănătatea dentară, cu impact asupra sănătății generale, depinde foarte mult de momentul la care ne prezentăm la medicul stomatolog. Mai mult, că în acest sens suntem ”pacienți pe viață”, iar părinții, ca poate au trecut prin traume legate de vizita la dentist, trebuie să facă eforturi pentru a nu transmite acest lucru și copiilor lor, iar aceștia să poată să se familiarizeze cu ideea de consult stomatologic, căci este mult mai eficient să previi posibile afecțiuni dentare decât să le tratezi.

Vezi și: Hipotensiunea arterială ortostatică, cauze. De ce amețești când te ridici brusc

Astfel, printre cele mai frecvente afecțiuni dentare se află:

- caria dentară

- placa bacteriană și tartrul

- pierderea unuia sa a mai multor dinți

- abcesul dentar

- respirația urât mirositoare

- gingivita și problemele paradontale

- poziția incorectă a dinților pe arcadă

- molarii de minte

- bruxismul

- dinții hipersensibili.

Din fericire, pentru fiecare dintre aceste afecțiuni există soluții, iar în domeniul stomatologic tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani. La acest lucru trebuie adăugat și faptul că medicii sunt mult mai deschiși cu pacienți, astfel că se poate crea o ”chimie” între aceștia, iar pacienții să nu se mai prezinte doar în cazuri de forță majoră.

Vezi și: Amânarea mersului la stomatolog, riscuri. Medic: Dacă vă vine să credeți, românii spun - Eu nu am probleme stomatologice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel