Hipotensiunea arterială ortostatică, cauze. De ce amețești când te ridici brusc

Monika Baciu |
Data publicării:
hipotensiunea arteriala ortostatica - FOTO: Freepik@photoroyalty
hipotensiunea arteriala ortostatica - FOTO: Freepik@photoroyalty

Hipotensiunea arterială ortostatică - numită și hipotensiune arterială posturală - este o formă de tensiune arterială scăzută care apare atunci când stați în picioare sau după ce vă ridicați din pat.

Hipotensiunea ortostatică poate provoca amețeli sau delir și, eventual, leșin.  Hipotensiunea ortostatică poate fi ușoară. Episoadele ar putea fi scurte. Cu toate acestea, hipotensiunea ortostatică de lungă durată poate semnala probleme mai grave. Este important să consultați un medic, dacă vă simțiți frecvent amețit atunci când vă ridicați în picioare.

Hipotensiunea arterială ortostatică, două feluri

Hipotensiunea ortostatică ocazională este de obicei cauzată de ceva evident, cum ar fi deshidratarea sau odihna lungă la pat. Afecțiunea este ușor de tratat.

Hipotensiunea ortostatică cronică este de obicei un semn al unei alte probleme de sănătate, astfel încât tratamentul depinde de cauză.

Hipotensiunea arterială ortostatică, simptome

Cel mai frecvent simptom al hipotensiunii ortostatice este delirul sau amețelile atunci când vă ridicați din pat sau chiar de pe scaun. Simptomele durează de obicei câteva minute.

Semnele și simptomele hipotensiunii ortostatice includ:

- Delir sau amețeală

- Vedere încețoșată

- Slăbiciune

- Leșin (sincopă)

- Confuzie, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Stomacul, ce nu știai despre cum funcționează. În cât timp se golește

Hipotensiunea arterială ortostatică, cauze

Atunci când stați în picioare dintr-o poziție așezată sau culcat, gravitația face ca sângele să se colecteze în picioare și în burtă. Tensiunea arterială scade pentru că sângele curge mai puțin înapoi la inimă.

De obicei, celulele speciale în apropierea arterelor inimii și gâtului simt această scădere a tensiunii arteriale. Baroreceptorii trimit semnale către creier. Acest lucru îi spune inimii să bată mai repede și să pompeze mai mult sânge, ceea ce uniformizează tensiunea arterială. Aceste celule îngustează, de asemenea, vasele de sânge și cresc tensiunea arterială.

Hipotensiunea ortostatică apare atunci când ceva întrerupe procesul organismului de a face față tensiunii arteriale scăzute. Multe afecțiuni pot provoca hipotensiune arterială ortostatică, inclusiv:

Deshidratare. Febra, vărsăturile, consumul insuficient de lichide, diareea severă și exercițiile fizice intense cu multă transpirație pot duce la deshidratare. Deshidratarea scade volumul sângelui. Deshidratarea ușoară poate provoca simptome de hipotensiune arterială ortostatică, cum ar fi slăbiciune, amețeli și oboseală.

Vezi și: Stenoza de canal lombar, cauze și tratament. Vârstnicii sunt cei mai afectați. Ce rol are salteaua pe care dormi, frigul sau sedentarismul

Probleme cardiace. Unele afecțiuni cardiace care pot duce la scăderea tensiunii arteriale includ frecvența cardiacă extrem de scăzută (bradicardie), probleme cu valvele cardiace, atac de cord și insuficiență cardiacă. Aceste afecțiuni împiedică organismul să pompeze rapid mai mult sânge atunci când se ridică în picioare.

Probleme endocrine. Afecțiunile tiroidiene, insuficiența suprarenală (boala Addison) și glicemia scăzută (hipoglicemie) pot provoca hipotensiune arterială ortostatică. La fel și diabetul, care poate afecta nervii care ajută la trimiterea semnalelor care controlează tensiunea arterială.

Tulburări ale sistemului nervos. Unele tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson, atrofia sistemului multiplu, demența corpului Lewy, insuficiența autonomă pură și amiloidoza, pot perturba capacitatea organismului de a controla tensiunea arterială.

Consumul de alimente. Unii oameni au tensiune arterială scăzută după masă (hipotensiune arterială postprandială). Această afecțiune este mai frecventă la adulții mai în vârstă.

Vezi și: Fructul care curăţă sistemul digestiv, crește imunitatea și ajută creierul. Sucul e considerat un laxativ natural

Hipotensiunea arterială orstostatică, complicații

Hipotensiunea ortostatică persistentă poate provoca complicații grave, în special la adulții în vârstă. Acestea includ:

Căderi. Căderea ca urmare a leșinului este o complicație comună la persoanele cu hipotensiune arterială ortostatică.

Accident vascular cerebral. Oscilațiile tensiunii arteriale din statul în picioare și din ședința ca urmare a hipotensiunii ortostatice pot fi un factor de risc pentru accident vascular cerebral din cauza reducerii alimentării cu sânge a creierului.

Boli cardiovasculare. Hipotensiunea ortostatică poate fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și complicații, cum ar fi durerile în piept, insuficiența cardiacă sau problemele de ritm cardiac.

Vezi și: Cum să cureți bradul artificial. Trucul genial cu sarea care va absorbi tot praful

Hipotensiunea arterială ortostatică, tratament

Tratamentul pentru hipotensiunea ortostatică este îndreptat mai degrabă spre cauză decât către scăderea tensiunii arteriale în sine. De exemplu, dacă deshidratarea provoacă hipotensiune arterială ortostatică, furnizorul de servicii medicale vă poate sugera modificări ale stilului de viață, cum ar fi consumul de mai multă apă. Dacă un medicament provoacă tensiune arterială scăzută atunci când este în picioare, tratamentul poate implica schimbarea dozei sau oprirea medicamentului.

Pentru hipotensiunea ortostatică ușoară, unul dintre cele mai simple tratamente este să stai sau să te culci imediat după ce te-ai simțit decapitat în picioare. Adesea, simptomele vor dispărea. Uneori, sunt necesare medicamente pentru a trata hipotensiunea ortostatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel