Urmărește dezbaterea live

Menopauză: pastilele cu hormoni combinați cresc riscul de cancer la sân

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Menopauza
Menopauza

Pastilele cu hormoni destinate femeilor aflate la menopauză ar putea crește riscul de cancer la sân. Un studiu în SUA au fost oprit din cauza numărului mare de cazuri de cancer la sân.

Femeile care utilizează anumite tipuri de hormoni după menopauză au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân care durează aproape două decenii după ce încetează să ia pilulele, sugerează rezultatele pe termen lung ale unui mare studiu federal.

Deși riscul este foarte mic, medicii spun că o nouă generație de femei care intră în menopauză acum nu este conștientă de rezultatele de referință din 2002, care au legat ratele mari de cancer de sân cu pilulele hormonale care combină estrogenul și progestinul.

„Mesajul este probabil clar că până și utilizarea pe termen scurt poate avea efecte de durată”, a spus dr. Rowan Chlebowski de la Harbour-UCLA Medical Center din Torrance, California. El a discutat vineri noile rezultate la Simpozionul de cancer la sân San Antonio.

Cancerul de sân a oprit brusc testările

Rezultatele provin din Inițiativa Sănătății Femeilor, un studiu cu finanțare federală care a testat pilule despre care medicii au presupus de mult timp ar ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a pierderilor de masă osoase (osteoporza) și a altor probleme specifice femeilor după menopauză. Peste 16.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani au primit hormon combinat sau pastile placebo pentru cinci, până la șase ani.

Partea principală a studiului a fost oprită în 2002, când cercetătorii au descoperit în mod surprinzător mai multe probleme de inimă și cancere de sân în rândul utilizatorilor de hormoni. Femeile au fost sfătuite să oprească tratamentul, dar medicii au continuat să le studieze și au informații despre aproximativ două treimi.

Cu aproximativ 19 ani de urmărire, 572 de cancer de sân au apărut la femeile care au luat hormoni, comparativ cu 431 în rândul celor cu pastile placebo. Acest lucru a dus la un risc cu 29% mai mare de a dezvolta boala pentru cele care au luat hormoni.

Cu toate acestea, a fost o diferență de doar 141 de cazuri pe parcursul mai multor ani, astfel încât femeile cu bufeuri severe și alte simptome ale menopauzei pot decide dacă beneficiile pastilelor depășesc riscurile lor, spun medicii. Sfatul rămâne să folosiți cea mai mică doză posibilă pentru cel mai scurt timp.

Cum pot hormonii să crească riscul de sân

„Hormonii stimulează celulele să crească” și poate dura mulți ani pentru ca o tumoră să se formeze” și să fie detectată, a spus Dr. C. Kent Osborne, un expert în cancerul de sân în Colegiul Baylor din Medicină.

Femeillor li se prescrie hormoni combinați, deoarece luarea de estrogen singur crește riscul de cancer uterin. Cu toate acestea, un sfert dintre femeile de peste 50 de ani nu mai au uter și pot lua estrogenul singur pentru simptomele menopauzei.

Așadar, același studiu a testat estrogenul singur comparativ cu pastilele placebo la mai mult de 10.000 de astfel de femei, iar concluzia a fost opusă celor observate cu hormonii combinați. Femeile care au luat doar estrogeni timp de șapte ani au avut un risc mai mic cu 23% de a dezvolta cancer mamar până la 19 ani mai târziu. Au fost 231 de cazuri dintre ele față de 289 în grupul placebo.

Aceste rezultate contrazic ceea ce au descoperit unele studii observaționale, iar medicii nu recomandă nicio utilizare hormonală pentru a încerca să prevină boala din cauza imaginii întunecate a riscurilor și beneficiilor.

Studiul federal a testat numai pastile hormonale; obținerea hormonilor printr-un plasture sau un inel vaginal nu poate avea aceleași riscuri sau beneficii.

„Rezultatele sunt un alt motiv pentru care utilizatorii de hormoni ar trebui să urmeze ghidurile și să facă mamografii pentru a verifica apariția cancerului”, a spus dr. Jennifer Litton, specialist în sân la MD Anderson Cancer Center din Houston. „Continuarea screeningului corespunzător rămâne importantă", a spus ea.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel