Urmărește dezbaterea live

Menopauză, un partener abuziv poate agrava simptomele menopauzei

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare

Abuzul emoțional poate agrava simptomele menopauzei. Femeile care sunt ,,chinuite” emoțional de soț sau de partener pot avea transpirații nocturne, valuri de căldură și dureri în timpul actului sexual, sugerează un nou studiu.

Mai mult de 2.000 de femei de vârstă mijlocie au fost incluse într-un studiu, în care s-au chestionat tulburările de stres post-traumatic (PTSD). Oamenii de știință au descoperit că una din cinci femei a fost abuzată emoțional de către un fost sau actual partener. Aceste femei au avut risc cu 50% mai mare de a avea transpirații nocturne și cu 60% mai mare de-a avea dureri în timpul sexului.

Durerea și disconfortul menopauzal au fost, de asemenea, semnificativ mai mari la femeile care aveau simptome de PTSD sau au fost victime ale atacurilor sexuale sau violenței domestice. Potrivit studiului, femeile cu PTSD au avut de trei ori mai ridicat riscul de dificultăți de somn și mai mult de două ori șansele de-a suferi de iritație vaginală și de contact sexual dureros. Victimele agresiunii sexuale sau a violenței de către un fost sau actual partener au avut cu 40-44% mai multe șanse de a experimenta sex dureros.

,,Expunerile traumatice, în special abuzul emoțional și PTSD, au fost "surprinzător de comune" la acest eșantion de femei. Datele arată că experiența violenței domestice și a abuzului emoțional, a asaltului sexual și a simptomelor clinice semnificative ale PTSD (tulburări de stres post-traumatic) sunt frecvente și pot afecta sănătatea femeilor pe toată durata vieții. Tradițional, simptomele menopauzei au fost în mare parte atribuite schimbărilor biologice și hormonale, precum și stării negative, fumatului și condițiilor cronice de sănătate, cum ar fi obezitatea. Acum am aflat că stresul cauzat de abuzul emoțional sau de alte traume poate juca un rol în schimbările hormonale care afectează menopauza”, a declarat Carolyn Gibson, psiholog de cercetare clinică la Universitatea din California, San Francisco, autorul principal al studiului.

Din grupul de studiu, aproximativ 23% au raportat simptome de PTSD, 16% au declarat că au fost sau sunt victime ale violenței domestice, iar 19% au avut parte de o agresiune sexuală.

Studiul nu poate dovedi o relație directă cauză-efect. Cu toate acestea, concluziile sugerează că evaluarea de rutină și recunoașterea simptomelor PTSD pot îmbunătăți gestionarea eficientă a simptomelor menopauzei, informează WebMd.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel