Microbiomul, influențat diferit de alimente similare. Cum afectează sănătatea

Microbiomul (bacteriile intestinale) poate fi influențat diferit de alimente similare. Specialiștii spun că microbiomul este legat de o gamă largă de afecțiuni.
Alimentele cu etichete nutriționale similare pot avea efecte foarte diferite asupra microorganismelor intestinale, constată un nou studiu, publicat în revista Cell Host & Microbe. Cercetătorii au analizat dietele și probele participanților pe parcursul a 17 zile pentru a examina discrepanțele dintre modul în care diferitele alimente influențează microbiomul intestinal, chiar și atunci când par a fi similare din punct de vedere nutrițional.
Un microbiom uman sanatos cuprinde o mare varietate de bacterii diverse, iar comunitatea științifică a fost interesată să vadă importanța microbiomului intestinal în menținerea sănătății, dar și modul în care poate cauza boli.
Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat un total de 34 de participanți pe care i-au instruit să înregistreze tot ce au mâncat timp de 17 zile. Echipa a colectat probe de scaun zilnic.
Pentru a descoperi modul în care microbiomul fiecărui participant s-a schimbat în fiecare zi ca răspuns la alimentele pe care le-au mâncat, cercetătorii au efectuat secvențierea metagenomică pe probele de scaun. Acest lucru le-a permis, de asemenea, să observe ce efectele au modificările microbiotei asupra enzimelor și funcțiilor metabolice.
Substanțele nutritive modifică microbiomul intestinal
Înainte de începerea cercetării, autorii studiului au crezut că ar putea, nu numai să identifice legăturile dintre anumiți nutrienți alimentari și tulpinile specifice de microbi, ci și să determine de ce microbiomul diferă în rândul indivizilor. Cu toate acestea, au descoperit că alimentele care au un profil nutrițional comparabil, nu au avut în mod necesar un efect similar asupra microbiotei.
Autorul principal Dan Knights, care lucrează în cadrul Departamentului de Informatică și Inginerie și al Institutului de BioTehnologie de la Universitatea din Minnesota din Minneapolis, notează că aceste constatări au prezentat o provocare diferită. "A trebuit să ne dăm peste cap și să gândim o nouă abordare pentru măsurarea și compararea diferitelor alimente", explică el.
Cercetătorii au dezvoltat, apoi, o ierarhie structurată a alimentelor, care le-a permis să identifice produsele alimentare înrudite.
Ei au descoperit că alimentele înrudite, de exemplu, spanacul cu frunze verzi și varza kale, au avut un efect comparabil asupra microbiomei, în timp ce alimentele care nu erau strâns legate, dar aveau profiluri nutriționale foarte asemănătoare au efect diferit.
Microbiomul intestinului influențează sănătatea generală
Cercetările viitoare ar putea ajuta la identificarea modalităților de a schimba în mod activ microbiota unor pacienți, pentru a determina o schimbare pozitivă a stării de sănătate, dar, după cum a aflat acest grup de cercetători, nu este pur și simplu o chestiune de potrivire a profilului nutrițional al unui produs alimentar.
„Microbiomul a fost legat de o gamă largă de afecțiui umane, incluzand tulburări metabolice, boli autoimune și infecții, astfel încât există o motivație puternică de a manipula microbiomul cu dieta ca o modalitate de a influența sănătatea", spune Knights.
"Acest studiu sugerează că este mai complicat decât o simplă analiză a componentelor dietetice, cum ar fi fibrele și zahărul. Este nevoie de mult mai multe cercetări înainte de a înțelege cum gama completă de nutrienți din produsele alimentare afectează modul în care microbiomele răspund la ceea ce mâncăm."
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
-
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute15.09.2025, 10:56
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
5 alimente care te balonează cel mai tare
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Combinația letală care îți distruge ficatul
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.