Ministrul Sănătății: următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii Omicron

Adisa Codruț |
Data publicării:
Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it
Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat miercuri, 8 decembrie, că în următoarele săptămâni se va vedea cât de agresivă este sau nu tulpina Omicron.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2, subliniind că există "o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă". El a fost întrebat dacă există noutăţi în privinţa "agresivităţii" noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 - Omicron.

"Nu sunt noutăţi, am avut o prezentare, din partea Centrului European de Control al Bolilor, la întâlnirea de ieri (reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană - n.r.). Este clar că transmisibilitatea ridicată ( a tulpinii Omicron - n.r.) este evidentă. În ceea ce priveşte agresivitatea, din punct de vedere al formelor critice, aici nu există o opinie încă suficient de bine conturată. E adevărat că în Africa de Sud, formele, în general, sunt uşoare, dar au afectat mai ales persoane tinere cu mai puţini factori de risc. Cred că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii. Există o speranţă nespusă, există o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă, (...) ştiţi că mai avem şi alte coronavirusuri, nu e vorba doar de acesta, care produc infecţii banale. Să dea Dumnezeu să fie aşa şi să ne putem relua viaţa normală ", a declarat Alexandru Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a subliniat că până atunci trebuie respectate regulile în vigoare privind gestionarea pandemiei de COVID 19.

"Trebuie să respectăm toate chestiunile pe care le-am stabilit, nu noi, le-a stabilit lumea întreagă, prin organizaţii specializate, care nu sunt parte din oculta mondială, ci sunt organizaţii care au responsabilitatea sănătăţii populaţiei acestui glob. Noi avem un obiectiv la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la ONU care se referă la acces universal la servicii de sănătate şi o bună stare fizică şi psihică pentru toţi locuitorii planetei. Trebuie să înţelegem că aceste obiective care par, aşa, rupte din peisaj, nu sunt rupte din peisaj, fac parte din viaţa noastră de zi cu zi şi avem fiecare partea lui de contribuţie, astfel încât să şi putem să le îndeplinim", a declarat Rafila.

Referitor la reuniunea miniştrilor sănătăţii din statele membre UE, la care a participat, ministrul a precizat că una din teme a vizat şi introducerea formularului de locaţie a pasagerului.

"Ieri am participat la conferinţa miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană. S-a exprimat acolo îngrijorare pentru circulaţia acestei tulpini în spaţiul comunitar şi principalele lucruri care s-au discutat sunt următoarele: încurajarea populaţiei pentru doza a treia, pentru vaccinarea cu doza a treia, care să ofere un status imun care să nu pună probleme chiar în cazul infectării unora dintre pacienţi, chiar dacă sunt vaccinaţi, se întâmplă acest lucru, l-am văzut şi în cazul celor trei persoane venite din Africa de Sud care au fost vaccinate în prealabil, dar din fericire formele de boală sunt foarte uşoare sau pacienţii sunt chiar asimptomatici. Iar cel de-al doilea lucru care va deveni, probabil, obligatoriu în spaţiul Uniunii Europene şi pe care noi l-am anticipat şi am luat deja primele măsuri este legat de formularul de locaţie a pasagerului pe care intenţionăm să îl introducem în utilizare, începând cu data de 20 decembrie, ca o măsură suplimentară care să permită identificarea rapidă a persoanelor infectate, a contacţilor acestor persoane şi să se poată lua în mod efectiv o măsură de sănătate publică care să răspundă nevoii din acel moment ", a declarat Rafila, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel