Mit spulberat: gălbenușul de oul ce spune, de fapt, culoarea lui

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ouă, când sunt bune și când sunt periculoase?
Ouă, când sunt bune și când sunt periculoase?

Toată lumea știe că ouăle de la găinile crescute la țară, în curte, au un gălbenuș mai intens la culoare, fiind considerat „mai sănătos”. Iată ce spune, de fapt, această culoare intens a gălbenușului. 

Ouăle sunt un aliment folosit frecvent în orice bucătărie din toată lumea și pot fi pregătite în multe feluri, sau în conbinații din cele mai felurite. Dar cum știm dacă ouăle sunt săntăoase?

S-au făcut cercetări științifice asupra acestui fenomen. Cercetătorii au spus că culoarea și forma gălbenușului unui ou pot spune ceva despre puiului care îl depune.

Se presupune că cu cât gălbenușul este mai întunecat, mai ferm și mai rotund, cu atât este mai fericit puiul în cauză. Se presupune că este un semn că acest pui avea multă libertate de a se plimba și, de asemenea, avea o dietă bogată și variată. Pe de altă parte, se spune că un gălbenuș mai ușor indică o viață nesănătoasă pentru pui. Această informație a fost presupusă mult timp ca fiind adevărul, dar se pare că nu este deloc adevărată! Dar asta lasă întrebarea: ce cauzează diferența de culoare pentru gălbenușurile de ou și ce înseamnă?

Singurul lucru pe care știm că este adevărat acum este că gălbenușurile de ouă vin în diferite culori; pot varia de la portocaliu închis la galben deschis. Aparent, acest lucru nu spune nimic despre sănătatea sau stilul de viață al puiului sau despre cât de sănătos este gălbenușul pentru persoana care îl mănâncă. Tot ce spune este ce a mâncat puiul înainte de a depune oul. Dacă mâncarea pe care a mâncat-o puiul conținea mult grâu, gălbenușul va fi galben. Cu toate acestea, dacă puiul a avut o dietă mai echilibrată cu porumb și lucernă, de exemplu, gălbenușul va avea o culoare mai închisă. Acest lucru se datorează carotenului din porumb și lucernă.

Toate acestea nu au niciun impact asupra valorii nutriționale sau a gustului oului. Gălbenușurile de ou conțin vitaminele A, D, E și K, indiferent de culoarea lor și toate au același gust. În plus, deși preferăm să cumpărăm ouă organice în loc de ouă depuse de pui care sunt ținute în captivitate strânsă, adevărul este că condițiile de viață ale puiului nu au nicio influență asupra sănătății oului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel