Mitul cinei de la ora 18:00, desființat. Cât timp trebuie să treacă între cină și micul-dejun

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mitul cinei - FOTO: Freepik@rawpixel.com
mitul cinei - FOTO: [email protected]

Mitul cinei de la ora 18:00 a fost desființat. Poți lua cina la orice oră, cu o condiție.

Mitul cinei de la ora 18:00 a fost desființat, potrivit celor mai recente cercetări. Mâncatul cinei târzii nu ne poate dăuna sănătății... dacă a doua zi iei și un mic dejun târziu. Ora exactă la care ar trebui să te oprești din mâncat pentru o zi a fost dezbătută de ceva timp.

Mulți factori influențează momentul în care o persoană se oprește din mâncat, cum ar fi pofta de mâncare, obiceiurile, cultura, programul de lucru, preferințele personale și mediul social.

Principala preocupare pentru majoritatea oamenilor este că mâncatul prea târziu poate contribui la creșterea în greutate. Toată lumea are o opinie cu privire la cel mai bun moment pentru a nu mai mânca, dar vă puteți întreba dacă vreuna dintre ele se bazează pe cercetări științifice.

Este un sfat cunoscut faptul că mâncatul la ore târzii în timpul nopții poate cauza creșterea în greutate și complicații de sănătate.

Vezi și: Anevrismul cerebral, factori de risc. Medicamentele care-l pot provoca. Toader: Un hipertensiv poate avea ghinionul ca anevrismul să se rupă mai repede

Cât timp trebuie să treacă între cină și micul-dejun

Dar cercetările au descoperit acum că este perfect în regulă să terminați cina la ora 21.30 - dacă luați și un mic dejun târziu a doua zi.

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King's College London, a realizat un studiu pe 80.000 de adulți din Marea Britanie. El a analizat diferite ore de masă și ferestrele de timp în care oamenii mănâncă, potrivit Daily Mail.

Rezultatele complete, colectate prin intermediul companiei de nutriție personalizată Zoe, vor fi publicate abia la sfârșitul acestui an, dar concluziile preliminare arată că unii pot termina masa de seară până la ora 21.30 - așa cum fac mulți pe continent - rămânând sănătoși și evitând problemele de greutate.

Cheia este pur și simplu de a lua un mic dejun târziu, ideal la 11.30 sau mai târziu, pentru a obține fereastra de post de 14 ore, care, conform datelor disponibile, este realizabilă pentru majoritatea oamenilor și este bună pentru metabolism.

Vezi și: Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje. La ce trebui să fii atent cât alegi să consumi aceste băuturi

În cadrul studiului, această perioadă de post a fost în general eficientă pentru majoritatea, indiferent de cât de târziu au încetat să mănânce noaptea.

Potrivit profesorului Spector, ideea că o cină mai devreme este mai sănătoasă se bazează pe studii foarte mici, realizate în principal pe tineri, care nu au ținut cont de ferestrele de post sau de momentul micului dejun.

Iar aceste studii arată doar un ușor avantaj al cinei mai devreme, așa că el crede că beneficiile au fost exagerate.

Profesorul Spector, autorul cărții Food for Life: The New Science of Eating Well, este un campion al alimentației cu restricții de timp, despre care multe studii au constatat că este utilă pentru sănătatea metabolică și pentru pierderea în greutate.

Vezi și: Somnul insuficient scade performanța la locul de muncă. Cum putem trece peste o noapte ”prea scurtă”. Cercetător: Fiți atenți să nu deveniți dependenți

De ce este bine să iei cina mai târziu

Iar în cadrul studiului, cei care au mâncat târziu, dar au ținut post timp de 14 ore pe zi, au declarat că au avut mai multă energie.

Profesorul Spector sugerează că microbii noștri intestinali, la fel ca noi, au un ritm circadian și au nevoie de o pauză de la masă, dar că oamenii pot decide când să programeze această perioadă de odihnă în funcție de propriul program zilnic.

"Oamenii mănâncă adesea târziu din cauza slujbelor și a copiilor și nu ar trebui să se simtă vinovați de acest lucru. Important este să nu mănânce gustări seara, să încerce să nu ia micul dejun mai devreme și să încerce să nu se culce la mai puțin de două ore după ce a luat cina”, a spus profesorul Spector.

Post intermitent

A nu mânca după ora 18:00 este o strategie de dietă cunoscută și sub numele de post intermitent sau alimentație cu restricții de timp. Unii oameni se pot referi la ea și sub numele de dieta de 8 ore. Practic, mâncați alimentele obișnuite, dar vă limitați mâncarea la o fereastră de 8 ore - de obicei între 10 a.m. și 6 p.m, notează Live Strong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel