Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje. La ce trebui să fii atent cât alegi să consumi aceste băuturi

Smoothie-urile pot să fie sănătoase, însă trebuie să fii atent la câteva aspecte care țin de ingrediente și alte adaosuri.
Smoothie-urile au fost asociate cu un stil de viață sănătos, dar și agitat în același timp, acest tip de băutură, obținut din combinații de fructe sau legume cu semințe și nuci fiind considerată băutura celor aflați mereu pe fugă.
De altfel, nutriționiștii susțin că poate fi o formă de a împrietenii copii mofturoși cu fructele și legumele, însă nu trebuie consumat în mod exagerat, de două sau de trei ori pe săptămână fiind suficient. În rest, este indicat să consumăm fructele și legumele ca atare, să le mestecăm, să simțim textura acestora.
Mai mult, dacă aveți posibilitatea să le preparați acasă, cu fructe și legume proaspete, este și mai bine. Astfel evitați atât adaosurile de zahăr, cât și conservanții din smoothie-urile existente în magazine.
În plus, puteți experimenta și noi combinații de gusturi și texturi, însă cu precauție în ceea ce privește ingredientele pentru a nu le transforma în adevărate ”bombe calorice”.
Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje
Aceste băuturi de fructe sau legume amestecate sunt adesea comercializate ca stimulente nutriționale, înlocuitori sănătoși ai unei mese, alimente de bază pentru dietă și detoxifiere și ajutoare pentru recuperarea musculară.
Chiar și așa, nu toate smoothie-urile sunt atât de sănătoase pe cât se promovează această idee, iar cel mai banal exemplu este cel al milk-shake-ului cu ciocolată, care este plin de calorii și carbohidrați.
În acest sens, specialiștii în nutriție au exemplificat care sunt avantajele și dezavantajele consumului de smoothie, pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză.
Sursa de fructe și legume
Smoothie-urile sunt un mod bun de a introduce fructele și legumele în dieta noastră, mai ales în cea a copiilor, cum deja am menționat anterior. Iar acest lucru vine ”la pachet” cu o multitudine de vitamine, minerale, nutrienți, dar și compuși bioactivi precum fitonutrienții și antioxidanții, care ne ajută să reducem stresul oxidativ, factor de risc pentru bolile cronice.
”Cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă ridica nivelul smoothie-ului este să adăugați o porție sau mai multe legume.
De cele mai multe ori nici nu le veți observa. Adăugarea legumelor congelate, cum ar fi conopida, dovleacul tăiat în cuburi sau morcovii, face smoothie-ul mai cremos.
Frunzele proaspete, cum ar fi spanacul și varza kale, se pot amesteca cu ușurință în aproape orice smoothie și reprezintă o modalitate excelentă pentru fanii care nu sunt adepți ai salatelor de a-și lua porția de verde”, afirmă nutriționistul Patricia Bannan, arată EatThis.
Studiile au arătat că legumele cu frunze verzi reduc riscul de apariție al bolilor de inimă.
Pentru un gust mai plăcut, dar și un surplus important de antioxidanți, nutriționiștii recomandă adăugarea în smoothie-uri de pudră de cacao, ghimbir, turmeric, scorțișoară sau frunze de matcha.
Ajutor în recuperarea după activitatea fizică susținută
Smoothie-urile consumate după activitatea fizică trebuie să asigure o hidratare adecvată, necesarul de calorii, carbohidrați și proteine pentru a oferi organismului atât fluidele, cât și nutrienții necesari pentru recuperarea masei musculare, dar și pentru rehidratare.
Astfel, pentru a bifa aceste cerințe, smoothie-ul post activitate fizică are nevoie de 30-50 de grame de proteine și 1-1,5 grame de carbohidrați per kilogram-corp.
Poate înlocui o masă
Dacă vă aflați pe fugă și nu reușiți să vă alocați timpul necesar pentru masă, un smoothie vă poate scoate din impas.
Opțiunile pe care le aveți pentru a obține o ”masă” echilibrată trebuie să cuprindă fiecare dintre principalele grupe de alimente, astfel:
Iată câteva opțiuni sănătoase pentru fiecare dintre principalele grupe de alimente:
Carbohidrați sănătoși: Ovăz, cartofi dulci, dovleac, piure de dovleac conservat, curmale, piure de prune, sfeclă, fructe proaspete (fructe de pădure, banane, mere, citrice) sau opțiuni congelate neîndulcite (afine sălbatice, fructe de pădure mixte, mango, dovleac).
Proteine slabe: Iaurt grecesc degresat și lapte, alternative de lapte fără lapte, chefir, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, tofu, fasole albă
Grăsimi sănătoase, nesaturate: Nuci și unt de nuci, semințe, avocado.
Totuși, ce trebuie reținut este faptul că nu trebuie să vă faceți un obicei din a consuma smoothie-uri în loc de o masă obișnuită, oricât de facil vă este.
În ceea ce privește dezavantajele consumului de smoothie, lista acestora include:
Conținut ridicat de zahăr și calorii
”Smoothie-urile pot conține cantități excesive de calorii și zahăr, dacă nu sunteți atenți la modul în care le preparați.
Un smoothie poate fi cu ușurință în dezechilibru cu nevoile organismului tău dacă nu îl faci strategic”, afirmă Cynthia Sass.
Număr redus de fibre
De asemenea, multe smoothie-uri pot fi lipsite de fibrele care ajută atât sațietatea, cât și controlul glicemiei sau constipația.
Astfel, prepară-ți smoothie-ul cu legume, dar include și alimente bogate în fibre, cum ar fi semințele de chia, semințele de in, fasolea albă sau chiar brânza tofu.
Smoothie-uri, concluzie
Cele mai sănătoase smoothie-uri sunt cele pe care le prepari tu singur, în care au pus ceea ce îți place, dar și ce este potrivit pentru stilul de viață, având în același timp și un control asupra ingredientelor, precum și asupra adaosurilor de zahăr sau de îndulcitori.
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.