Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje. La ce trebui să fii atent cât alegi să consumi aceste băuturi
Smoothie-urile pot să fie sănătoase, însă trebuie să fii atent la câteva aspecte care țin de ingrediente și alte adaosuri.
Smoothie-urile au fost asociate cu un stil de viață sănătos, dar și agitat în același timp, acest tip de băutură, obținut din combinații de fructe sau legume cu semințe și nuci fiind considerată băutura celor aflați mereu pe fugă.
De altfel, nutriționiștii susțin că poate fi o formă de a împrietenii copii mofturoși cu fructele și legumele, însă nu trebuie consumat în mod exagerat, de două sau de trei ori pe săptămână fiind suficient. În rest, este indicat să consumăm fructele și legumele ca atare, să le mestecăm, să simțim textura acestora.
Mai mult, dacă aveți posibilitatea să le preparați acasă, cu fructe și legume proaspete, este și mai bine. Astfel evitați atât adaosurile de zahăr, cât și conservanții din smoothie-urile existente în magazine.
În plus, puteți experimenta și noi combinații de gusturi și texturi, însă cu precauție în ceea ce privește ingredientele pentru a nu le transforma în adevărate ”bombe calorice”.
Smoothie-urile, avantaje și dezavantaje
Aceste băuturi de fructe sau legume amestecate sunt adesea comercializate ca stimulente nutriționale, înlocuitori sănătoși ai unei mese, alimente de bază pentru dietă și detoxifiere și ajutoare pentru recuperarea musculară.
Chiar și așa, nu toate smoothie-urile sunt atât de sănătoase pe cât se promovează această idee, iar cel mai banal exemplu este cel al milk-shake-ului cu ciocolată, care este plin de calorii și carbohidrați.
În acest sens, specialiștii în nutriție au exemplificat care sunt avantajele și dezavantajele consumului de smoothie, pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză.
Sursa de fructe și legume
Smoothie-urile sunt un mod bun de a introduce fructele și legumele în dieta noastră, mai ales în cea a copiilor, cum deja am menționat anterior. Iar acest lucru vine ”la pachet” cu o multitudine de vitamine, minerale, nutrienți, dar și compuși bioactivi precum fitonutrienții și antioxidanții, care ne ajută să reducem stresul oxidativ, factor de risc pentru bolile cronice.
”Cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă ridica nivelul smoothie-ului este să adăugați o porție sau mai multe legume.
De cele mai multe ori nici nu le veți observa. Adăugarea legumelor congelate, cum ar fi conopida, dovleacul tăiat în cuburi sau morcovii, face smoothie-ul mai cremos.
Frunzele proaspete, cum ar fi spanacul și varza kale, se pot amesteca cu ușurință în aproape orice smoothie și reprezintă o modalitate excelentă pentru fanii care nu sunt adepți ai salatelor de a-și lua porția de verde”, afirmă nutriționistul Patricia Bannan, arată EatThis.
Studiile au arătat că legumele cu frunze verzi reduc riscul de apariție al bolilor de inimă.
Pentru un gust mai plăcut, dar și un surplus important de antioxidanți, nutriționiștii recomandă adăugarea în smoothie-uri de pudră de cacao, ghimbir, turmeric, scorțișoară sau frunze de matcha.
Ajutor în recuperarea după activitatea fizică susținută
Smoothie-urile consumate după activitatea fizică trebuie să asigure o hidratare adecvată, necesarul de calorii, carbohidrați și proteine pentru a oferi organismului atât fluidele, cât și nutrienții necesari pentru recuperarea masei musculare, dar și pentru rehidratare.
Astfel, pentru a bifa aceste cerințe, smoothie-ul post activitate fizică are nevoie de 30-50 de grame de proteine și 1-1,5 grame de carbohidrați per kilogram-corp.
Poate înlocui o masă
Dacă vă aflați pe fugă și nu reușiți să vă alocați timpul necesar pentru masă, un smoothie vă poate scoate din impas.
Opțiunile pe care le aveți pentru a obține o ”masă” echilibrată trebuie să cuprindă fiecare dintre principalele grupe de alimente, astfel:
Iată câteva opțiuni sănătoase pentru fiecare dintre principalele grupe de alimente:
Carbohidrați sănătoși: Ovăz, cartofi dulci, dovleac, piure de dovleac conservat, curmale, piure de prune, sfeclă, fructe proaspete (fructe de pădure, banane, mere, citrice) sau opțiuni congelate neîndulcite (afine sălbatice, fructe de pădure mixte, mango, dovleac).
Proteine slabe: Iaurt grecesc degresat și lapte, alternative de lapte fără lapte, chefir, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, tofu, fasole albă
Grăsimi sănătoase, nesaturate: Nuci și unt de nuci, semințe, avocado.
Totuși, ce trebuie reținut este faptul că nu trebuie să vă faceți un obicei din a consuma smoothie-uri în loc de o masă obișnuită, oricât de facil vă este.
În ceea ce privește dezavantajele consumului de smoothie, lista acestora include:
Conținut ridicat de zahăr și calorii
”Smoothie-urile pot conține cantități excesive de calorii și zahăr, dacă nu sunteți atenți la modul în care le preparați.
Un smoothie poate fi cu ușurință în dezechilibru cu nevoile organismului tău dacă nu îl faci strategic”, afirmă Cynthia Sass.
Număr redus de fibre
De asemenea, multe smoothie-uri pot fi lipsite de fibrele care ajută atât sațietatea, cât și controlul glicemiei sau constipația.
Astfel, prepară-ți smoothie-ul cu legume, dar include și alimente bogate în fibre, cum ar fi semințele de chia, semințele de in, fasolea albă sau chiar brânza tofu.
Smoothie-uri, concluzie
Cele mai sănătoase smoothie-uri sunt cele pe care le prepari tu singur, în care au pus ceea ce îți place, dar și ce este potrivit pentru stilul de viață, având în același timp și un control asupra ingredientelor, precum și asupra adaosurilor de zahăr sau de îndulcitori.
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
