Morcovul. 7 beneficii surprinzătoare pentru sănătate
Se știe despre morcov că are o mulțime de caracteristici sănătoase și că ne poate ajuta să ne menținem silueta și starea de bine. Dar ce face, mai exact, acest aliment...
Morcovii sunt sănătoși, ieftini și extrem de versatili. Aceste legume pot fi consumate crude, fierte, la aburi, prăjite, întregi, tocate. Pe unde mai pui că adaugă culoare și aromă în orice farfurie.
Atunci când vine vorba de menținerea conținutului de beta-caroten al morcovului (unul dintre cei mai valoroși nutrienți ai lor), un studiu publicat în revista Food Science and Biotechnology a constatat că morcovii cruzi au păstrat acest compus mai bine decât orice altă metodă de gătit.
Acest lucru a fost susținut și de un alt studiu care a raportat o scădere a beta-carotenului la morcovi după fierbere.
Dar dacă morcovii fierți sunt alegerea preferată, nu vă temeți. Mai multe studii, precum cele publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică și Jurnalul European de Nutriție, au descoperit că puteți crește absorbția betacarotenului din morcovii fierți consumându-i cu grăsimi - așa că încercați să-i stropiți cu ulei de măsline, ulei de cocos sau unt.
1. SUNT PLINI DE NUTRIENȚI IMPORTANȚI
O porție de 80g de morcovi - echivalentul unui morcov mare, conține aproximativ 8% din cantitatea zilnică recomandată de 30g de fibre, 7% din cantitatea de 40 mg de vitamina C și 6% în raport cu cantitatea de 3.500 mg de potasiu.
Dar unul dintre cele mai mari câștiguri nutriționale de la morcov este unul dintre numeroșii săi compuși din plante - beta caroten. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition Research and Practice, morcovii sunt cea mai importantă sursă de beta caroten dietetic și acest compus conferă morcovului culoarea sa portocalie distinctă.
Odată consumat, corpul nostru convertește beta carotenul în vitamina A, o porție de 80 g furnizând mai mult de două ori ADR-ul de vitamina A necesar adulților, care este de 700 µg pe zi pentru bărbați și 600 µg pe zi pentru femei.
Potrivit NIH, vitamina A este esențială în susținerea sistemului imunitar, a reproducerii și a vederii. De asemenea, ajută inima, plămânii și rinichii să funcționeze corect.
Mai mult decât atât, potrivit British Nutrition Foundation, deficiența de vitamina A este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial, iar mulți copii și adulți au o cantitate redusă din acest nutrient.
2. ÎMBUNĂTĂȚESC SĂNĂTATEA OCHILOR
Într-un studiu de la Universitatea Harvard, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cele mai ridicate niveluri de beta-caroten au avut un risc cu 25 până la 35% mai mic de forma avansată de degenerescență maculară legată de vârstă, comparativ cu cei care au consumat cea mai mică cantitate.
Un alt studiu de la Universitatea din California, Los Angeles, a constatat, de asemenea, că femeile care consumau morcovi cel puțin de două ori pe săptămână aveau un risc cu 64% mai mic de a dezvolta glaucom.
Citește continuarea pe Spectacola
-
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
-
-
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea13.12.2025, 09:08
-
LIVE Armonia de sărbători, subiectul săptămânii la DrPsy13.12.2025, 08:14
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
