Mortalitatea cauzată de hipertensiune, cu 71% mai mare în ultimii 15 ani

Adisa Codruț |
Data publicării:
Prof_d._Dragos_Vinereanu
Prof_d._Dragos_Vinereanu

Mortalitatea din cauza hipertensiunii a crescut îngrijorător, în condițiile în care populația a scăzut. Societatea Română de Cardiologie lansează o campanie de informare, cu ocazia Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Mortalitatea din cauza complicațiilor hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani, asta în condițiile în care populația a scăzut cu circa 12%. Asta arată cifrele făcute pblice într-un comunicat de presă al Societății Române de Cardiologie, citând Institutului Național de Statistică a Populației.

Astfel, atât în România, cât și în Europa, hipertensiunea continuă să fie principala cauză a mortalității cardiovasculare. Circa 7,4 milioane de pacienți, adică 45% din românii peste 50 de ani, suferă de această afecțiune dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează.

”Speranța de viață redusă din țara noastră, cu aproximativ șase ani sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătății. În condițiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale și cum numai 37% dintre pacienții hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului și programe consolidate de informare a populației,” spune Profesor Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.

”O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral,” a adăugat acesta.

Bolile cardiovasculare, cauza a peste jumătate din decese

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Numai hipertensiunea arterială a generat în anul 2017 circa 30.000 de decese.

„O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate, sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate și prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viață sănătos. Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 prevăd, între altele, reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli cardiovasculare și aceasta trebuie să fie și ținta României”, a semnalat Conferențiar Dr. Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, Societatea Română de Cardiologie lansează un program de informare și conștientizare la nivel național privind hipertensiunea arterială, efectele și riscurile acesteia – ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”

Campania de informare aduce o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazată în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se va desfășura în principal în mediul online și mizează pe legăturile profunde de familie, prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel