Simptomele stresului: Efecte asupra corpului și a comportamentului

Dana Lascu |
Data publicării:
Stresul cronic
Stresul cronic

Simptomele stresului vă pot afecta sănătatea, chiar dacă s-ar putea să nu realizați acest lucru. Puteți crede că o boală este de vină pentru acea durere de cap iritantă, insomnia frecventă sau scăderea productivității la locul de muncă. Dar stresul poate fi, de fapt, cauza.

Într-adevăr, simptomele stresului vă pot afecta corpul, gândurile și sentimentele și comportamentul. Capacitatea de a recunoaște simptomele de stres obișnuite vă poate ajuta să le gestionați. Stresul care rămâne necontrolat poate contribui la multe probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiace, obezitatea și diabetul, arată experții de la Mayo Clinic.

Efectele comune ale stresului

Asupra corpului: dureri de cap, tensiune musculară sau durere, hipertensiune, dureri în piept, oboseală, schimbare în activitatea sexuală, stomac deranjat, probleme de somn.

Asupra stării de spirit: Anxietate, neliniște, lipsă de motivație sau de concentrare, senzație de copleșire, iritabilitate sau furie, tristețe sau depresie.

Asupra comportamentului: Disperarea de a mânca sau obsesia să nu mănânci, crize de furie, consumul de droguri sau de alcool, fumatul, izolarea socială, renunțarea la exerciții fizice.

Cum gestionați stresul

Dacă aveți simptome de stres, trebuie să luați măsuri pentru a-l gestiona, iar asta vă poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate. Puteți apela la ajutor profesionist, sunt psihologi și psihoterapeuți specializați în terapii comportamentale, dar puteți și să explorați strategii de gestionare a stresului, cum ar fi:

Să faceți activități fizice regulate;

Să practicați tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, meditația, yoga, tai chi sau masajul;

Ar fi bine să vă păstrați simțul umorului;

Petreceți timp cu familia și prietenii;

Faceți-vă timp pentru hobby-uri, un curs de olărit s au altceva, citiți o carte în parc, pe iarbă, sau ascultați muzică, fie că vă relaxați acasă, fie la un concert sau altceva.

Orice ați alege să faceți, scopul este acela de a găsi modalități active de a vă gestiona stresul. Căile inactive de a gestiona stresul - cum ar fi uitatul la televizor, navigarea pe internet sau jocurile video - pot părea relaxante, dar de fapt pot crește stresul pe termen lung.

Și asigurați-vă că dormiți suficient și că mâncați sănătos și echilibrat. Evitați fumatul, excesul de cofeină și alcool, precum și utilizarea de substanțe ilegale.

Când ai nevoie de ajutor profesionist

Dacă nu sunteți sigur că stresul este cauza stării proaste pe care o aveți sau dacă ați luat măsuri pentru a controla stresul, dar simptomele dumneavoastră continuă să existe, consultați medicul sau psihologul. Medicul poate să verifice dacă există alte cauze – evident, medicale - potențiale ale stării proaste, mai ales că unele simptome sunt aceleași ca ale unor boli de inimă. Sau luați în considerare să consultați un consilier profesionist sau un terapeut, care vă poate ajuta să identificați sursele de stres și să învățați noi instrumente de management.

De asemenea, cereți ajutor de urgență dacă aveți dureri în piept, mai ales dacă aveți și dificultăți de respirație, de maxilar sau de dureri de spate, dureri care vă radiază în umăr și braț, transpirații, amețeală sau greață. Acestea pot fi semne ale unui infarct miocardic  și nu simptome de stres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel