Insuficiență cardiacă, stres: rolul vital a doi receptori

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie
Tensiunea arterială poate prezice bolile de inimă cu precizie

Stresul este din ce în ce mai asociat cu disfuncția cardiacă și este legat de rate mai mari de mortalitate la persoanele cu boală cardiometabolică, susține un studiu recent.

Stresul crește riscul de a muri de boala cardiometabolică, susțin specialiști de la mai multe institute din SUA și Franța într-un studiu publicat recent.

Echipa de cercetare cuprinde specialiști de la Institutul Național de Științe de Sănătatea Mediului, Institutul Național de Sănătate, Departamentul de Sănătate și Servicii pentru Oameni din cadrul Guvernului SUA, Departamentul de Medicină al Centrului Medical din cadrul Universității Mississippi, Departmentul de Patologie și Medicină de laborator din cadrul Institutului Inimii McAllister - toate din SUA - , respectiv de la Institutul de Genetică și Biologie Moleculară și Celulară din cadrul Universității din Strasbourg din Franța.

Teste pe șoareci

Aceștia explică, în articolul lor, publicat pe site-ul American Association for the Advancement of Science, că la om, stresul declanșează eliberarea hormonului cortizol, care activează doi receptori - glucocorticoid (GR) și a mineralocorticoid (MR) – din cardiomiocite, celule din mușchiul inimii. Reprimarea funcției celui de-al doilea receptor la șoareci a dus la apariția insuficienței cardiace.

Autorii studiului au testat ce înseamnă pentru corpul uman reprimarea funcțiilor celor doi receptori și efectele lor directe ale stresului asupra inimii.

Specialiștii au observat că acei șoareci deficienți în receptorul mineralocorticoid sau ambii receptori nu au dezvoltat insuficiența cardiacă. În schimb, nu același lucru s-a întâmplat la lipsa receptorului glucocorticoid.

„Reexprimarea MR în inimile cardioGRMRdKO (n. r. cardiomiocite cu ambii receptori) a inversat multe din modificările genei cardioprotective și a dus la insuficiență cardiacă. Aceste constatări relevă un rol critic pentru cardiomiocite echilibrate de GR și MR de stres de semnalizare în domeniul sănătății cardiovasculare. Terapiile care schimbă semnalul de stres în inimă pentru a favoriza mai multă activitate a GR și mai puțin MR pot oferi o abordare îmbunătățită pentru tratarea bolilor de inimă", subliniază autorii studiului.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel