Muștarul, condimentul care protejează organismul de boală. Conține antioxidanți și compuși vegetali benefici

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Mustarul condimentul care protejeaza organismul de boala Foto: Freepik @ atlascompany
Mustarul condimentul care protejeaza organismul de boala Foto: Freepik @ atlascompany

Muștarul, condimentul care protejează organismul de boală. Află ce nutrienți conține pasta de muștar.

Muștarul este un condiment popular făcut din semințele plantei de muștar.

Această plantă este originară din regiunea mediteraneană și este înrudită cu legume bogate în nutrienți precum broccoli, varză și varza de Bruxelles. Atât semințele, cât și frunzele sale sunt comestibile, ceea ce o face un adaos versatil la mâncăruri.

În afară de utilizările sale culinare, muștarul are o istorie de utilizare ca remediu în medicina tradițională care datează încă din civilizațiile antice grecești și romane - și poate pentru un motiv întemeiat.

Știința modernă începe să lege muștarul de beneficiile pentru sănătate, de la scăderea nivelului de zahăr din sânge până la o protecție sporită împotriva infecțiilor și a bolilor.

Vezi și: 6 remedii naturale pentru durerea de stomac. Cum să îți menții sănătatea bacteriilor intestinale

Este o sursă de nutrienți

Plantele de muștar sunt disponibile în câteva zeci de soiuri, toate fiind bogate în nutrienți.

Frunzele lor conțin cantități semnificative de calciu, cupru și vitaminele C, A și K, în timp ce semințele lor sunt deosebit de bogate în fibre, seleniu, magneziu și mangan.

Frunzele de muștar pot fi consumate crude sau gătite, ceea ce le face un adaos versatil la salate, supe și tocănițe. Ele pot fi preparate în același mod ca și spanacul, dar vor da o aromă mai ascuțită, asemănătoare cu cea a ridichii, mâncărurilor tale.

Semințele de muștar pot fi infuzate în lapte cald, bătute în sosuri pentru salate, măcinate, presărate în mese calde sau înmuiate și folosite pentru a face pastă de muștar.

Pasta de muștar este, fără îndoială, cel mai popular mod de a consuma muștar. Acest condiment cu puține calorii este o modalitate simplă de a adăuga un strop de fier, calciu, seleniu și fosfor la mesele tale.

Citește și: L-glutamina, aminoacidul esențial pentru masa musculară și sistemul imunitar. Cele mai bune surse alimentare

Este o sursă de antioxidanți benefici

Muștarul conține antioxidanți și alți compuși vegetali benefici, despre care se crede că ajută la protejarea organismului împotriva daunelor și bolilor.

De exemplu, este o sursă excelentă de glucosinolați, un grup de compuși care conțin sulf și care se găsesc în toate legumele crucifere, inclusiv în broccoli, varză, varza de Bruxelles și muștar.

Glucosinolații sunt activați atunci când frunzele sau semințele plantei sunt deteriorate - fie prin mestecare, fie prin tăiere - și se crede că stimulează apărarea antioxidantă a organismului tău pentru a vă proteja împotriva bolilor. Semințele și frunzele de muștar sunt deosebit de bogate în următoarele:

- Izotiocianați. Acest compus este derivat din glucosinolați, care pot ajuta la prevenirea creșterii sau răspândirii celulelor canceroase.

- Sinigrina. Acest compus derivat din glucosinolați este responsabil pentru gustul înțepător al muștarului și se crede că posedă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, anticancerigene și de vindecare a rănilor, potrivit Healthline.

Muștarul este, de asemenea, bogat în carotenoizi, izorhamnetină și kaempferol. Cercetările leagă acești antioxidanți flavonoizi de protecția împotriva unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, boli de inimă și poate chiar unele tipuri de cancer

Poate oferi protecție împotriva anumitor boli

Planta de muștar a fost folosită ca remediu tradițional împotriva diferitelor afecțiuni timp de secole. Recent, au apărut dovezi științifice care susțin unele dintre beneficiile propuse de muștar:

- Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Cercetările în eprubetă și pe animale sugerează că glucosinolații din muștar pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau la prevenirea răspândirii acestora. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om.

- Poate oferi protecție împotriva infecțiilor. Antioxidanții din semințele de muștar pot oferi o anumită protecție împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv E. coli, B. subtilis și S. aureus. Cu toate acestea, unele studii nu raportează niciun efect protector.

- Poate proteja împotriva psoriazisului. Studiile pe animale sugerează că o dietă bogată în semințe de muștar poate contribui la reducerea inflamației și la promovarea vindecării leziunilor cauzate de psoriazis.

- Poate reduce simptomele dermatitei de contact. Cercetările pe animale sugerează că semințele de muștar pot accelera vindecarea și reduce simptomele dermatitei de contact, o afecțiune în care pielea dezvoltă o erupție cutanată cu mâncărimi în urma contactului cu un alergen.

- Poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Un mic studiu la om sugerează că administrarea de medicamente pentru scăderea zahărului din sânge împreună cu un decoct de muștar verde poate reduce nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2 mai eficient decât medicamentele singure.

Deși promițător, numărul de studii care susțin aceste beneficii rămâne mic. În plus, majoritatea au fost realizate pe celule sau pe animale, folosind extracte de muștar.

Prin urmare, nu este clar dacă consumul de semințe, frunze sau pastă de muștar ar exercita efecte similare. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se putea trage concluzii puternice.

Consumul de semințe, frunze sau pastă de muștar este în general considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, în special atunci când este consumat în cantități care se găsesc în mod obișnuit în dieta unei persoane obișnuite.

Acestea fiind spuse, consumul unor cantități mari, cum ar fi cele găsite de obicei în extractele de muștar, poate duce la dureri abdominale, diaree și inflamații intestinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel