Muștarul, condimentul care protejează organismul de boală. Conține antioxidanți și compuși vegetali benefici
Muștarul, condimentul care protejează organismul de boală. Află ce nutrienți conține pasta de muștar.
Muștarul este un condiment popular făcut din semințele plantei de muștar.
Această plantă este originară din regiunea mediteraneană și este înrudită cu legume bogate în nutrienți precum broccoli, varză și varza de Bruxelles. Atât semințele, cât și frunzele sale sunt comestibile, ceea ce o face un adaos versatil la mâncăruri.
În afară de utilizările sale culinare, muștarul are o istorie de utilizare ca remediu în medicina tradițională care datează încă din civilizațiile antice grecești și romane - și poate pentru un motiv întemeiat.
Știința modernă începe să lege muștarul de beneficiile pentru sănătate, de la scăderea nivelului de zahăr din sânge până la o protecție sporită împotriva infecțiilor și a bolilor.
Vezi și: 6 remedii naturale pentru durerea de stomac. Cum să îți menții sănătatea bacteriilor intestinale
Este o sursă de nutrienți
Plantele de muștar sunt disponibile în câteva zeci de soiuri, toate fiind bogate în nutrienți.
Frunzele lor conțin cantități semnificative de calciu, cupru și vitaminele C, A și K, în timp ce semințele lor sunt deosebit de bogate în fibre, seleniu, magneziu și mangan.
Frunzele de muștar pot fi consumate crude sau gătite, ceea ce le face un adaos versatil la salate, supe și tocănițe. Ele pot fi preparate în același mod ca și spanacul, dar vor da o aromă mai ascuțită, asemănătoare cu cea a ridichii, mâncărurilor tale.
Semințele de muștar pot fi infuzate în lapte cald, bătute în sosuri pentru salate, măcinate, presărate în mese calde sau înmuiate și folosite pentru a face pastă de muștar.
Pasta de muștar este, fără îndoială, cel mai popular mod de a consuma muștar. Acest condiment cu puține calorii este o modalitate simplă de a adăuga un strop de fier, calciu, seleniu și fosfor la mesele tale.
Citește și: L-glutamina, aminoacidul esențial pentru masa musculară și sistemul imunitar. Cele mai bune surse alimentare
Este o sursă de antioxidanți benefici
Muștarul conține antioxidanți și alți compuși vegetali benefici, despre care se crede că ajută la protejarea organismului împotriva daunelor și bolilor.
De exemplu, este o sursă excelentă de glucosinolați, un grup de compuși care conțin sulf și care se găsesc în toate legumele crucifere, inclusiv în broccoli, varză, varza de Bruxelles și muștar.
Glucosinolații sunt activați atunci când frunzele sau semințele plantei sunt deteriorate - fie prin mestecare, fie prin tăiere - și se crede că stimulează apărarea antioxidantă a organismului tău pentru a vă proteja împotriva bolilor. Semințele și frunzele de muștar sunt deosebit de bogate în următoarele:
- Izotiocianați. Acest compus este derivat din glucosinolați, care pot ajuta la prevenirea creșterii sau răspândirii celulelor canceroase.
- Sinigrina. Acest compus derivat din glucosinolați este responsabil pentru gustul înțepător al muștarului și se crede că posedă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, anticancerigene și de vindecare a rănilor, potrivit Healthline.
Muștarul este, de asemenea, bogat în carotenoizi, izorhamnetină și kaempferol. Cercetările leagă acești antioxidanți flavonoizi de protecția împotriva unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, boli de inimă și poate chiar unele tipuri de cancer
Poate oferi protecție împotriva anumitor boli
Planta de muștar a fost folosită ca remediu tradițional împotriva diferitelor afecțiuni timp de secole. Recent, au apărut dovezi științifice care susțin unele dintre beneficiile propuse de muștar:
- Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Cercetările în eprubetă și pe animale sugerează că glucosinolații din muștar pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau la prevenirea răspândirii acestora. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om.
- Poate oferi protecție împotriva infecțiilor. Antioxidanții din semințele de muștar pot oferi o anumită protecție împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv E. coli, B. subtilis și S. aureus. Cu toate acestea, unele studii nu raportează niciun efect protector.
- Poate proteja împotriva psoriazisului. Studiile pe animale sugerează că o dietă bogată în semințe de muștar poate contribui la reducerea inflamației și la promovarea vindecării leziunilor cauzate de psoriazis.
- Poate reduce simptomele dermatitei de contact. Cercetările pe animale sugerează că semințele de muștar pot accelera vindecarea și reduce simptomele dermatitei de contact, o afecțiune în care pielea dezvoltă o erupție cutanată cu mâncărimi în urma contactului cu un alergen.
- Poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Un mic studiu la om sugerează că administrarea de medicamente pentru scăderea zahărului din sânge împreună cu un decoct de muștar verde poate reduce nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2 mai eficient decât medicamentele singure.
Deși promițător, numărul de studii care susțin aceste beneficii rămâne mic. În plus, majoritatea au fost realizate pe celule sau pe animale, folosind extracte de muștar.
Prin urmare, nu este clar dacă consumul de semințe, frunze sau pastă de muștar ar exercita efecte similare. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se putea trage concluzii puternice.
Consumul de semințe, frunze sau pastă de muștar este în general considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, în special atunci când este consumat în cantități care se găsesc în mod obișnuit în dieta unei persoane obișnuite.
Acestea fiind spuse, consumul unor cantități mari, cum ar fi cele găsite de obicei în extractele de muștar, poate duce la dureri abdominale, diaree și inflamații intestinale.
-
-
Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
-
Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
