Nașterea naturală versus cezariană: cu ce bacterii intestinale se nasc bebelușii

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Modalitatea nașterii poate influența bacteriile intestinale ale sugarilor, potrivit unui nou studiu. Cerectătorii spun însă mamele nu au de ce să se îngrijoreze și că diferențele dispar în nouă luni.

În ultimul deceniu, oamenii de știință au fost fascinați de modul în care bacteriile din intestinul nostru influențează sănătatea și determină dacă ne îmbolnăvim. Cu toate acestea, o mare întrebare a rămas fără răspuns: Cum am obținut acei microbi la începutul vieții noastre?

Un studiu intitulat „Baby Biome" lansat astăzi în Nature oferă un indiciu: Se dovedește felul în care ne-am născut joacă un rol important în determinarea careia celor 5.000 de specii diferite de microorganism care ne colonizează. Un grup de oameni de știință de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie, University College London și Universitatea din Birmingham, au analizat ADN-ul microbiotei intestinale de la 596 de nou-născuți din spitalele britanice și au ajuns la concluzia că bebelușii născuți prin cezariană au diferiți microbi intestinali decât cei născuți natural, notează revista Smithsonian

„Am încercat să realizăm un studiu care să ne permită să înțelegem modul în care bebelușii sunt colonizați cu microbi în primele momente după naștere. Credem că acesta poate fi un moment cu adevărat critic în viață, deoarece bebelușii sunt sterili atunci când sunt în pântec, iar momentul în care se nasc, sistemul imunitar are un număr mare de bacterii care stabilește sistemul imunitar pentru viața", a declarat Nigel Field, biolog molecular la UCL și co-autor al noii cercetări într-o conferință de presă.

Noul studiu a descoperit că bebelușii născuți prin cezariană au avut mai mulți agenți patogeni dăunători, care i-ar putea expune la viitoarele infecții - agenți patogeni care aveau mai multe șanse de rezistență la antimicrobiene - în comparație cu copiii născuți natural.

„Bebelușii născuți natural par să-și fi dobândit bacteriile de la mama lor, iar bacteriile dobândite se găsesc în intestinul mamei lor. La bebelușii născuți prin cezariană, acest model de transmitere este perturbat. Bacteriile mai frecvente care se găsesc la bebelușii născuți de cezariană sunt bacteriile asociate cu cele spitalicești", spune cercetătorul.

Cercetarea ar putea ajuta să facă lumină asupra studiilor anterioare care au descoperit că bebelușii născuți prin cezariană aveau un risc ușor mai mare de boli asociate imunității care le pot afecta ulterior în viață, precum astmul și alte afecțiuni alergice.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că microbiomii bebelușilor născuți prin cezariană în cele din urmă seamănă cu cei născuți natural. „De asemenea, am constatat că aceste diferențe sunt chiar depășite în timp. În momentul în care bebelușii sunt înțărcați în jur de șase până la nouă luni, aceste diferențe dispar în mare măsură. Acest lucru este foarte important pentru că nu știm consecințele pe termen lung ale acestor constatări", spune Field.

Constatarea faptului că microbiomii bebelușilor arată la fel în cele din urmă, indiferent de felul în care s-au născut, este un mesaj crucial pentru mame, despre care medicii spun că nu ar trebui să-și facă griji dacă au suferit o cezariană, care poate fi adesea o intervenție de salvare a vieții. În Statele Unite, aproximativ 32 la sută din toate nașterile din 2017 au fost cezariană, conform datelor Centrelor de control și prevenire a bolilor.
De asemenea, autorii studiului au secvențiat genetic microbiomii intestinali a 175 de mame în plus față de bebelușii lor și au aflat că intestinele sugarilor născuți natural nu au fost determinate de bacteriile găsite în canalul vaginal prin care au trecut în timpul nașterii, așa cum au crezut anterior unii cercetători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel