Obiceiul ignorat care duce la cancer. Avertisment sumbru: Crește riscul de apariție a nu mai puțin de 13 tipuri de cancer. Tumorile se dezvoltă alarmant

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@kjpargeter
cancer - FOTO: Freepik@kjpargeter

Un obicei banal căruia nu îi dăm prea mare importanță, până la un anumit punct, duce la apariția cancerului. În plus, același obicei afectează inima și toate organele.

Un obicei banal pe care îl ignorăm duce la apariția cancerului. Câștigarea în greutate crește riscul de cancer, sugerează un studiu - punând sub semn de întrebare ideea că oamenii pot fi ”grași dar sănătoși”.

Câștigul în greutate crește riscul de cancer

Cercetările arată că câștigul în greutate crește riscul de cancer cu 11%, punând sub semn de întrebare teoria că poți fi ”gras dar în formă” - adică să ai exces de greutate, fără probleme cardiace sau diabet, cu puțin impact asupra riscului de îmbolnăvire.

Supraponderabilitatea sau obezitatea este cunoscută că crește riscul de cel puțin 13 tipuri de cancer. Cu toate acestea, experții nu au fost întotdeauna clari cu privire la faptul dacă este greutatea în sine problema principală sau bolile legate de obezitate, inclusiv bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Un studiu realizat pe aproape 600.000 de persoane a descoperit că fiecare creștere de cinci puncte în indicele de masă corporală (IMC) este legată de un risc cu 11% mai mare de cancer legat de obezitate, chiar și la persoanele fără boli cardiovasculare sau diabet de tip 2.

Acest lucru pune sub semn de întrebare teoria că poți fi ”gras dar sănătos” - adică să ai greutate în plus, fără probleme cardiace sau diabet, cu puțin impact asupra riscului de îmbolnăvire.

Un subgrup de 344.000 de persoane din Marea Britanie incluse în studiu a prezentat un risc cu 23% mai mare de cancer legat de obezitate dacă erau supraponderale sau obeze, în comparație cu o greutate normală, chiar și atunci când nu aveau boli cardiovasculare, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Alimentul care scade riscul de demență. Elimină inflamația din organism și încetinește absorbția zahărului din sânge

Greutatea suplimentară crește inflamația din corp

Câștigarea în greutate poate provoca inflamații în organism sau un exces de hormon insulinic, ceea ce poate contribui la creșterea tumorilor. Rezultatele sugerează că oricine este supraponderal ar trebui să ia în considerare riscul de cancer, dar că persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să fie în special atente la greutatea lor.

Obezitatea asociată cu 13 tipuri de cancer

FOTO: Freepik@Valente Romero Fotografo

Studiul s-a concentrat pe 13 tipuri de cancer legate de obezitate, inclusiv cancerul de sân la femeile postmenopauzale, cancerul ovarian și cancerul de uter, care pot fi alimentate de hormonii produși de grăsimea din organism când oamenii sunt supraponderali.

Cancerul de colon, pancreatic, renal și esofagian au fost, de asemenea, incluse în această categorie. Riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer legate de obezitate a fost cu 11% mai mare pentru fiecare creștere de cinci puncte în IMC, dar cu 17% mai mare la persoanele cu boli cardiovasculare.

Studiul a arătat că persoanele cu boli cardiovasculare și cu greutate în exces aveau de 3,4 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer legat de obezitate. Cu toate acestea, cercetătorii au asigurat oamenii că fiind supraponderal sau obezi, chiar și cu boli cardiovasculare, este legat de doar 50 de cazuri suplimentare de cancer la fiecare 100.000 de persoane pe an.

Vezi și: Cum se folosește, de fapt, hârtia igienică. De ce contează numărul de foi și cum te poți îmbolnăvi dacă folosești greșit hârtia igienică

Cu toate acestea, deși cancerul legat de obezitate reprezintă mai puțin de jumătate din totalul cancerelor, acesta include tipuri precum cel de colon și de sân, care sunt foarte comune. Ca rezultat, fiind supraponderal sau obez, cu boli cardiovasculare, a fost asociat cu un risc cu 68% mai mare de a fi diagnosticat cu orice tip de cancer, în comparație cu o greutate normală fără boli cardiovasculare.

Dr. Helen Croker, director adjunct de cercetare și politici la World Cancer Research Fund, care a finanțat studiul, a declarat că deși se știa că obezitatea duce la cancer, riscul crește în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare.

”Știm deja că obezitatea este un factor de risc important pentru cancer, dar aceste descoperiri remarcabile arată că riscul diferă în funcție de faptul dacă oamenii au sau nu și boli cardiovasculare. Prin urmare, menținerea unei greutăți sănătoase poate oferi beneficii chiar și mai mari pentru anumite grupuri”, a spus Helen Croker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel