Alimentul care scade riscul de demență. Elimină inflamația din organism și încetinește absorbția zahărului din sânge

Monika Baciu |
Data publicării:
popcorn - FOTO: Freepik@gelpi
popcorn - FOTO: Freepik@gelpi

Alimentul care scade riscul de demență este unul sănătos. Reduce inflamația din organism și previne deteriorarea celulelor nervoase.

Alimentul care scade riscul de demență. Cercetătorii din Chicago au urmărit 3.300 de adulți timp de șase ani în cadrul studiului și au descoperit că cei care au consumat mai multe cereale integrale, cum ar fi popcornul, au avut un risc mai mic de a dezvolta demență. 

Persoanele care mănâncă o pungă de popcorn pe zi ar putea avea mai puține șanse de a suferi de demență, sugerează un studiu, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago au făcut această descoperire după ce au urmărit 3.300 de persoane timp de șase ani și le-au testat cogniția.

Cerealele integrale mențin sănătatea creierului

Cercetătorii au constatat că cei care au consumat mai multe de cereale integrale, cum ar fi popcornul ușor sărat, quinoa sau cerealele, pe zi au avut o scădere mai mică a scorurilor lor cognitive în comparație cu cei care mâncau în mod minim astfel de alimente.

Cercetătorii au observat efectul doar la participanții de culoare, care alcătuiau 60% dintre participanții la studiu. Nu au putut observa același efect la participanții albi, probabil din cauza numărului mic de participanți sau pentru că aceștia aveau mult mai puține șanse să consume în general cereale integrale decât semenii lor.

Vezi și: Cum se folosește, de fapt, hârtia igienică. De ce contează numărul de foi folosite și cum te poți îmbolnăvi dacă folosești greșit hârtia igienică

Cerealele integrale încetinesc absorbția zahărului

Cerealele integrale sunt foarte bogate în fibră, care încetinește absorbția zahărului în sânge. Acest lucru previne creșterile bruște de zahăr, care pot provoca depunerea de plăci în artere și inflamații care cresc riscul de demență.

Acest studiu vine după ce cercetătorii au descoperit și că mâncatul unei singure porții de cereale îndulcite pe zi ar putea crește riscul de cancer la gură și gât cu până la 25%.

Mai mult de șase milioane de americani suferă de demență, dar se preconizează că această cifră se va dubla în următoarele două decenii. Persoanele în vârstă de culoare au mai mult de două ori mai multe șanse să fie diagnosticate cu această afecțiune, iar experții consideră că acest lucru ar putea fi legat de faptul că grupul are rate mai mari de boli de inimă.

Vezi și: Tratamentul care ne poate ucide. Simona Ruță: O să ne întoarcem într-un fel de Evul Mediu al bolilor infecțioase. Se va întoarce împotriva noastră

Studiu întins pe zeci de ani

FOTO: Freepik@topntp26

Pentru acest studiu, publicat astăzi în revista Neurology, oamenii de știință au analizat datele a 3.300 de adulți cu o vârstă medie de 75 de ani, care nu sufereau de demență.

Toți aceștia făceau parte din Proiectul de Sănătate și Îmbătrânire din Chicago, care a urmărit 10.000 de persoane între 1993 și 2012. Ei au fost chestionați la fiecare trei ani cu privire la frecvența cu care consumau cereale integrale și li s-a cerut să completeze teste cognitive și de memorie.

Acestea includ sarcini precum memorarea unei liste de cuvinte, reținerea de numere și repunerea acestora în ordinea corectă. Participanții au fost apoi împărțiți în cinci grupuri în funcție de cât de multe cereale integrale consumaseră și scorurile lor cognitive au fost comparate.

Aceasta a fost de la un grup în care adulții consumau mai puțin de jumătate de porție - sau jumătate de uncie - de cereale integrale pe zi, până la cei care consumau trei porții sau mai mult.

Ghidurile alimentare pentru americani recomandă cel puțin trei porții de alimente din cereale integrale pe zi, o porție echivalând cu o uncie - cum ar fi o felie de pâine sau jumătate de cană de paste sau orez gătit.

După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, educația și fumatul, cercetătorii au descoperit că cei care consumau trei sau mai multe cereale integrale pe zi aveau o rată mai lentă de declin cognitiv decât cei care consumau cel mai puțin.

Vezi și: Trei motive pentru care fumăm. Cristian Oancea: Toți cei trei factori sunt niște prieteni falși sau înșelători

Declinul cognitiv este un semn precoce al demenței

Cercetătorii nu erau siguri de ce consumul de cereale integrale reduce riscul de demență, dar au spus că acest lucru ar putea fi legat de modul în care ajută la reglarea zahărului din sânge sau promovează un sistem digestiv sănătos.

Acest lucru ar ajuta la reducerea riscului de inflamație și de deteriorare a vaselor de sânge, au spus aceștia, ceea ce ar putea crește riscul de dezvoltare a demenței.

Oamenii care consumă cereale integrale au și o probabilitate mai mare să adopte un stil de viață sănătos, cum ar fi somnul sau exercițiile fizice, care ajută, de asemenea, la reducerea riscului de demență.

Studiul a fost observațional și nu a putut dovedi că consumul de popcorn singur reduce riscul de demență. De asemenea, nu s-au luat în considerare adaosurile pe care oamenii le pun pe popcorn, cum ar fi untul și zahărul, care ar putea crește riscul de demență prin creșterea riscului de obezitate.

Limitările studiului includ faptul că dietele au fost autodeclarate, participanții neavând obligația să prezinte dovezi privind cerealele integrale consumate.

”Cu boala Alzheimer și demența afectând milioane de americani, găsirea modalităților de prevenire a bolii este o prioritate ridicată pentru sănătatea publică. Este incitant să vedem că oamenii ar putea, în mod potențial, să-și reducă riscul de demență prin creșterea consumului de cereale integrale cu câteva porții pe zi”, a spus dr. Xiaoran Liu, un epidemiolog care a condus cercetarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel