Negarea, modul în care depresivul se ascunde de soluții: Spune NU mereu, nu vrea să vadă o soluție. Se poate ajunge la somatizare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
negarea. FOTO: Freepik @prostock-studio
negarea. FOTO: Freepik @prostock-studio

Negarea este modul în care depresivul încearcă să evite soluțiile la problemele sale, lucru valabil atât în relația de cuplu, cât și în cea profesională.

Negarea este un mecanism de apărare prin care un individ refuză să recunoască sau să recunoască fapte sau experiențe obiective.

Negarea este un proces inconștient care are rolul de a proteja persoana de disconfort, anxietate sau depresie.

”Intrarea sub incidența negării transformă subiectul depresiv, pacientul depresiv, într-un  luptător care este în competiție cu propria persoană și propriile gânduri.

Cu tot ceea ce înseamnă autoritate de drept în jurul său, cu tot ceea ce înseamnă spectator, respectiv, rude, prieteni, amici și alte persoane care se uită la el, și fundamentează aceste gânduri pe ideea următoare:

Ceea ce nu mă doboară, cu siguranță mă va face mai înțelept, iar eu voi știi cum să reacționez corect în indiferent ce cazuri mi se arată și voi știi că trebuie să spun NU indiferent de orice”, a declarat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, de la DCNews.

Întrebată dacă se spune de multe ori NU, ca depresiv,  psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru, invitata din această emisiune, a afirmat că ”se spune NU de multe ori și aș mai completa la ce ai spus, că depresivul neagă orice fel de soluție care ar veni la problemele sale. El nu vede o soluție a problemei, nu vrea să o vadă, nu este pregătit să o vadă”.

Mai mult decât atât, Radu Leca susține că ”neacceptarea și negarea merg una lângă cealaltă. Avem o structură de ideație clară și foarte clară care spune în felul următor.

Moderarea propriilor idei în prezența bolii nu are loc, pentru că boala gândește în boala gândește în locul tău.

Am auzit chestia asta într-un material de psihologie rusă, în 1993 republicată, undeva prin 1978, în care se spunea foarte clar că vom spune NU ca depresivi la orice formă de soluționare auzită, ascultată, văzută.

Vezi astăzi totalitatea grupurilor, din Facebook, și a forumurilor, din spațiul online, în care se discută soluții ce sunt apoi combătute de fiecare pacient depresiv în parte, spunând că Nu se potrivește cu mine, nu mă interesează. Nu se mulează pe mine, nu este ceea ce îmi trebuie. Nu a avut timpul să îmi găsească o soluție, de ce ar găsi psihologul/psihoterapeutul o soluție?”, a mai spus Radu Leca.

La rândul său, Ramona Dumitru susține că depresivii ”așteaptă soluții de la terapeut, pentru că au impresia că nu sunt capabili să găsească o soluție, nu văd soluția.

Depresivul funcționează în baza gândurilor automate negative. El  vede negativul în orice situație și atunci, clar, nu are cum să vadă o soluție care ar fi pozitivă și i-ar fi în favoare”, mai spune psihoterapeutul.

Vezi și: Cuplul perfect, mit sau realitate. Marele semn de întrebare asupra relației: Sună a nefericire! Unul dintre ei suferă de depresie, dar maschează, că trebuie să dea bine în afara casei

Depresia în cadru organizațional

Totodată, Radu Leca spune că a identificat acest tip de depresie cu cel din mediul organizațional.

”Depresia în mediul organizațional, în companii mici sau mari, întotdeauna va fi cam cu aceleași surse ca în cuplu, adică stres, impunere, complicații, lipsă de responsabilități, te duci la job face altcineva jobul în locul tău, ești lăsat pe bară, pleci de la job, ești întrebat de ce nu ai fost și nu ai stat cât trebuie, ții se impune un timp, exact ca și în cuplu: Unde ești, ce faci, cu cine ești, dă-mi cam să te văd. 

La job ești absolut o victimă a sistemului, fiindcă educația ta, până la urmă, nu te face decât să fii ceea ce un angajator își dorește, dar tu nu ajungi să îți dorești cu intensitate. Fix ca în cuplu”, a spus Radu Leca.

Potrivit psihoterapeutului, această situație duce la apariția somatizărilor, de tot felul, precum durerile de cap, răcelile frecvente, amețeala sau vertijul.

Somatizarea și legătura cu depresia

Mergând mai departe cu paralela dintre serviciu și cuplu, Radu Leca se întreabă dacă ”incidența somatizării în cuplu are legătură cu relația de cuplu”, dar mai ales în ce direcție.

”Are o foarte mare importanță, dacă celălalt partener este sursa depresiei mele, atunci e clar că se leagă”, afirmă Ramona Dumitru, iar Radu Leca susține că ”cele mai rele componente sunt modul în care încerci să explici și să te conectezi cu partenerul de cuplu și vezi că nu te vede, nu te integrează în universul lui.

Și atunci o să îți apară somatizări, fiind că îți dai seama că tu ai locuit lângă omul acela total degeaba”.

Mai mult decât atât, ”te simți nevăzut, neapreciat, nevalorizat, ne de toate. Și atunci, tu ești un nimeni în fața partenerului”, a mai spus psihoterapeutul, în timp ce Radu Leca a continuat că ”valoarea mea este zero și automat că eu intru în depresie, fiind că Am pierdut timpul, timpul nu mi-l mai dă nimeni înapoi. Mă gândesc la copii, cine se va ocupa de ei și când? Ajung să cred în incapacitatea mea de a face lucruri, nu ești bun/bună de nimic . Fără mine nu te descurci. Tot ceea ce ai făcut mi se datorează în totalitate”, a mai spus Radu Leca.

Vezi și: Cum poate mirosul să ne ducă la divorț sau depresie. Radu Leca: Acesta este adevărul. Nu mai sunt atrași

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel