Neoplasmul de col uterin, care sunt simptomele și cum se previne

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic
Medic

Neoplasm de col uterin constituie o afecțiune des întâlnită, pe al treilea loc ca incidență în lume.

Neoplasmul de col uterin reprezintă o afecțiune frecventă, o cauză importantă de mortalitate din cauza cancerului în țările în curs de dezvoltare. "Din păcate, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin cu cea mai mare mortalitate asociată. Predominant afectate sunt femeile în decada a cincea de viață. Lipsa educației privind screening-ul pentru această patologie, și lipsa vaccinării HPV determină depistarea tardivă a cancerului de col uterin, într-o formă avansată loco-regional", afirmă Tudor Ștefan - medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, Șef de Lucrări la Disciplina Chirurgie a UMF Carol Davila, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în ultimii 10 ani, 106 paciente de la Clinica de Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni au beneficiat de operații minimal invazive, fie că a fost vorba de histerectomie totală radicală cu limfodisecție pelvină (97 de cazuri, din care 81 cazuri robotice și 16 cazuri laparoscopice) sau de exenterație pelvină (9 cazuri).

Cel mai eficient în screeningul cancerului de col este testul Babeș-Papanicolau - detectează celulele pre-canceroase și canceroase prin recoltare de la nivelul zonei de transformare a colului și examinarea frotiului. Femeile între 21-29 de ani ar trebui să efectueze testul Babeș-Papanicolau la un interval de 3 ani; cele între 30-65 de ani - testare HPV împreună cu testul Babeș-Papanicolau la fiecare 5 ani sau doar testul Babeș-Papanicolau la fiecare 3 ani; după vârsta de 65 de ani, testarea nu este recomandată dacă screeningul anterior a fost negativ și nu există criterii de risc crescut.

"Printre simptomele de alarmă se numără sângerările vaginale anormale, disconfort - durere la nivel vaginal, secreții modificate și disurie. În toate aceste cazuri este recomandat screening-ul pentru cancerul de col uterin. Depistarea precoce este esențială, prognosticul de supraviețuire la 5 ani este de peste 90% în stadiul I și de 60-80% în stadiul II. Tehnologia și mijloacele de tratament se află într-o continuă evoluție. O echipă multidisciplinară stabilește indicația terapeutică potrivită fiecărei paciente: tratament multimodal individualizat, ce îmbină efectele radioterapiei, chimioterapiei cu cele ale intervenției chirurgicale. În România, chirurgia păstrează încă un rol în arsenalul terapeutic al cazurilor de cancer de col uterin local avansat", conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel