Neuroblastomul, noi tratamente posibile. O genă este implicată în forma agresivă a bolii

Angela Sabău |
Data publicării:
Neuroblaastomul
Neuroblaastomul

Neuroblastomul, în forma cea mai agresivă la copii, ar putea avea în curând un nou tratament. Cercetătorii au descoperit o genă care este implicată în creșterea tumorii. Gena a fost ținta tratamentului experimental, cu rezultate foarte bune.

Neuroblastomul reprezintă 15% din totalul deceselor cauzate de cancer la copii. Rata de supraviețuire a pacienților cu risc crescut de neuroblastom este de 50%, potrivit medicalxpress.com.

Pentru prima dată, cercetătorii australieni de la Institutul de Cancer pentru Copii au descoperit că o genă numită JMJD6 are un rol important în cea mai agresivă formă a bolii. Cercetarea a fost publicată astăzi în revista Nature Communications.

Descoperirea oferă un nou mod de a trata neuroblastomul, folosind medicamente care vizează această genă.

S-a știut de mult că o creștere a regiunii cromozomiale 17q este asociată cu forma neuroblastomului cu prognosticul mai slab, totuși, genele particulare din acea regiune cromozomială, care sunt importante în neuroblastom - și, prin urmare, sunt potențiale ținte de medicament - au scăpat până acum cercetători.

Profesorul asociat, Tao Liu și echipa sa de cercetare de la Institutul de Cancer pentru Copii, au descoperit o genă candidată, numita JMJD6, dintr-o bază de date cu tumori a 209 pacienți, găsind gena activă la mai mult de un sfert dintre pacienții cu forma agresivă de neuroblastom.

Ei au oprit gena în liniile celulare ale neuroblastomului la modele animale pe care s-au făcut cercetări și au constatat că aceasta a condus la o reducerea creșterii celulelor neuroblastomului, o reducere a progresiei tumorii și creșterea supraviețuirii.

Foarte important, echipa de cercetare, inclusiv Dr. Matthew Wong, a folosit o combinație de medicamente care vizează expresia genei JMJD6 într-un model de șoarece pe care s-a făct experimentul. Cercetătorii au descoperit că după trei săptămâni de tratament cu o combinație de medicamente, dimensiunea tumorii neuroblastoma a fost redusă cu 80%, comparativ cu șoarecele care nu a primit această terapie.

Potrivit profesorului asociat Liu, medicamentele similare cu cele utilizate în experimentele lor sunt în prezent în studii clinice pentru alte tipuri de cancer, ceea ce face mai probabil ca această strategie specială de tratament să fie disponibilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel