NOU simptom COVID-19. 8 tipuri de erupții cutanate care pot fi un SEMN că ai boala

Irina Radu |
Data publicării:

Un studiu a constatat că erupția cutanată a fost singurul simptom al COVID pentru 21% dintre pacienți.

În primele zile ale pandemiei, epidemiologii s-au concentrat pe trei simptome principale ale COVID-19: febră, tuse și dificultăți de respirație. Dar, pe măsură ce experții au început să înțeleagă mai bine boala, a devenit clar că există multe schimbări care ar putea indica prezența virusului - pierderea gustului sau a mirosului, diaree și cefalee. În prezent, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră mai mult de 10 simptome care pot semnala o infecție COVID-19. Lista nu este totuși exhaustivă, iar CDC spune că va continua să actualizeze lista pe măsură ce vor afla mai multe despre boală.

Un astfel de simptom potențial al COVID-19, care nu este inclus pe listă, sunt erupțiile cutanate.

Potrivit unui studiu recent publicat în British Journal of Dermatology, există o asociere semnificativă între erupțiile cutanate și rezultatul pozitiv al testului COVID-19. Cercetătorii au ajuns la această concluzie examinând informații de la 336.847 de persoane din Marea Britanie, care și-au încărcat istoricul medical, inclusiv rezultatele și simptomele testelor COVID-19, în aplicația COVID Symptom Study. Datele aplicației au arătat că, printre cei care au avut un rezultat pozitiv, 8,8% au raportat și erupții cutanate.

Pentru a înțelege mai bine durata acestor erupții, cercetătorii au analizat apoi rezultatele unui sondaj privind simptomele legate de COVID-19.

Modificările pielii au apărut în același timp cu alte simptome COVID-19, pentru 47% dintre respondenții la sondaj, și după alte simptome COVID-19 pentru 35% dintre respondenții la sondaj. Dar ceea ce cercetătorii au găsit a fi cel mai izbitor a fost că 17% dintre respondenți au spus că modificările pielii s-au produs înainte de alte simptome COVID-19. Și 21% dintre oameni au spus că erupția lor a fost singurul simptom al COVID-19 pe care l-au experimentat.

1. Eczema gâtului și a pieptului

Această erupție apare pe gât și pe partea toracică expusă la lumina soarelui. De obicei, erupția este roz și prezintă mâncărime. Poate apărea oricând în timpul sau după infecție și durează de obicei o perioadă lungă. 

2. Erupție cutanată

Pe măsură ce erupția cutanată dispare, buzele pot deveni uscate și solzoase. Poate apărea și durere în interiorul gurii.

3. Erupții papulare și veziculare

Aceste erupții apar în jurul leziunilor papulare (umflături) sau a veziculelor (umflături umplute cu lichid). O erupție de acest gen poate apărea oriunde pe corp, dar de obicei se dezvoltă pe coate și genunchi, precum și pe spatele mâinilor și picioarelor. 

Uneori, erupțiile papulare și veziculare nu sunt atât de ușor de identificat. „În unele cazuri, este vorba doar de umflături mici pe toată pielea, iar semnele pot fi mai subtile”, conform Asociației Britanice a Dermatologilor (BAD). La pacienții cu COVID-19, erupțiile papulare și veziculare pot dura mult după vindecare și pot apărea, de asemenea, la multe săptămâni de la debutul infecției.

4. Pitiriazis rozat

Potrivit Clinicii Mayo , pitiriazisul rozat este o erupție care începe de obicei ca o pată circulară sau ovală mare pe piept, abdomen sau spate. 

5. Erupții purpurice sau vasculitice

Purpura este un termen folosit pentru a descrie decolorarea purpurie a pielii cauzată de sângerarea în piele. Deci „purpuric” este adjectivul folosit pentru a descrie acest tip de erupție cutanată. „Vasculitic” are legătură cu vasele de sânge. Aceste erupții prezintă mai multe pete roșii sau purpurii și pot provoca pete asemănătoare vânătăilor. 

6. Urticaria

Urticaria poate fi, de asemenea, un semn al COVID-19. Această erupție apare brusc și trece repede. Orice parte a corpului poate fi afectată, inclusiv fața. „Astfel de erupții pot apărea destul de devreme în timpul infecției, dar pot dura mult, atunci când persoana afectată nu mai este contagioasă”, relatează BAD.

7. Exantem viral

Exantemul viral (exantem care înseamnă răspândit) este o erupție frecventă observată la pacienții cu infecții virale. Este o erupție simetrică cu numeroase pete roșiatice sau umflături pe corp. Și, potrivit BAD, de obicei merge mână în mână cu alte simptome ale unei boli virale, cum ar fi febra și tusea.

8. Livedo reticularis

Livedo reticularis a fost, de asemenea, identificat ca un posibil semn al COVID-19. „Livedo” se referă la decolorarea pielii, iar „reticularis” se referă la modelul asemănător erupției cutanate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel