Noutăți în oncologie: tratamente și terapii noi, la simpozionul „STOP CANCER”

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Prof. dr. Adina Croitoru și prof. dr. Paul Doru au vorbit la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre noutățile în oncologie, care au fost prezentate la  simpozionul „STOP Cancer”, pe care îl organizează de patru ani pentru medicii români din SUA și din România.

Prof. dr. Adina Croitoru și prof. dr. Paul Doru au participat la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu. Cei doi invitați au vorbit despre noutățile în oncologie, care au fost prezentate la  simpozionul „STOP Cancer”, pe care îl organizează de patru ani pentru medicii români din SUA și din România.
„Doamna profesor, împreună cu profesorul Paul au organizat, și anul acesta, un simpozion devenit deja tradițional în Oncologia Românească și care se numește „STOP Cancer”. A fost prima ediție online și, din aceste motive, să spunem, desfășurarea a fost puțin diferită față de anii precedenți”, a explicat academicianul Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.
Prof. dr. Paul Doru, de la Weill Cornell Medicine și Spitalul New York Presbyterian, a relatat ce s-a întâmplat la ediția din acest an a simpozionului care aduce laolaltă medici oncologi, chirurgi și radioterapeuți români, din SUA și din România, dar și care sunt ultimele noutăți în materie de oncologie și în medicina personalizată, la nivel mondial. 

Noi tratamente în cancerul ovarian

Doctorița Daniela Matei de la Northwestern Memorial Hospital a prezentat rezultatul unei cercetări în laboratorul propriu, după cum explică prof. dr. Paul Doru. „Dr. Daniela Matei este pe de o parte cliniciană, pe de altă parte cercetătoare, cu laboratorul propriu și a prezentat cercetarea din laboratorul dânsei în celulele stem. Este foarte interesant că una dinte problemele în cancerul ovarian - dânsa est specialistă în cancerul ovarian – este rezistența la tratamente și această rezistență se datorează parțial acestor celule stem care nu se divid și rămân în faza G zero a ciclului celular, și din cauza aceasta tratamentul cu chimioterapie este ineficient. Și dânsa a arătat de asemenea un studiu pe care l-a făcut recent cu o nouă idee de tratament în cancerul ovarian”, spune el.

Următoarea prezentare a aparținut altui medic român, specialist în cancerul pancreatic. „Doctorița Chiorean, care este specialistă în cancerul de pancreas, profesoara Chiorean în Seattle la Fred Hutchinson Cancer Research Center, a prezentat noutățile din cancerul de pancreas, care este un flagel global. În cancerul de pancreas metastazic, supraviețuirea la 5 an ieste de sub 2%. 
Și a prezentat chiar terapia personalizată din cancerul de pancreas, s-a observat recent că există căi în celulele care pot fi țintite, cum ar fi mutațiile BRCA 2 care sunt prezente și a arătat că după o decadă în care s-au încercat diferite modalități de țintire a celulei folosind inhibitori care au dus la o supraviețuire doar de 2 săptămâni, este un progres cu aceste noi molecule cum ar fi de exemplu palbociclibul, olaparibul”, mai spune invitatul.

Tumori pulmonare, noi metode de biopsiere

El a relatat, apoi, despre prezentarea unui medic american privind noutățile în tumorile pulmonare. „Am avut și o prezentare în tumorile pulmonare cu un chirurg din Atlanta, care ne-a prezentat noi modalități de biopsiere a tumorilor mari, cu o tehnică de endoscopie pulmonară foarte avansată și chiar s-a discutat posibilitatea de colaborare cu profesorul Ciuleanu din Cluj, profesorul american fiind dispus să vină să facă un training pentru oncologii români din Cluj”, mai explică el.

„În cercetarea fundamentală au fost niște prezentări absolut excepționale, profesorul Duda de la Harvard a avut o prezentare în care a demonstrat că în metastaze, dincolo de celulele care migrează din tumora primară la distanță există și fibroblaști care facilitează dezvoltarea metastazelor și folosind tehnici noi de inhibare a acestor fibroblaști a ameliorat – deocamdată doar pe animale de laborator – prognosticul în cancer.
Dânsul a participat la un studiu foarte interesant în cancerul hepatic de combinare a tratamentelor antiangiogenetice cu tratamentele așa-zișilor checkpoint inhibitors de imunoterapie. Deci a participat la un studiu foarte important care a schimbat efectiv prognosticul pacienților cu cancer hepatic”, precizează el.

Găsiți mai multe detalii în materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel