Obezitate, un dispozitiv implantabil te ajută să slăbești

Peste 700 de milioane de adulți și copii din întreaga lume sunt obezi, potrivit unui studiu din 2017 care numea problemele de sănătate legate de greutatea excesivă și numărul mare al cazurilor cu această boală o "pandemie în creștere". O soluție dezvoltată de inginerii de la Universitatea din Wisconsin-Madison ar putea fi o nouă armă promițătoare pentru lupta împotriva obezității. Cercetătorii au inventat un dispozitiv care implantat circuitează foamea și contribuie la scăderea greutății.

Dispozitivul măsoară mai puțin de 1 centimetru și implantat printr-o procedură minim invazivă, generează impulsuri electrice ușoare prin mișcările naturale de stomac către nervul vag, care leagă creierul și stomacul.

Această stimulare blândă împiedică creierul să se gândească că stomacul este gol după doar câteva îmbucături de mâncare. Spre deosebire de by-passul gastric, care modifică definitiv capacitatea stomacului, efectele noilor dispozitive sunt reversibile.

Guang Yao a folosit un astfel de dispozitiv mic implantabil la șobolani și aceștia au început să-și piardă 40% din greutatea corporală. Când Wang și colaboratorii săi au eliminat dispozitivul după 12 săptămâni, șobolanii studiului și-au reluat modul normal de hrană și greutatea a revenit imediat.

Dispozitivul Wang are mai multe avantaje față de o unitate existentă de tip "Maestro", care stimulează nervul vag pentru pierderea în greutate și care a fost aprobată de Administrația americană pentru Alimente și Medicamente în 2015 (FDA). Aceasta necesită o unitate de comandă complicată și baterii voluminoase, care trebuie reîncărcate frecvent.

,,Aceasta întreținere continuă poate fi o barieră în utilizare. Un avantaj semnificativ al noului dispozitiv față de stimulatorii nervului vag este că nu necesită încărcare externă a bateriei", spune Luke Funk, profesor de chirurgie in divizia UW-Madison de Chirurgie Minimală invazivă și bariatrică.

De fapt, dispozitivul lui Wang nu conține baterii și nici cablare complicată, se bazează în schimb pe căldura pereților din stomac pentru a-și alimenta generatoarele interne.

"Impulsurile se corelează cu mișcările stomacului, sporind un răspuns natural pentru a ajuta la controlul aportului alimentar", spune Xudong Wang, profesor UW-Madison de știință și inginerie a materialelor.

Asta inseamnă că dispozitivul stimulează nervul vag numai atunci când se mișcă stomacul, informează Medicalxpress.com. Wang, expert mondial în dispozitive de generare a energiei electrice, portabile și implantabile, a brevetat dispozitivul de pierdere a greutății prin intermediul Fundației de Cercetare Alumni din Wisconsin și avansează cu testarea pe modele de animale mai mari. Dacă reușește, el speră să treacă la testele pe oameni.

Studiul integral îl puteți citi aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel