Oboseala cronică la copii: când este semn de boală și trebuie URGENT să mergi la medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Copii
Copii

Oboseala cronică se poate instala și la copii, exact ca și la adulți. Iată o serie de motive care pot duce la această condiție, dar și ce boli grave poate trăda.

Copiii se plâng adesea că sunt obosiți. De obicei, este din motive simple - pentru că este sfârșitul unei zile aglomerate sau pentru că au stat la calculator până târziu cu o noapte înainte sau pentru că încearcă să nu mai facă ceva ce nu le palce. De asemenea, când copiii sunt bolnavi, de obicei sunt obosiți și au nevoie de mai multă odihnă pentru a se îmbunătăți.

Dar când un copil se plânge tot timpul și oboseala începe să împiedice lucrurile de care se bucură de obicei, ar putea fi un semn al unei probleme.

Iată câteva motive posibile pentru oboseala cronică la copii:

Probleme de somn. Acest lucru are sens, evident, deoarece, dacă un copil nu doarme suficient sau somnul nu este suficient de bun, va fi obosit. Există multe motive pentru care acest lucru se poate întâmpla, cum ar fi:

Copilul rămâne treaz mai târziu decât ar trebui pentru teme sau orice alt motiv. Copiii au nevoie de cel puțin 8-10 ore de somn pe noapte; dacă devin mai puțini, îi prinde din urmă

Se trezește frecvent în timpul nopții, fie că au un somn prea ușor, fie din cauza unei tulburări de somn

Suferă de apnee în somn sau pauze în respirație care se întâmplă în timpul somnului. Cea mai frecventă cauză este amigdalele sau adenoidele mărite, dar există și alte cauze.

Efectele secundare ale medicamentelor. Multe medicamente pot provoca somnolență, inclusiv medicamente comune pentru alergii.

Infecții, cum ar fi virusul Epstein-Barr. Există unele infecții care pot face copiii foarte obosiți, iar unele dintre ele pot dura săptămâni sau luni.

Boli cronice, cum ar fi astmul. Când bolile cronice sunt sub control slab, acestea pot provoca oboseală. Motivul oboselii depinde de boală. De exemplu, copiii cu astm care nu este ținut sub control pot simți frecvent dificultăți de respirație, ceea ce îi face să se simtă obosiți. Pentru unele boli, senzația de oboseală poate fi primul indiciu că ceva nu este în regulă.

Anemie. Celulele roșii din sânge transportă oxigenul către celulele din corp. Când nu sunt destule, provoacă oboseală.

Hipotiroidism. Când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, metabolismul corpului poate încetini și poate face persoana să se simtă obosită.

Probleme cardiace. Acest lucru este foarte rar la copii, dar dacă inima este slabă, aceasta poate provoca oboseală.

Cancer sau alte boli grave. Și acestea sunt foarte rare, dar senzația de oboseală poate fi unul dintre primele simptome.

Depresie, anxietate sau alte probleme de sănătate mintală. Când viața este grea pentru copii, din orice motiv, ei o pot simți și exprima ca oboseală. Acest lucru este mult mai frecvent decât multe dintre motivele medicale enumerate mai sus.

La fel cum adulții pot avea oboseală cronică fără motive medicale clare, și copiii pot avea. Copiii se pot simți atât de obosiți încât au probleme cu activitățile normale, cum ar fi școala, sportul sau jocul cu prietenii.

Ce trebuie să faceți dacă aveți un copil obosit

Dacă copilul dumneavoastră se plânge că se simte obosit tot timpul timp de mai mult de o săptămână sau două, ar trebui să vă programați la medic. Acesta vă va pune întrebări foarte minuțios despre oboseală și orice alt simptom asociat și va face testele care ar putea fi necesare. De asemenea, va decide dacă ar fi utilă o vizită cu un psiholog sau un alt profesionist din domeniul sănătății mintale.

De cele mai multe ori, motivul oboselii cronice la copii nu este nimic grav - și este tratabil. Așadar, în loc să vă faceți griji sau să petreceți timp pe Google, sunați la cabinetul medicului și stabiliți o programare. Este cel mai rapid mod de a vă da seama ce se întâmplă și de a vă face copilul să se simtă bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel