Ochiul uscat, factori declanșatori. De ce ne frecăm la ochi când suntem obosiți

Monika Baciu |
Data publicării:
ochiul uscat - FOTO: Freepik@8photo
ochiul uscat - FOTO: Freepik@8photo

Ochiul uscat este o afecțiune care apare atunci când suprafața oculară nu este lubrifiată suficient.

Ochiul uscat poate apărea și din cauza oboselii.Tratamentele la domiciliu pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Lipsa somnului sau concentrarea pentru perioade lungi de timp pot provoca uscăciunea ochilor și oboseala ochilor. Ochii pot să ardă sau să provoace mâncărimi, să se simtă zgâriați și să arate roșii.

Efectuarea de ajustări atunci când utilizați un ecran, citiți sau conduceți, poate ajuta la prevenirea afecțiunii și la reducerea simptomelor. Obținerea unui somn suficient, utilizarea lacrimilor artificiale și menținerea unei bune hidratări pot fi, de asemenea, de ajutor.

Ochiul uscat provoacă senzația de uscăciune și zgârietură la nivelul ochilor. De asemenea, poate provoca roșeață și vedere încețoșată. Concentrarea intensă pentru perioade lungi de timp și somnul inadecvat pot provoca oboseală, ceea ce duce la ochi uscat.

Somnul ajută la refacerea ochilor. Fără suficient somn, este posibil ca ochii să nu producă suficiente lacrimi, care ajută la lubrifierea ochiului. Acest lucru poate cauza senzația de uscăciune și zgârietură a ochilor.

Concentrarea intensă pentru perioade lungi de timp poate provoca, de asemenea, oboseală, oboseală oculară și ochi uscat.

Vezi și: Trifoiul roșu, planta cu efect asupra dezechilibrelor hormonale. Reduce tensiunea arterială, colesterolul și ameliorează simptomele menopauzei

Activitățile comune includ:

- privitul la un ecran, cum ar fi un computer, un smartphone sau o consolă de jocuri, pentru o perioadă lungă de timp

- cititul, șofatul sau alte activități care necesită o concentrare prelungită a atenției

- utilizarea lentilelor de contact pentru perioade lungi de timp

Alte cauze ale oboselii ochilor includ:

- utilizarea ochelarilor sau a lentilelor de contact cu o rețetă incorectă

- concentrarea sau lucrul într-un cadru care nu este suficient de luminos sau prea luminos

- anumite afecțiuni de sănătate provoacă oboseală, ceea ce duce la uscăciunea ochilor, inclusiv lupusul, artrita reumatoidă și bolile tiroidiene, notează Medical News Today.

Vezi și: Căscatul: ce boli ascunde. Medic, declarația care a amuzat Internetul: Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap

Ochiul uscat, simptome

Persoanele cu ochi obosiți pot avea următoarele simptome:

- vedere încețoșată

- ochi înlăcrimați

- dureri de cap

- oboseală a mușchilor faciali din cauza strâmbării ochilor

- o senzație de usturime sau arsură în ochi

- ochi roșii, iritați

- vedere încețoșată, în special la citire

- o senzație de ceva granulat sau zgârieturi în ochi

- mucus în interiorul sau în jurul ochiului

- senzație de durere la purtarea lentilelor de contact

- lăcrimare în exces sau lacrimi în ochi din cauza iritației

Vezi și: Agresivitatea copiilor, determinată de frica părinților. Dumitru: Se teme de propria neputință. Acest sevraj este greu de suportat

Ochiul uscat, prevenție

Următoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea ochilor obosiți și uscați:

- Folosiți lacrimi artificiale pentru a lubrifia ochii.

- Așezați un umidificator în cameră pentru a adăuga umiditate în aer.

- Atunci când utilizați un computer, poziționați ecranul astfel încât ochii să privească ușor în jos la el.

- Luați în considerare utilizarea ochelarilor specializați pentru calculator, care pot ajuta dacă persoanele au dificultăți în a vedea ecranul.

- La fiecare 20 de minute, atunci când folosiți un ecran sau vă concentrați pentru perioade lungi de timp, deplasați ochii pentru a privi la cel puțin 6 metri în depărtare timp de 20 de secunde.

- Dacă conduceți, modificați gurile de aerisire astfel încât aerul cald sau rece să nu fie suflat direct în față.

- Evitați fumul, vântul și aerul condiționat, care pot usca ochii.

- Purtați ochelari de vedere sau lentile de contact cu prescripție medicală corectă.

- Luați pauze regulate de la privitul la un ecran și reduceți timpul petrecut în fața ecranului.

- Purtați ochelari de soare pentru a proteja ochii de soarele direct.

- Rămâneți bine hidratați și beți 8-10 pahare de apă zilnic.

- Obținerea unui somn de calitate suficient poate ajuta, de asemenea, la prevenirea ochilor obosiți și uscați. Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) recomandă ca adulții să aibă cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Ochiul uscat, tratament

National Eye Institute oferă următoarele recomandări de tratament pentru ochiul uscat:

- Picături pentru ochi fără prescripție medicală: Lacrimile artificiale pot trata simptomele ușoare de ochi uscat. Sunt disponibile, de asemenea, geluri și unguente hidratante.

- Ajustați medicamentele existente: Dacă oamenii cred că un anumit medicament cauzează ochii uscați, pot discuta cu un medic despre schimbarea dozei sau a tipului de medicament.

- Picături pentru ochi prescrise: Dacă ochiul uscat nu se ameliorează cu tratamentele de acasă, un medic poate prescrie medicamente pentru picături pentru ochi, cum ar fi ciclosporina sau Lifitegrast.

- Intervenție chirurgicală: În cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata cauza de bază a ochiului uscat.

- Dopuri pentru canalul lacrimal: Uneori, ochiul uscat se poate datora unei probleme a canalului lacrimal. Medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală pentru a introduce un dop pentru canalul lacrimal, sau un dop punctual. Acest mic dispozitiv blochează drenajul canalului lacrimal și împiedică scurgerea lacrimilor din ochi.

Vezi și: Dana Săvuică, despre operația prin care a trecut: Am făcut-o pentru sănătatea mea. Nu trebuie să fiu ipocrită, m-am gândit și la partea estetică

Ochiul uscat, când trebuie să contactați un medic

Dacă oamenii au ochii uscați atunci când sunt obosiți, efectuarea de ajustări pentru a preveni oboseala ochilor, obținerea unui somn de calitate suficient și utilizarea lacrimilor artificiale pot ajuta la rezolvarea simptomelor.

Oamenii pot contacta un medic dacă ochii uscați nu se ameliorează cu ajustări ale stilului de viață. Un medic poate examina ochii pentru a găsi cauza de bază și pentru a sugera un plan de tratament.

Vezi și: Dorul, efecte asupra sănătății. Ce se întâmplă când îți este dor de cineva și cum să treci mai ușor peste acest sentiment care te macină

De ce ne mănâncă ochii când suntem obosiți

Mâncărimile ochilor pot fi inconfortabile, mai ales atunci când încercați să adormiți. Există mai multe motive pentru care este posibil să observați simptome de mâncărime a ochilor doar noaptea. Un motiv poate fi acela că nu sunteți la fel de ocupat ca în alte momente ale zilei. Este posibil să fiți mai în ton cu corpul dumneavoastră seara, când lucrurile sunt mai liniștite.

Faptul că lucrați în afara casei în timpul zilei poate însemna că sunteți expus la diferiți alergeni din casă pe timp de noapte. De exemplu, la birou s-ar putea să aveți aer condiționat. Acasă, este posibil să deschideți ferestrele pentru a primi o briză răcoroasă - și, eventual, polen - de afară, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel