Trifoiul roșu, planta cu efect asupra dezechilibrelor hormonale. Reduce tensiunea arterială, colesterolul și ameliorează simptomele menopauzei

Trifoiul roșu are efecte medicinale. Reduce tensiunea arterială, colesterolul, ameliorează simptomele menopauzei sunt doar câteva din beneficiile acestuia.
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) este o plantă sălbatică cu flori care aparține aceleiași familii ca și mazărea și fasolea. Este utilizat pe scară largă în medicina tradițională ca remediu pentru simptomele menopauzei, astm, tuse convulsivă, artrită și chiar cancer.
Printre cele mai interesante beneficii pentru sănătate ale trifoiului roșu se numără capacitatea acestuia de a trata dezechilibrele estrogenice, de a reduce nivelul colesterolului, de a stimula urinarea, de a stimula circulația, de a întări oasele, de a proteja sistemul imunitar, de a reduce hipertensiunea și de a proteja sistemul cardiovascular.
Trifoiul roșu, ce este
Purtând denumirea științifică Trifolium pratense, trifoiul roșu este o plantă erbacee perenă mică, cu viață scurtă, care înflorește în Europa și în vestul Asiei, precum și în unele părți ale Africii. Florile acestei plante sunt mici și de culoare roz-violet și, datorită ratei lor rapide de creștere și a valorii nutritive ridicate, sunt adesea folosite ca furaj pentru animale.
Planta a fost folosită în mod tradițional în unele părți ale Europei și Asiei pentru tratarea multor afecțiuni de sănătate. De obicei, planta este consumată sub formă de ceai și, de când au fost descoperite beneficiile pentru sănătate ale trifoiului roșu, acesta a devenit foarte popular.
Trifoiul roșu, cum să îl folosești
Din trifoiul roșu se poate crea un extract puternic din plante, deoarece este bogat în fitosteroli, antioxidanți și compuși antiinflamatori. Cu toate acestea, este important să rețineți că este sigur să consumați cantități mici din această plantă, deoarece o cantitate prea mare poate fi toxică. Puteți folosi frunzele uscate pentru a prepara un ceai delicios și dulce, care poate avea o serie de efecte puternice asupra organismului. De asemenea, pot fi consumate și verdețurile crude ale plantei, care sunt pline de elemente nutritive, notează Organic Facts.
Trifoiul roșu reduce hipertensiunea arterială
Printre proprietățile unice ale trifoiului roșu se numără capacitatea sa de a reduce inflamația în tot corpul, în special în sistemul cardiovascular. Diferite studii au arătat că consumul ceaiului său poate reduce semnificativ tensiunea din artere și vasele de sânge, ajutând astfel la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene și la menținerea la distanță a problemelor cardiovasculare.
Trifoiul roșu stimulează sistemul imunitar
Dacă consumați frunze verzi de trifoi roșu, aveți mai multe șanse să obțineți o doză mare de vitamina C decât consumând ceaiul. Vitamina C este un puternic stimulent al sistemului imunitar și poate ajuta la stimularea producției de celule albe din sânge.
Vezi și: Remediu naturist pentru ciocurile la călcâie. Fecioru: Ar trebui 3-4 astfel de procedee
Trifoiul roșu previne infecțiile
Dacă consumați frunzele sub formă de ceai, puteți obține o doză sănătoasă de antioxidanți. Antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi, care cauzează boli degenerative și mutații celulare. Stimulentul imunitar general al trifoiului roșu include prevenirea infecțiilor, atât virale, cât și bacteriene.
Trifoiul roșu ușurează menstruația
Impactul trifoiului roșu este semnificativ, în special la femei. Izoflavonele găsite în trifoiul roșu imită estrogenul, astfel încât pentru femeile care se pot lupta pentru a menține nivelul de estrogen, trifoiul roșu poate ajuta la echilibrarea schimbărilor hormonale și la prevenirea schimbărilor de dispoziție, precum și la reducerea durerilor de sân.
Acest lucru este valabil atât pentru femeile care trec prin sindromul premenstrual, cât și pentru cele aflate la menopauză, deoarece ambele afecțiuni pot provoca fluctuații periculoase sau imprevizibile ale nivelurilor hormonale.
Trifoiul roșu, potențial anticancerigen
Cancerul de prostată este una dintre cele mai periculoase forme de cancer la bărbați, iar unii dintre compușii găsiți în trifoiul roșu pot bloca anumite enzime care cauzează creșterea prostatei. Deși unele forme de mărire a prostatei sunt benigne, o reducere a dimensiunii prostatei este întotdeauna un lucru bun pentru sănătatea pe termen lung a bărbaților.
Mai mult, un studiu din 2002 publicat în revista de specialitate Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention a menționat că izoflavonele alimentare, prezente în trifoiul roșu, ajută la stoparea progresiei cancerului de prostată prin inducerea apoptozei.
Extractul de trifoi roșu a demonstrat un rezultat excelent în ceea ce privește prevenirea incidenței cancerului de sân apărut din cauza terapiei hormonale postmenopauză. Acest lucru poate fi confirmat de cercetările efectuate în cadrul Laboratorului de Endocrinologie Ginecologică Moleculară și Celulară (MCGEL), Universitatea din Pisa.
Trifoiul roșu scade nivelul de colesterol
Dacă vă luptați să mențineți un nivel sănătos al colesterolului, vă creșteți semnificativ șansele de a suferi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ca urmare a aterosclerozei. Prin urmare, tot ceea ce poate reduce nivelul colesterolului este valoros, iar cercetările au arătat că nivelul colesterolului LDL poate fi redus prin adăugarea trifoiului roșu în alimentație.
Trifoiul roșu îmbunătățește circulația sângelui
Cumarinele găsite în trifoiul roșu mențin sângele să circule fără probleme și stimulează o circulație sănătoasă, prevenind și mai mult hipertensiunea arterială și suferințele cardiovasculare.
Trifoiul roșu detoxifică organismul
Dacă doriți să găsiți o modalitate rapidă de a vă detoxifia organismul și de a vă curăța sistemul de excesul de toxine și săruri, nimic nu funcționează mai bine decât un diuretic. Trifoiul roșu a fost legat de creșterea urinării, ajutând astfel la eliberarea excesului de apă, toxine și chiar grăsimi din organism.
Vezi și: Cele șase lucruri surprinzătoare care îți pot declanșa migrene. Cum le poți evita
Trifoiul roșu, efecte secundare
Deși majoritatea rapoartelor referitoare la trifoiul roșu sunt pozitive, unele persoane se confruntă cu anumite efecte secundare, inclusiv greață, dureri musculare, dureri de cap și menstruație abundentă la femei. De asemenea, dacă luați medicamente pentru orice afecțiune legată de hormoni sau cancer, asigurați-vă că discutați cu un profesionist medical înainte de a adăuga trifoiul roșu la regimul dumneavoastră.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.