Omfalita, piatra în buric. Cauze, simtome și cum se îndepărtează

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Omflatita, piatra în buris, se poate forma în anumite condiții. Foto: Pixabay
Omflatita, piatra în buris, se poate forma în anumite condiții. Foto: Pixabay

O piatră în buric, cunoscută din punct de vedere medical ca omfalită, arată și se simte ca o piatră dură și netedă. Iată de ce apare, care sunt simptomele și cum se tratează: 

Omfalita, cunoscută și sub numele de piatră ombilicală, este o afecțiune rară și este posibil ca o persoană să nu observe că are una decât dacă apare o problemă secundară, cum ar fi durerea sau infecția, ca să-i atragă atenția.

Ce este omfalita

O piatră de ombilic este formată din păr, bacterii, keratină și sebum. Keratinele sunt un grup de proteine dure care oferă rezistență și durabilitate părului, pielii și unghiilor. Sebumul este o substanță uleioasă secretată de glandele sebacee din piele și care ajută la protejarea acesteia de agresiunile exterioare. Aceste substanțe se pot colecta în buric și, în timp, și pot forma o piatră. Partea vizibilă a pietrei este adesea maro închis sau negru, datorită prezenței melaninei pigmentare a pielii și a oxidării acizilor grași. Piatra se simte tare și netedă. Omfalita apare mai frecvent la persoanele cu o mulțime de păr de corp și care au buricul foarte adânc.

Simptomele omfalitei

După cum observă un medic într-un raport de caz din 2016 (link direct), piatra la buric nu provoacă de obicei simptome. E posibil să nu îți dai s eama că ai una, cu excepția cazului în care o zgârietură, o tăietură sau o infecție îți atrag atenția asupra zonei.

Cauzele omfalitei

O piatră în ombilic se dezvoltă atunci când sebumul și keratina, precum și părul și bacteriile, se acumulează în zonă. Pietrele de buric se pot forma mai mult la o persoană care are:

- Igiena precară,
- Obezitate sau exces de greutate,
- O mulțime de păr în zonă
- Un ombilic foarte adânc

Cum se îndepărtează

Pietrele din buric pot fi extrase. De obicei, medicii pot face acest lucru prin metode noninvazive, cum ar fi dizolvarea pietrei și/sau extragerea ei, notează Medical News Today. De asemenea, pot folosi tampoane de bumbac înmuiate în soluție salină sterilă pentru a dezlipi piatra de ombilic și a o extrage cu ușurință. O altă abordare presupune înmuierea omfalitei în ulei de măsline steril, apoi îndepărtarea ei cu o manipulare blândă. Dacă o piatră a produs infecție și abces poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală. În acest caz, chirurgul face o incizie în ombilic, drenează abcesul și îndepărtează piatra. Medicii recomandă să nu încercați să o îndepărtați singuri, din cauza riscului de rănire și de infecție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel