Caz extrem de rar operat la Spitalul Militar București. În ce a constat

Adisa Codruț |
Data publicării:
Imagine din timpul intervenției  FOTO: Facebook Spitalul Militar București
Imagine din timpul intervenției FOTO: Facebook Spitalul Militar București

O operație de chirurgie toracică într-un caz medical extrem de rar s-a desfășurat, în primele zile ale lunii aprilie, la Spitalul Militrar din București.

Medici de la Secția de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" au efectuat în primele zile ale lui aprilie, o intervenție chirurgicală la un caz extrem de rar.

Operația a fost una reușită, pacienta de 23 de ani a început recuperarea a doua zi după intervenție, se arată într-o postare pe contul de Facebook al unității medicale.

Postarea integrală:

„În data de 3 Aprilie 2019, în Secția Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" a fost realizată o intervenție chirurgicală de rezecție a unei coaste cervicale drepte, coastă supranumerară. Precizăm că, în literatura de specialitate din România, asemenea cazuri nu sunt prezentate, deşi la nivelul experţilor în domeniu, de acest tip de procedură chirurgicală au beneficiat mai multe cazuri medicale.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată la o pacientă, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată recent cu sindrom de apertură toracică superioară, cu afectare atât vasculară, cât și nervoasă. Acest sindrom se caracterizează prin fenomene de compresiune vasculo-nervoasă la nivelul orificiului superior al cutiei toracice, situat la baza gâtului.
Sindromul neurogenic, dezvoltat în contextul aperturii toracice include simptome precum: durere, parestezie, slăbiciune musculară a mâinii, brațului și umărului, durere la nivelul cefei, dureri de cap cu localizare occipitală, fenomenul Raynaud (tegumente reci, însoţite de modificări de culoare).

Componenta de afectare arterială, determinată de apertura toracică, include simptome precum: ischemia digitală, claudicație (durere musculară intensă), paloare, tegumente reci, parestezii, dureri la nivelul mâinii și uneori la nivelul umărului și gâtului. Aceste simptome sunt rezultatul emboliei arteriale determinate de un trombus, anevrismul arterei subclavie, sau trombus format distal de stenoza arterei subvlavie. În această situație, paloarea și tegumentele reci sunt rezultatul ischemiei arteriale și nu ale fenomenului Raynaud.

Examinarea cervico-toracică, efectuată preoperator, identifică coaste cervicale bilaterale, cea de pe partea dreaptă fiind sudată anterior de coasta 1. Examinarea IRM pune în evidență pensarea rădăcinilor nervoase C5-C6 la nivel paravertebral, iar ecografia Doppler de arteră subclavie identifică furtul arterial în sistemul vertebral la manevrele de provocare bilateral, dar mai accentuat pe dreapta.

În acest context clinic și paraclinic, echipa chirurgicală, alcătuită din căpitan medic Daniel Pantile – medic coordonator și maior medic Adrian Mihail Iordache, alături de colonel medic dr. Ionuț Tudorache, medic primar ATI, a efectuat intervenția chirurgicală de rezecție a coastei cervicale drepte și decompresiune a structurilor nervoase și vasculare de la acest nivel printr-un abord supraclavicular drept.

După disecția și incizia planurilor musculare, s-a identificat coasta cervicală, sudată anterior de prima coastă, precum și o apofiză transversă a vertebrei C7 de dimensiuni mai mari decât normal. Coasta cervicală a fost desprinsă posterior de apofiza transversă a vertebrei C7, iar anterior secționarea coastei s-a realizat cât mai aproape de prima coastă, eliberând astfel atât structurile nervoase cât și pe cele vasculare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel