Orezul fermentat, statina naturală: posibilă soluție pentru colesterol

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Orezul fermentat ajută la reducerea colesterolului
Orezul fermentat ajută la reducerea colesterolului

Orezul fermentat ar putea fi o soluție pentru reducerea colesterolului. Un medic explică ce conține și cum acționează pentru reducerea colesterolului rău.

Medicul Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, a explicat într-o postare pe pagina ei de socializare cum ajută orezul fermentat la reducerea colesterolului. Acesta, a explicat ea, acționează ca o statină naturală.

„Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane și «otrăvește» viața multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulțime de restricții alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mișcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteți sedentari, orezul este soluția. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat”, începe postarea.

Drojdia roșie de orez este un produs folosit de secole în China, atât ca aliment, cât și ca medicament, mai arată medicul în text. „Aceasta se produce prin fermentarea orezului, alături de o ciupercă microscopică, denumită Monascus purpureus, iar procedeul datează din jurul anilor 800 I.Hr. În timpul fermentației controlate orezul își schimbă culoarea din alb în roșu, de unde și numele de drojdie roșie de orez.
În cultura japoneză, drojdia roșie de orez este cunoscută sub denumirea de koji. Încă din timpurile străvechi, aceasta era folosită atât ca aliment (utilizată pentru producerea vinului și a diverselor sosuri) sau ca agent de colorare, cât și ca medicament – pentru îmbunătățirea digestiei și a circulației sanguine.
În jurul anilor 1970, drojdia roșie de orez a intrat în atenția cercetătorilor americani și japonezi. Astfel, ei au descoperit că aceasta are în compoziția sa statine naturale. Subiectul cercetărilor l-a reprezentat comparația dintre lovastatin – substanța activă a medicamentului patentat Lovastatin (provenită din ciuperca Aspergillus și cunoscută pentru proprietățile sale de reducere a nivelului de colesterol) și monacolina K – substanța activă provenită din ciuperca Monascus, folosită în procesul de fermentare a orezului, de unde rezulta drojdia roșie de orez.
Astfel, cercetările au demonastrat că cele doua tipuri de statine sunt identice, singura diferență fiind că cea din urmă, monacolina K, este o statină produsă din culturi atent controlate și dezvoltate în condiții sigure, 100% naturale. Monacolinele sunt statinele care ajută la diminuarea colesterolului rau (LDL-colesterol), dar și a trigliceridelor.
Cum funcționează drojdia roșie de orez asupra colesterolului? Colesterolul este o substanță fără de care organismul nu ar putea funcționa, pentru că este un element important al membranelor și al nucleelor celulare. Colesterol este produs de către ficat, în urma unui proces enzimatic la baza căruia se află enzima HMG CoA reductază.
Drojdia roșie de orez are drept țintă enzima HMG CoA, cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce privește producerea de colesterol și, astfel, ajută la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea unui nivel optim al acestuia.
Mai mult decât atât, drojdia roșie de orez accelerează metabolismul organismului și la creșterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colsterolului rău către ficat, acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.
Drojdia roșie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără, însă, a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză.
Așa că, adio statine, tare erau greu de tolerat! Cu ajutorul suplimentelor de orez fermentat se deschide o nouă eră în managementul colesterolului sangvin! Și toate studiile clinice demonstrează asta, indiferent cât ar încerca companiile farma să le treacă sub tăcere.
Cu rezultate spectaculoase de scădere a nivelului colesterolului cu 15-20% dupa 2-3 luni de tratament, suplimentele cu Monacolina K sunt noul tratament naturist în dislipidemii. Pe piață sunt mai multe produse de acest tip, inclusiv extract de drojdie de orez roșu produs în România, care conține și alți compuși interesanți: flavonoide, acizi grași nesaturați, fitosteroli cu efect antioxidant. Toate funcționează, doar că al nostru e mai cu moț”, își încheie ea textul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel