Ouă, risc pentru inimă? Câte au voie diabeticii

Un ou pe zi nu crește riscul de infarct, atac cerebral sau de vreo boală cardiovasculară. Însă depinde cum îl mâncați, avertizează medicii.
Medicul Anthony Komaroff, editorul șef al publicației Harvard Health Letter, afirmă că „dovada că mâncarea unui ou pe zi este sigură pentru majoritatea oamenilor provine de la o grămadă de studii". Multe dintre acestea s-au făcut la Școala Medicală a Universității Harvard.
„Sunt acele cercetări care nu găsesc rate mai mari de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte boli cardiovasculare la persoanele care mănâncă până la un ou pe zi", afirmă Komaroff, citat de health.harvard.edu.
Însă, un diabetic, adaugă el, nu ar trebui să mănânce mai mult de trei ouă pe săptămână.
Când urma cursurile de la Medicină, Anthony Komaroff știa că gălbenușurile de ou au mult colesterol. „Știam că nivelurile ridicate de colesterol LDL (n. r. ceea ce medici numesc colesterol rău) din sânge cresc riscul bolilor cardiovasculare. Deci, părea logic că evitarea colesterolului în dietă avea sens", subliniază medicul.
Ouă, risc de infarct? Ce conține un ou
Cercetările de la Harvard au demonstrat că mare parte din colesterolul din corpul nostru este făcută de ficat și nu e din colesterolul pe care îl consumăm.
Un ou mare conține puțină grăsime saturată - circa 1,5 grame, dar și mulți nutrienți sănătoși: luteina și zeaxantina, care sunt bune pentru ochi, colina care este bună pentru creier și nervi, respectiv diferite vitamine (A, B și D).
„Contează foarte mult cu ce mănânci ouăle. Grăsimile saturate din unt, brânză, slănină, cârnați, brioșe, de exemplu, vă ridică colesterolul în sânge mult mai mult decât colesterolul din oul dumneavoastră. Iar «carbohidrații răi» din pâinea prăjită, produse de patiserie, cartofi prăjiți pot, de asemenea, să crească riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare", explică Komaroff.
Chiar el recunoaște că mănâncă ouă de două sau trei ori pe săptămână, dar și, printre altele, cu legume proaspete, ierburi și condimente.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.