Ovidiu Grămescu: Am operat tumori cerebrale mari la persoane care vorbeau mult la telefon. Lăsați telefonul în afara camerei sau măcar departe de cap

Ovidiu Gramescu - Foto: Freepik & Youtube Acasa la Maruta
Ovidiu Gramescu - Foto: Freepik & Youtube Acasa la Maruta

De ce să lași telefonul cât mai departe de cap și cât mai departe de camera în care dormi. Medicul Ovidiu Grămescu a rupt tăcerea.

Efectul telefonului mobil asupra creierului este un subiect de interes și cercetare în curs de desfășurare. Chiar dacă nu există dovezi clare care să sugereze că utilizarea regulată și moderată a telefonului mobil are efecte dăunătoare semnificative asupra sănătății creierului, este important să ținem cont de câteva aspecte.

Telefoanele mobile emit radiații electromagnetice în timpul utilizării. Asta a generat cele mai mari preocupări cu privire la potențialul impact asupra sănătății.

Sindromul ovarelor polichistice: primele semne și tratament. Testele care pun diagnosticul. Semnul dat de mustață și hirsutism

Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer

Cercetările actuale sugerează că nivelurile de radiații emise de telefoanele mobile sunt în general sub limitele considerate sigure de către organizațiile de sănătate internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă cercetarea în acest domeniu este în continuare în curs de desfășurare.

Utilizarea excesivă a telefonului mobil poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale și fizice, care poate duce la dependență de telefonul mobil, tulburări de somn, scăderea atenției și concentrării și poate afecta relațiile interpersonale. Cu toate acestea, aceste efecte nu sunt legate direct de creier, ci mai degrabă de comportamentul utilizatorului.

Utilizarea excesivă a telefonului mobil, în special în ceea ce privește social media și mesajele text, poate avea un impact asupra sănătății mentale. Compararea constantă cu alții pe rețelele sociale, expunerea la știri negative sau cyberbullying-ul pot contribui la anxietate, depresie și stres.

Invitat în podcastului lui Cătălin Măruță, "Acasă la Măruță", medicul Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, a oferit o informație dură despre telefoanele mobile. 

După 31 de ani de meserie, Ovidiu Grămescu "are un mic oraș cu peste 10.000 de vieți salvate", iar pacienții săi îl recunosc ca fiind un medic cu aptitudini și abilități impresionante, onest, modest, curajos și bun.

"Nu e bine să stai cu telefoanele și tableta în cameră", a spus medicul Ovidiu Grămescu, care a explicat ce a observat la pacienții pe care i-a operat de-a lungul timpului.

De ce să lași telefonul cât mai departe de cap

"Este o tehnologie care, vrei nu vrei, îți intră în viață, face parte din viață în momentul actual. Dar am observat tumori cerebrale mari pe care le-am operat, la persoane care vorbeau mult la telefon. Nu știu dacă aceste unde electromagnetice la care noi suntem predispuși duc la așa ceva.

Atunci trebuie să preîntâmpini, să lași telefonul în afara dormitorului sau să-l lași ceva mai departe, să nu fie în apropierea ta sau capului tău.

Mulți dorm cu telefonul la cap ca să se trezească dimineața, dar cel mai bine e să fie mai departe de cap", a mai spus medicul Ovidiu Grămescu. 

Ei bine, în ceea ce privește tumorile cerebrale și radiațiile electromagnetice, cercetările științifice nu au ajuns la un consens clar cu privire la legătura directă între utilizarea telefoanelor mobile sau expunerea la radiațiile electromagnetice și apariția tumorilor cerebrale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a definit radiațiile electromagnetice emise de telefoanele mobile drept "posibil cancerigene pentru om", pe baza unor dovezi limitate care sugerează o posibilă legătură între utilizarea intensivă a telefoanelor mobile și riscul de dezvoltare a tumorilor cerebrale.

Cu toate acestea, trebuie să subliniem că acest lucru nu înseamnă că există o legătură clară între utilizarea telefoanelor mobile și apariția tumorilor cerebrale. Dovezile disponibile până în acel moment erau incerte și necesita cercetări suplimentare.

Studiile ulterioare au oferit concluzii mixte, iar majoritatea cercetărilor din domeniu nu au reușit să stabilească o legătură directă între utilizarea telefoanelor mobile și apariția tumorilor cerebrale.

Însă, pentru că utilizarea telefonului nu poate fi exclusă sau redusă, se recomandă minimizarea riscurilor. 

Medicii recomandă să folosiți căști sau dispozitive hands-free pentru a reduce expunerea la radiațiile electromagnetice atunci când folosiți telefonul mobil și să limitați utilizarea intensivă a acestuia. Este întotdeauna important să urmați recomandările organizațiilor de sănătate și să fiți conștienți de evoluțiile științifice în acest domeniu în continuă schimbare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel