Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Hipertiroida - Foto: Freepik @stefamerpik
Hipertiroida - Foto: Freepik @stefamerpik

Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.

Glanda tiroidă este un organ mic care este situat în partea din față a gâtului, înfășurat în jurul traheei. Aceasta produce hormoni care ajuta la controlul numeroaselor funcții vitale ale corpului tău. Când tiroida nu funcționează corect, îți poate afecta întregul corp.

Dacă organismul tău produce prea mult hormon tiroidian, poți dezvolta o afecțiune numită hipertiroidism.

Dr. Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, ne prezintă în exclusivitate pentru DC Medical cauzele, simptome si posibilele tratamente ale hipertiroidiei.

Ce rol are tiroida?

Hormonii tiroidieni controlează metabolismul, acesta pe scurt este un proces prin care alimentele pe care le consumi se transformă în energie. Această energie este folosită în întregul corp pentru a menține multe dintre sistemele corpului tău să funcționeze corect.

Tiroida controlează metabolismul cu hormoni specifici - T4 (tiroxina, conține patru atomi de iodură) și T3 (triiodotironina, conține trei atomi de iodură). Acești doi hormoni sunt creați de tiroidă și dictează celulelor corpului câtă energie să folosească.

Când tiroida funcționează corect, va menține cantitatea potrivită de hormoni pentru a menține metabolismul să funcționeze la ritmul potrivit. Pe măsură ce hormonii sunt utilizați, tiroida creează înlocuitori.

Toate acestea sunt supravegheate de ceva numit glanda pituitară. Situată în centrul craniului, sub creier, glanda pituitară monitorizează și controlează cantitatea de hormoni tiroidieni din sânge. Atunci când glanda pituitară simte o lipsă de hormoni tiroidieni sau un nivel ridicat de hormoni în corpul tău, va ajusta cantitățile cu propriul hormon. Acest hormon se numește hormon de stimulare a tiroidei (TSH).

TSH-ul va fi trimis la tiroidă și îi va spune tiroidei ce trebuie făcut pentru ca organismul să revină la normal.

Hipertirodia: cauze și simptome

"Hipertiroida are în general manifestările opuse, se accelerează rata metabolică bazală și crește pofta de mâncare și deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea.

Există și cazuri rare de hipertiroidie cu creștere ponderală dar regula este scăderea ponderală iar manifestările sunt exact opuse: palpitații, frecvența cardiacă, pulsul cresc, pielea devine mai fină, poate să apară dispneea, acea greutate la respirație la fel ca și la hipotiroidie, tranzitul intestinal se accelerează și suntem agitați, anxioși, unele persoane pot să dezvolte și psihoză, episoade psihotice de la această hipertiroidie", a detaliat dr. Cristina Bloț.

Metode de tratare a hipertiroidiei

"Tratamentul hipertiroidiei este puțin mai nuanțat, depinde de cauze. Există hipertiroidii care sunt temporare după cum există și hipotiroidii care sunt temporare.

Când avem un pacient cu hipertiroidie, la fel diagnosticat pe baza analizelor de sânge și a manifestărilor clinice, primul pas este să identificăm cauza", a mai spus Dr. Cristina Bloț, continuând că "lucrul ăsta se poate face în mai multe feluri: putem să măsurăm niște anticorpi în sânge diferiți față de cei care cauzează hipotiroidie, putem să facem un test de medicină nucleară pentru tiroidă, un fel de radiografie cu iod radioactiv să vedem, scintigraphie se numește, să vedem exact dacă cauza hipertiroidie este un nodul care produce prea mult hormon tiroidian".

Poate o persoană să trăiască fără tiroida?

"Da, poți trăi fără tiroidă. Cu toate acestea, va trebui să luați medicamente de substituție hormonală pentru tot restul vieții pentru a rămâne sănătos și pentru a preveni anumite efecte secundare și simptome.

Operația de îndepărtare a tiroidei, cunoscută sub numele de tiroidectomie, este o intervenție chirurgicală comună care poate trata anumite afecțiuni ale tiroidei", ne-a spus medicul.

Recomandări

Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, recomandă vizite periodice la medic pentru palpare sau ecograf.

"Ecografia ne ajută foarte mult pentru că și acolo avem un sistem de scorare care stabilește un risc de cancer risc foarte mic, intermediar, mare, foarte mare și evident că dacă avem un nodul care ecografic arată că ar avea un risc mare atunci se recomandă puncție biopsie", a mai spus Cristina Bloț, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel