Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
biopsia lichida - FOTO: Freepik@jimbophoto
biopsia lichida - FOTO: Freepik@jimbophoto

Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.

În lupta împotriva cancerului, diagnosticarea precisă și monitorizarea evoluției tumorale sunt esențiale pentru stabilirea unui tratament eficient. Metoda clasică, biopsia solidă, constă în recoltarea unui fragment de țesut tumoral pentru examinare anatomopatologică, dar mulți pacienți se tem de această procedură invazivă.

O alternativă inovatoare este biopsia lichidă, un test de sânge care analizează materialul genetic tumoral circulant în organism, oferind perspective noi în diagnostic și urmărirea dinamicii tumorale. Totuși, acest test nu este lipsit de limitări, iar medicii oncologi subliniază că biopsia lichidă trebuie privită ca o completare, nu un înlocuitor al metodei clasice.

Biopsia, între teamă și inovație

"Există lumea să teme de biopsie. Mulți se gândesc atunci când acel ac pătrunde în zona investigată, dar putea să răspândească celulele tumorale. Mai nou se discută de biopsia lichidă, de un test de sânge", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Teama legată de procedura invazivă a biopsiei clasice a determinat cercetătorii și medicii să exploreze metode mai puțin invazive, precum biopsia lichidă, un test de sânge care promite să ofere informații despre tumoră fără riscurile asociate cu recoltarea de țesut.

Biopsia lichidă: o unealtă cu limitări

Biopsia lichidă reprezintă o metodă inovatoare ce completează testele clasice utilizate în oncologie, precum analiza din blocul de parafină. Totuși, această tehnică depinde de numeroși factori biologici, precum vascularizația tumorii, structura acesteia și cantitatea de ADN și ARN tumoral circulant eliberată în sânge.

"Biopsia lichidă este și ea, alături de testarea din blocul de parafină, un instrument, însă biopsia lichidă este dependentă de o mulțime de factori. Depinde inclusiv de vasele care trec prin tumoare, aranjamentul tumorii, ce cantitate de ADN și de ARN iese, adică are niște limitări.

Nu întotdeauna biopsia lichidă poate să ducă 100% la rezultate cum se obțin din biopsia solidă", a explicat Dr. Eduard Dănăilă, medic primar oncologie medicală și medicină internă cu competență în ecografie generală, șeful Centrului Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Biopsia lichidă, un element indispensabil, dar nu un înlocuitor al biopsiei clasice

Deși biopsia lichidă reprezintă o metodă revoluționară în oncologie, în prezent nu poate înlocui biopsia solidă, standardul de aur în diagnosticarea tumorilor.

"În momentul acesta nu poate fi vorba să înlocuim biopsia solidă sau biopsia în scop de diagnostic cu biopsia lichidă. Pentru că examenul anatomopatologic, asta înseamnă de fapt biopsia obișnuită, este extraordinar de important pentru diagnostic și oferă medicului oncolog foarte multe informații pe care noi exclusiv prin testele genetice nu i le putem oferi.

Biopsia lichidă este foarte utilă atunci când nu putem interveni chirurgical la o tumoră, să o excizăm, atunci când am făcut biopsie de diagnostic și nu am mai am material suficient sau foarte important atunci când monitorizăm pacientul în dinamică", a explicat Dr. Viorica Rădoi, medic primar Genetică medicală, coordonatorul Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Biopsia lichidă, fereastră dinamică către evoluția tumorii

După stabilirea diagnosticului inițial prin examen anatomopatologic și inițierea tratamentului oncologic pe baza caracteristicilor genetice ale tumorii, este esențială monitorizarea atentă a răspunsului pacientului la terapie.

"Adică am avut un diagnostic anatomopatologic la momentul zero cu excizia sau nu tumorii solide de care vorbim, s-a instituit un tratament pe baza caracteristicilor genetice ale tumorii la momentul respectiv, doar că în timp poate nu mai răspunde la tratament, pot apărea recăderi și atunci biopsia lichidă este extraordinar de utilă pentru că o putem repeta, e o probă de sânge, nu sunt reacții adverse și de asemenea ne arată genomul tumoral în dinamică.

Celulele tumorale, din păcate, nu stau pe loc. Sunt foarte versatile și cumva se adaptează pe bază răspunsului tratamentului pe care medicul oncolog îl administrează, încercând să scape de sub influența acestuia, căpătând mutații noi.

Mutațiile astea noi le vedem prin biopsie lichidă, deci este fantastică, are rolul ei, depinde de foarte mulți factori, inclusiv de greutatea pacientului, de vascularizația tumorii.

Sunt foarte mulți factori care pot influența cantitatea de ADN tumoral liber circulant și este, să spunem în momentul ăsta, unealtă extraordinară, în combinație cu toate celelalte unelte pe care medicii oncologi le au la dispoziție", a explicat Dr. Viorica Rădoi, medic primar Genetică medicală, coordonatorul Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel