Progresele tratamentelor oncologice salvează vieți, dar ridică noi provocări. În ultimele decenii, progresele în tratamentul cancerului au salvat milioane de vieți, iar rata de supraviețuire a pacienților oncologici a crescut semnificativ.
Totuși, pe măsură ce metodele terapeutice avansează, efectele secundare și impactul asupra calității vieții pacienților rămân o provocare majoră. În acest context, abordările holistice care includ suport emoțional, nutrițional și recuperare funcțională devin esențiale pentru reintegrarea pacienților în societate și pentru o vindecare completă.
Progresul tratamentelor oncologice aduce speranță, dar și provocări
Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, a explicat care sunt principalele provocări cu care se confruntă pacienții oncologici.
"Din păcate, boala oncologică vine la pachet cu o multitudine de tratamente care, din fericire, în ultimii 15 ani s-au dezvoltat foarte mult și au dus la o creștere semnificativă a ratei de supraviețuire a pacientului oncologic. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că efectele secundare ale acestor tratamente rămân, pentru mulți pacienți, profund invalidante", a explicat Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Accent pe calitatea vieții pacienților
În contextul acestor provocări, în ultimii ani s-a pus un accent tot mai mare pe calitatea vieții pacientului oncologic. Astfel, a luat naștere Centrul de Recuperare "Sfântul Nectarie", dedicat susținerii complexe a pacienților pe durata tratamentelor.
"Tocmai de aceea, în ultimii ani s-a pus - și se pune în continuare - un accent tot mai mare pe calitatea vieții pacientului. Așa a apărut Centrul de Recuperare "Sfântul Nectarie". Din practica mea și din observațiile acumulate în cabinet în ultimii 17 ani, de când lucrez în domeniul oncologiei medicale, am constatat că nu doar susținerea emoțională este importantă, ci și cea nutrițională, precum și recuperarea funcțională și sprijinirea pacienților pe durata tratamentelor.
Pentru că, așa cum spuneam, aceste tratamente fac bine, adesea vindecă și duc supraviețuirea la un alt nivel. Însă pacientul care trece prin ele rămâne, de cele mai multe ori, cu anumite disfuncționalități care îi afectează implicit starea fizică și capacitatea de reintegrare socială", a explicat Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.