EXCLUSIV Pachețelul pentru școală. Alimentele care îi pot îmbolnăvi pe copii

Dr. Georgiana Mănăilă, medic gastroenterolog, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre cum ar trebui să arate pachețelul pentru școală al celor mici, pentru a evita anumite probleme...
Potrivit medicului, este extrem de important modul în care sunt preparate și depozitate alimentele. Anumite nereguli pot transforma pachețelul pentru școală într-un risc pentru sănătatea copiilor.
"Este destul de greu să știm modul de păstrare/preparare a alimentelor daca vorbim de magazine sau fast-food-uri. Alimentele trebuie depozitate corect la frigider (cărnuri, produse lactate), carnea trebuie corect preparata la o temperatura care asigură distrugerea potențialilor germeni, iar laptele trebuie tratat la o temperatura îndeajuns de înalta din aceleași motive. Lucrătorii fast-food trebuiesc să poarte mască și mănuși atât la preparare, cât și la servire. Riscurile alimentelor cumpărate de la magazinele din scoli sau din jurul acestora sunt aceleași pentru copii, ca și mâncarea din orice restaurant. Copilul trebuie învățat să cumpere doar de unde angajații poarta echipament corespunzător și să verifice în cazul alimentelor ambalate, termenul de valabilitate", a explicat dr. Georgiana Mănăilă.
Vezi și Ce boli digestive riscă cei mici la început de an școlar. Dr Georgiana Mănăilă explică
Alimentele care ar trebui evitate
Potrivit medicului, pachețelul cu mâncare de acasă poate fi o variantă sigură în ceea ce privește calitatea și modul de preparare al alimentelor, atâta vreme cât natura acestora permite consumul la cateva ore de la plecarea de acasă.
"Putem evita aceste aspecte, daca vorbim despre copii mai mici, prin a asigura de acasă pachețelul pentru scoală. Este destul de greu să facem un echilibru intre hrana sănătoasă și cea ușor de păstrat în siguranță; în cazul în care vorbim despre alimente care sunt puse de dimineața în ghiozdan și care vor fi consumate după-amiaza/seara (daca vorbim depsre copii cu program lung precum cei de la școlile vocaționale) trebuie să fim atenți ce alimente alegem.
În general de evitat sunt produsele lactate care sunt luate de acasă și transportate o zi întreagă în ghiozdan. De preferat ca acestea să fie procurate de la magazin, ambalate, copilul verificând data expirării la cumpărare, înainte de consum", spune medicul.
Ce punem în pachețel
Dr Mănăilă recomandă ca părinții să se orienteze către alimente neperisabile, atunci când pregătesc pachețelul pentru școală.
"Se poate face pachețel cu fructe ușor de consumat sau legume (de exemplu morcovi), sandwichuri, unde este de recomandat, în funcție și de conținut, să fie consumate în decurs de câteva ore, biscuiți, anumite genuri de prăjituri care se pot consuma ușor. A se evita însă prăjiturile cu crema abundentă/cremoase, atât din cauza greutății în păstrarea acestora reci cât și din cauza modului în care sunt consumate; cu alte cuvinte, desi copilul trebuie învățat să se spele oricum pe mâini înainte de masa, este de evitat un aliment care se poate împrăștia pe degete, cel mic rareori rezistând tentației de a-și curața degetele prin a și le baga în gură", atrage atenția dr. Mănăilă
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
5 alimente care te balonează cel mai tare
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.